Reklam

Büyükşehir'in iki numarasından İzmir raporu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe Tele1 kanalının canlı yayın konuğu oldu. Programda İzmir’ e ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Gökçe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in göreve geldikten sonra kentte birçok afetin yaşandığını belirterek “Bir uzaylılar gelmedi” dedi.

Büyükşehir'in iki numarasından İzmir raporu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe Tele1 kanalının canlı yayın konuğu oldu. Programda İzmir’ e ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Gökçe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in göreve geldikten sonra kentte birçok afetin yaşandığını belirterek “Bir uzaylılar gelmedi” dedi.

Büyükşehir'in iki numarasından İzmir raporu
27 Şubat 2021 - 07:39

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, katıldığı televizyon programında belediyenin yürüttüğü çalışmalarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

30 Ekim’de meydana gelen İzmir depreminin ardından hızlı refleks gösterdiklerini, depremin 30’uncu gününde alanda bir tek çadırın kalmadığını belirten DR. Gökçe, “264 ailemizi Uzundere konutlarına yerleştirdik. 3 apartman bloğunun tamamının depremzedelere tahsis ettik. İçlerini de donattık. Yeni evleri yapılana kadar kalacaklar. Apartmanın giderlerine biz karşılıyoruz. Isınma giderlerini de biz karşılıyoruz. Hilton Otelini depremzedelere tahsis ettik. Bir vatandaşımız, ‘Kapısının önünden geçemeyeceğim yerde 3 ay kaldım’ dedi. Bu söz beni çok duygulandırdı. Orası şuan boşaltıldı. Bir bölümü Uzundere’de, bir bölümü akrabalarının yanına gitti. Bizim endişemiz şu; evi az ve orta hasarlı olanlar vardı, ‘Ben burada oturmamalıyım’ diyordu. Üzülerek söylüyorum, süre geçtikçe bu unutuluyor. Vatandaşlarımız bir süre sonra dönüşüme girdiklerinde maliyetleri gördükçe, ‘50 yıl sonra anca deprem olur’ şeklinde tekrar bu söyleme başladı. Bu bizim açımızdan kabul edilebilir bir durum değil. Biz de gerek bölge ölçeğinde kentsel dönüşüm faaliyetlerine hız verdik” diye konuştu.

Ege Mahallesi’nde kentsel dönüşümün başladığını belirten Dr. Gökçe, “Uzundere ve Örnekköy’de devam ediyor. İzmir’de bir fark var. Biz yüzde 100 uzlaşı ile kendi yerlerinde dönüştürüyoruz” dedi.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIDA TEK GÜNDEM!
Dr. Gökçe, kentsel dönüşüm konusunda vatandaşların bazı tereddütlerinin olduğunu, bununla ilgili uzun zamandır çalıştıklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Vatandaşların çekince gösterdiği nokta şu; ‘Benim evim orta hasarlı, 1 yıl sürem var, yenile deniyor. Yenilemezsen ya da güçlendirmezsen ben nasıl bunu yapacağım. Ben bunun nasıl altından kalkacağım’ diyenler var. Ülkenin birçok kentinde de aynı sıkıntı mevcut. Kat sıkıştırma diye bir şey var. Planlarda 7 kat olarak görülüyor. Ama yükseklik olarak yazılmış. Müteahhit evi yaparken sıkıştırma yapıp 8 kat yapmış. Yeni mevzuata göre yükseklik yerine kat yazılıyor. Artık oraya 7 kat zor sığıyor ama 8 kat var. Yenile dendiğinde malikler ‘katta hangimiz yokuz’ diyor. Müteahhitte buradan kar elde edecek. Yeni yönetmeliğin getirdiği hak kaybı var. Sahada büyük sancı var. Belediyemiz hazırlıklar yaptı. Komisyonlarda görüşüldü. Pazartesi günü İBB meclisi olağanüstü toplanıyor. Tek gündem bu. Vatandaşlar yapı ölçeğinde çıkacak kararla daha az kaybedecek ve evini kolayca dönüştürecek.”

TARİHTE OLMAYAN BİR ŞEY!
Bir iklim krizi olduğunu, kentte üst üste afetler yaşandığını belirterek eleştirilere yanıt veren Dr. Gökçe, “Doğa olaylarını üst üste yaşıyoruz. Çeşme’de kara hortumunu bile gördük. Yaşadığımız yağışın olağanüstülüğü var. Alt yapıyla ilgili tüm kurumların eksikleri var. Kimse dört dörtlük olduğunu iddia edemez. Meteoroloji Bölge Müdürü, ‘100 kilogram yağış bekliyorduk’ dedi. Tarihinde Güzelyalı’ya 120 kg yağış düşmemiş. O gün o bölgeye 150 kilogram yağış düştü. Tarihte olmayan bir şey! Poligon Deresi ile ne kadar yağış ve akış hızı varsa alıyorlar. ‘Derenin duvarlarını neden o kadar yüksek yaptınız’ diye şikayet almıştık. Toplam limit 125 kilograma göre yapılmıştı ama 150 kilogram yağdı. Islah edilen derede bir patlama yaşadık. Bu bir afettir. Yağmur suyu ile pis su birlikte gidiyor. Yağmur ve kanal hattını ayrıştırıyoruz. Arıtma tesislerinin yükünü azaltacağız. Bütün kanal ve yağmur suyu aşama aşama ayrıştırılacak. Normal bir yağış olduğunda Mavişehir’e su basıyordu. Son yağışta basmadı. Çünkü orada önemli bir çalışma var. Kemeraltını her yağışta su basardı ama son yağışta en az şikayet oradan geldi. Sorunun üzerindeyiz. Her şeyini biliyoruz. Bir bölümü yıllardır devam eden bir bölümü iklim sorunundan kaynaklı bir bölümü vatandaşlardan kaynaklanan işler… Olası bir olağanüstü yağışta en az zarar göreceğiz. Tüm önlemleri alıyoruz. Bu önlemleri alabiliyorsa onu sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi alır” dedi.

"O BAŞKAN OLDUKTAN SONRA BİR UZAYLILAR GELMEDİ"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kendilerini her zaman motive ettiğini anlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra gökçe, “Başkanımız naif bir insan. Bizi inanılmaz motive ediyor. Başkan geldiği günden bu yana bir uzaylılar gelmedi. Onun liderliğinde bu afetleri aşacağız. İzmir’de çok kuvvetli bir organizasyon çalışıyor. Deprem, tsunami, hortum…Afet geldiği andan itibaren etkilerini kaldıracak kuvvetli bir kurumsal yapı ile çalışıyoruz”

BUCA METROSUNUN İHALESİ İÇİN TARİH VERDİ!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım yatırımlarından bahseden Dr. Gökçe, Buca metrosuyla ilgili önemli bilgiler verdi. Gökçe, “Büyükşehir Belediyesi büyük alt yapı yatırımlarını kendi öz kaynakları ve uluslararası kredibilite ile yapıyor. Narlıdere metrosunu 2022 sonunda açacağız. Olağanüstü ivmeyle gidiyor. Önemli bir yatırım. İzmirliler Narlıdere Kaymakamlık’tan Evka-3’e kesintisiz gidecek. Çiğli Tramvay’ı için de yapım ihalesi gerçekleştirdik. Çiğli'de devlet hastanesi, OSB, üniversite var. Burayı Karşıyaka ile bağlayacağız. 2023’te de tramvay projesini açacağız. Çiğli bölgesi için büyük bir hizmet. İzmir tarihi en büyük yatırım ihalesini Nisan ayının 15’inde yapacağız. İki etap halinde olacak. 125 milyon Euroluk iki kredi anlaşmasını tamamladık. İki bankayla görüşmeler sürüyor. 1 milyar 70 Euroluk büyük bir iş. İki aşamalı yapılacak. 15 Nisan’da yeterliliği 15 Haziran’da tekliflerin sonuçlanması ve ardından Ağustos-Eylül ayında temelini atacağımızı umuyoruz. En büyük nüfuslu ilçemize en büyük müjde” diye konuştu.

BUCA METROSU BİR İLK OLACAK
Buca metrosunu yapımı konusunda gecikmenin Büyükşehir Belediyesi’nden kaynaklanmadığını savunan Genel Sekreter Gökçe, “Daha önce yatırım planlarında Buca’ya tramvay yapılacaktı. Devlet tarafından yapılacaktı. Halkapınar-otogar projesi var. Bakanlıktan onay beklediğimiz için bu süreç aksadı. Buca’nın uzayacağını ve çözülmeyeceğini düşünerek onayları alarak ilerledik. Halkapınar-otogar metrosunun Cumhurbaşkanımız yapılacağına dair müjde verdi. Eğer bu olursa Ulaştırma Bakanlığı’nın İzmir’deki ilk raylı sistem projesi olacak. Ankara ve İstanbul’da var. Yaptılar. Bakanlığın yapmasından çok mutlu olacağız” dedi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum