Reklam

Çay keyfi öneren iktidarın inandırıcılığı kalmadı!

AK Parti’nin 2021 bütçesinin adaletsizliklerle dolu olduğunu belirten CHP’li Serter, ekmek alamayan esnafa çay keyfi öneren, istihdam sözü vermesine rağmen işsizliği artıran iktidarın, inandırıcılığının kalmadığını söyledi.

Çay keyfi öneren iktidarın inandırıcılığı kalmadı!

AK Parti’nin 2021 bütçesinin adaletsizliklerle dolu olduğunu belirten CHP’li Serter, ekmek alamayan esnafa çay keyfi öneren, istihdam sözü vermesine rağmen işsizliği artıran iktidarın, inandırıcılığının kalmadığını söyledi.

Çay keyfi öneren iktidarın inandırıcılığı kalmadı!
28 Ekim 2020 - 09:24

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, AK Parti’nin, “Dengeleme, disiplin ve değişim bütçesi.” diyerek getirdikleri 2020 bütçesinin üzerinden bir yıl, iktidara gelişinizin üzerinden de 18 yıl geçtiğini belirterek, “18 sonunda yıllık gelirin 7 bin TL, aylık geliri 583 lira olan 11 milyon vatandaş yaratan, halkı duymayan ve hiçbir ihtiyacına cevap veremeyen bu bütçede denge mi var, disiplin mi var, değişim mi var?” dedi.

İSTİHDAM DEDİLER İŞSİZLİK ARTTI

Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nu değiştiren iktidarın, yapılan harcamaları meclisten ve milletten sakladığını, iş sözü vermesine rağmen işsizliği artırdığını söyleyen Serter, “İktidar bir yılda 1 milyon 52 bin kişiyi istihdam edeceklerini söylüyordu, haziran 2020 sonu itibarıyla 1 milyon 981 kişi işini kaybetti” hatırlatmasında bulundu. 26,5 Milyon iş gücünün, 15-24 yaş arası işsizlik oranının yüzde 26,1 olduğu bilgisini veren Serter, her 3 gençten 1’inin okumadığını ve çalışmadığının altını çizerek, ülkenin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9,9 daraldığına dikkat çekti.

İNANDIRICILIĞINIZ KALMADI

İktidarın bütçe görüşmelerinde yüzde 5,8 büyüme oranına karşın, ekonomistlerin gayrisafi yurt içi hasılasının 2021’de yüzde 3,4 daralacağı uyarılarının dile getiren Serter, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a seslenerek, “Hangisi gerçek, sorarım. Verdiğiniz işsizlik ve enflasyon rakamlarının gerçekçi olmadığını siz o rakamları burada okurken bile yüz mimiklerinizden anlamış olduk. Siz söylediklerinize inanıyor olabilirsiniz ama görevden aldığınız TÜİK eski Başkanı açıklanan rakamların gerçek olmadığını, sizin inandırıcılığınızın kalmadığını söylüyor. Sizin rakamlarınız mı gerçek, milletin yaşadığı ve gördükleri mi?” diye sordu.

KEYİF ÇAYI İMASI

İktidarın 2020 disiplin bütçesini açıklarken 5,74 olan doların bugün 8,17 seviyesine yükseldiğini kaydeden Serter, bütçe disiplininin çığırından çıktığını vurguladı. Ülkede pandemiyle beraber kepenk kapatan esnaf sayısının 700 bin civarında olduğunu ifade eden Serter, “Esnafa verilen 25 bin TL’lik “Nefes” kredilerinin ödeme tarihi geldi ama ne nefes kaldı ne para ne de ekmek ve çözüm olarak esnaflarımıza ekmeği askıda görmeyi, açlıktan da ancak keyif çayı içmelerini mi tavsiye ediyorsunuz” sözleriyle tepki gösterdi.

GERÇEKLERİN FARKINDA MISINIZ?

Beş günlük çalışma ziyareti gerçekleştirdikleri Van’da nüfus yaş ortalamasının 21,5 olduğunu belirten Serter, esnafın kan ağladığını, işsizliğin yüzde 40’lara yükseldiğini belirterek, Oktay’a, “ İran kapısı kapalı. Pandemiyle beraber, memur, esnaf, ziraatçı, çiftçi, emekçi, emekli yani 83 milyon bu rakamdan sizi düşelim, siz hariç yaşamak için temel ihtiyaç olan gıda ürünlerine ulaşamıyor ya da gördükleri fiyatlar ellerini yakıyor; elektriği, suyu, kirayı, kredi taksitlerini ödeyemiyorlar. Siz bu gerçeklerin farkında mısınız” eleştirisinde bulundu.

BÜTÇEDE ADALETSİZLİK DİZ BOYU

TÜİK’in yüzde 11,75 olarak verdiği enflasyon rakamlarının, halk pazarlarında yüzde 30’ların üzerinde olduğunu vurgulayan Serter, 2021 bütçesinin şu sözlerle eleştirdi: 124 milyardan 245 milyar TL’ye çıkan bütçe açığı yaratan, 1 trilyon 346 milyar TL bütçe giderlerinin 922,7 milyarlık kısmının vergilerden karşılanmasını bekleyen bir iktidar hâline nasıl geldiniz, sorarım. Gerçek vergi şampiyonlarının yine beli bükülmüş vatandaşlar olacağı ama yandaşların ödeme garantilerinin yine garanti altına alındığı bir bütçe yapmışsınız yani adaletsizlik yine diz boyu. Unutmayın, adaletsiz bir bütçe; halka ancak umutsuzluk, çaresizlik olur “Umutsuz ve çaresiz bir halkın geleceği nasıl olur? diye sorarım.”