Reklam

Büyükşehir'den tarihi karar: Cemevlerine ibadethane statüsü

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak Ayı Birleşimi Tunç Soyer başkanlığında gerçekleşti. İzmir’de cemevi olarak faliyet gösteren belirlenen mülklerin imar planlarında ibadet alanı olarak belirlenmesi tartışmaları yaşandı. Oy çokluğuyla kabul edilen önergeler sonrası cemevleri Büyükşehir imar planlarında ibadet alanı olarak geçecek.

Büyükşehir'den tarihi karar: Cemevlerine ibadethane statüsü

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak Ayı Birleşimi Tunç Soyer başkanlığında gerçekleşti. İzmir’de cemevi olarak faliyet gösteren belirlenen mülklerin imar planlarında ibadet alanı olarak belirlenmesi tartışmaları yaşandı. Oy çokluğuyla kabul edilen önergeler sonrası cemevleri Büyükşehir imar planlarında ibadet alanı olarak geçecek.

Büyükşehir'den tarihi karar: Cemevlerine ibadethane statüsü
14 Ocak 2020 - 09:30

Başkan Tunç Soyer yeni yılın ilk meclis toplantısını Rauf Denktaş’ı anarak ve Tokyo 2020 bileti alan A Milli Voleybol Kadın Milli Takımı kutlayarak açtı. Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Koçer’e yapılan saldırı Tunç Soyer tarafından da kınandı. Büyükşehir Belediye Meclisi 4 ilçe başkanının imzasıyla olayı kınayan bir bildiri yayınlama kararı aldı. Konu hakkında söz alan Ali Rıza Koçer “Çok talihsiz bir olay yaşadık. Belediye başkanımıza, belediyemize ve belediyemizini duruşuna yapılan planlı bir saldırı olduğunu düşünüyoruz. Büyükşehir Belediye Meclisi’ne bize sahip çıktığı için teşekkür ederiz” dedi.
Denetim Komisyonuna üye seçimi sırasında sayı tartışması yaşandı. Komisyon üyelerinin sayısının belirlenmesi sırasında AK Partili Hüsnü Boztepe bundan önceki komisyonlarda 5 kişinin görev yaptığını belirterek, sayının 4 değil 5 olması gerektiğini belirtti. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’a sayının beş olmasını teklif ettiklerini söyledi. Başkan Soyer’de belediye kanuna göre sayının yerinde olduğunu belirterek, AK Parti Grubundan isim önerisi istedi. Soyer meclis üyerine komisyonun 4 kişi olmasını oylattı, denetim komisyonunun 4 kişi olması meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi. Yapılan gizli oylama sonrası Büyükşehir Belediyesi Denetim Komisyonu CHP’li üyeler Bülent Köklü, Birgül Sural Öner ve Nilay Kökkılınç ile AK Partili Erhan Çalışkan’dan oluştu. Oylamada Nilay Kökkılınç'a kullanılan 139 oydan 109'nun çıkması şaşkınlıkla karşılandı. Kökkılınç aynı komisyona seçilen AK Partili Erhan Çalışkan'dan sadece 4 fazla oy alabildi.
SOYER'E YENİ DANIŞMAN
Kentsel dönüşüm alanında tanınmış inşaat mühendislerinden Ali Onat Çetin Başkan Tunç Soyer’in danışmanı olması oy birliğiyle kabul edildi. Danışman Çetin’in, Genel Sekreterlik maaşının yüzde 75’i oranında ücret alması oy birliğiyle kabul edildi. Soyer de “Danışmanlarımın sosyal bilimler eğitimli kişilerden oluştuğu dikkatlerinizden kaçmamıştır. Ali Onat Çetin’de ülkemizde kentsel dönüşüm alanında önemli çalışmalara imza atmış birisidir, meclisimize teşekkür ediyorum” dedi.
CEMEVİ TARTIŞMALARI
Selçuk, Aliağa, Bornova, Çiğli, Bornova ve Konak ilçelerindeki cemevlerinin imar planlarında ibadethane sayılması için komisyonlardan gelen önergeler sırasında tartışmalar yaşandı. CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç’ın Gültepe ve Narlıdere örnek göstererek, komisyonlardan gelen oy çokluğuyla alınmış ilgili yerlerin İbadethane sayılması kararının Meclis onayının sunulmasını istedi.
'HUKUK TEKNİĞİ AÇISINDAN HATA YAPILIYOR'
Konu hakkında söz AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, konunun komisyonlarda kalması ve daha çok tartışılması gerektiğini belirterek Şunları söyledi “Burada teolojik bir tartışma yapmıyoruz. İmar hukuku açısından bir değerlendirme yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Meclisi olarak belli sınırlarımız var. Anayasa’nın bize vermiş olduğu yetkiler çerçevesinde kararlar alıyoruz. Bugün bir düzenlemeyi buradan geçireceğiz ama, biz şunu söylüyoruz. Bu işin hukuki altyapısıyla ilgili bazı sorunlar olduğunu söylüyoruz. Hukuk tekniği açısından benzer bir konuyu örneklendirmek istiyorum. Jandarmayla ilgili bir önergemiz var. Toplu ulaşımdan ücretsiz ya da indirimli kullanılması. Bakanlıktan gelen ret görüşü sonrası yeni çalışma yapıyoruz. Bugün görüştüğümüz konuyu daha önce iki kez komisyonlarda görüştük. Biz İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi olarak kararlarımızı alırken hukukun ve yasanın bize verdiği sınır çerçevesinde kalsın. Komisyonlarımızda kalsın iyi araştıralım görüş alalım. Biz İzmir Büyükşehir Meclisi olarak bir çalışma yapmalıyız. Menderes Belediyesi’nde önceki dönem bir çalışma yapıldı, Alevi derneğimize tahsisi yapıldı masrafları karşılandı. Bir sıkıntı yaşanmıyor. Yasa koyucu gibi hareket edersek, yasal boşluklardan kaynaklanan sıkıntılar yaşayabiliriz. Buca’da alınmış bir karar var. O zaman Buca Belediyesi meclisi üyesi olan İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in ret kararı var. Muhtemelen hukukçu kimliğiyle ret oyu verdi. Tartışalım konuşalım, alevi derneklerimizle siz ve bizlerin dahil olduğu toplantılar yapalım. Hukuk tekniği açısından burada bir hata yapılıyor. Popülist siyaset bugüne kadar yapılmadı. Bundan sonra da yapmayalım. Menderes ve Narlıdere örneğini ele alarak bir orta yol belirleyelim” diye
Devlet eski Bakanı Suat Çağlayan ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarını hatırlarak “Bu kararlara karşı geliyoruz gibi geliyor bana. İkincisi de bu konuyu da ilçe ilçe gündeme getiriyoruz ve Alevi yurttaşlarımızı travmatize ediyoruz. Kendi iç hukukumuz uygunsa toptan ele alıp ve yetkiyi başkanlığa verip, imar planlarına uygunluğuna bakarak toptan bir işlem yapılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
'TÜRKİYE'YE ÖRNEK BİR KARAR ALMIŞ OLURUZ'
Konu hakkında Narlıdere Belediye Başkanıyken emsal sayılacak cemevi kararına imza atan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise “Uygun arsayı bulduk. Belediye olarak vakfa tahsis ettik ve yine belediye olarak cemevi inşaa etmiştik. Alevi dedeleri ve önderleriyle bir araya geldik. Bütün Narlıdere’teki dini tesis yazan, açılımının içine cemevini de koyduk. Meclis’ten oybirliğiyle geçti. Büyükşehir’den de onay aldı. 5 yıldır da uygulamada bir sıkıntı yaşanmadı. Bu konuda kararlı ve samimi olmak lazım. Komisyona gitse ne değişecek. 16 yıldır cemevlerinin yasal ibadethane olması konuşuluyor. Büyükşehir belediyesi bu konuda bir çalışma yapmış ve komisyonlardan oy çokluğuyla geçmiş. Meclis üyelerimiz kararlı bir şekilde desteklerse Türkiye’ye örnek bir karar almış oluruz” dedi.
MHP’li Selahattin Şahin ise “Efendim bu konu başka yere gidiyor. İade edilse komisyonda daha ayrıntılı bir karar alsa. Alevi benim kardeşim öz ve öz Türk. Bizim ülkemizin terör derdi var. Kimsenin kimseyle bir derdi yok. Azınlık dışında konuşulan bütün konular doğru. Daha uzun görüşülsün tekrar gelsin efendim” dedi.
‘DAYANAĞIMIZ KAMU VİCDANIDIR’
CHP’li üyeler konunun komisyonlarda yeterince araştırıldığını ve tartışıldığını artık daha fazla vakit kaybedilmemesi gerektiğini belirtmesinin ardından Başkan Soyer “ Değil bir ay bir dakika bile beklememesi gerektiğini düşünüyorum. Burada yeteri kadar kanuni gerekçe de açıklandı. Bizim asıl dayanağımız hukuki değil, kamu vicdanıdır. Ben bunu bozacak hukiki bir durum olmadığını düşünüyorum” diyerek komisyon kararlarını oylamaya sundu. Oy çokluğuyla kabul edilen maddeler sonrası önergelerde yeri belirlenen Cemevleri imar planlarına ibadethane olarak işlendi.
SOYER İLE BOZTEPE ARASINDA ‘BAĞIRDIN, BAĞIRMADIN’ TARTIŞMASI
Toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alan AK Partili Hüsnü Boztepe’nin konuşması sırasında Başkan Soyer ile sert bir tartışma yaşandı. Boztepe’nin Kültürpark eleştirileri sırasında Başkan Soyer’e ‘Ben anlatıyorum, anlamıyorsanız ben napayım’ demesi sonrası ikilinin sesleri karşılıklı olarak yükseldi. Başkan Soyer’in benim televizyon ya da sosyal medyada yaptıklarım meclisin konusu değildir. Dilek ve temennilerinizi alayım” demesi sonrası AK Partili Boztepe ‘Siz bana bağıramazsınız’ diyerek Soyer’e sesini yükseltti. Başkan Soyer ise ‘Ben size bağırmadım” diyerek yanıt verdi. O sırada AK Partili Meclis üyelerinin büyük kısmı dışarıya çıktı. AK Partili Boztepe ise ‘Siz benim dilek ve temennilerime karışamazsınız” diye konuştu. Soyer’de ‘Türkçe’de dilek ve temenniler bellidir’dedi. CHP’li üyeler de Boztepe’nin en konuşan meclis üyesi olduğu ve dilek ve temennilerdeki tutumunu sert bir dille eleştirdi.
Başkan Soyer Meclisi kapatmadan önce şunları söyledi “Bazı meclis üyesi arkadaşlarımız muhtemelen canlı yayın yapıldığı için bunu fırsat olarak değerlendirebilirler. Mevzuat dilek ve temenni maddesi burada uygulandığı gibi değil. Varsa benimle ilgili eleştirileriniz biz yüz yüze konuşabilen insanlarız. Ama Sen İzmir’i yönetemiyorsun, sen yanlış bir belediye başkanısın gibi ifadelerin yanlış olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla ben bu ithamların siyasi kültürümüzün seviyesine yakışmadığını düşünyorum” dedi ve Başkan Soyer Meclis’i kapattı. Özgür Hızal da meclis kapandıktan sonra sözlerine devam ederek aynı hassasiyetin CHP’li üyelerinde göstermesini istedi.