Reklam

CHP'den flaş Menemen hamlesi: Valiliğin işlemlerine dava açıldı!

CHP’li Deniz Karakurt, İzmir Valiliği’nin Menemen’deki başkanvekilinin belirlenmesi sürecinde yaptığı işlemlere itiraz ettiklerini ve dava açtıklarını söyledi.

CHP'den flaş Menemen hamlesi: Valiliğin işlemlerine dava açıldı!

CHP’li Deniz Karakurt, İzmir Valiliği’nin Menemen’deki başkanvekilinin belirlenmesi sürecinde yaptığı işlemlere itiraz ettiklerini ve dava açtıklarını söyledi.

CHP'den flaş Menemen hamlesi: Valiliğin işlemlerine dava açıldı!
19 Ocak 2021 - 08:47

Menemen’de Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un tutuklanarak cezaevine gönderilmesi ve görevinden uzaklaştırılmasının ardından başlayan başkanvekilinin belirlenmesi süreciyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Menemen’de son olarak; İzmir Valiliği'nin Vali Yardımcısı Hulusi Doğan’ı belediye başkanvekili olarak görevlendirmesi ve başkanvekili seçimi için kura çekiminin yenilenmesi kararını almasının ardından gerçekleşen kurada AKP’li Aydın Pehlivan Menemen Belediyesi’nin yeni başkanvekili olmuştu. Gelişmelerin ardından CHP’den flaş bir hamle geldi. CHP’li Deniz Karakurt, Valiliğin başkanvekilinin belirlenmesi sürecinde gerçekleştirdiği işlemlere itiraz ederek dava açtıklarını açıkladı.

‘VALİLİĞİN İŞLEMLERİNE İTİRAZ ETTİK’
CHP’li Deniz Karakurt, konuya ilişkin İz Gazete’ye yaptığı açıklamada; “Davayı bugün açtık. Dava gerekçemizde iki konu var. Birincisi; Valiliğin yürütmeyi durdurma kararını uygulama yetkisinin olmaması. Yürütmeyi durdurma kararının uygulanma yetkisi belediyeye ait. Burada bir yetki gaspı var. Üstelik mahkemenin ara kararında ‘kurayı yenileyin’ şeklinde bir karar yok, yürütmenin durdurulması kararı var. Yürütmeyi durdurma zaten uygulandı. ‘Kurayı yenileyin’ diye bir karar olmadığı halde Valilik kuranın yenilenmesi kararını aldı. Yani bu konuda Valiliğin hem yetkisi yok hem karar içeriğinde böyle bir şey yok. İkincisinde de; 45. Maddeye göre de öncelikle birinci başkanvekili, olmadığı takdirde ikinci başkanvekili, o da olmadığı takdirde en yaşlı üyenin meclisi yönetmesi gerekirken kayyum atandı ve Vali Yardımcısı görevlendirildi. Bu da usule aykırı. Bu nedenle Valilik işin başından sonuna üst üste birden fazla hata yaptı. Biz bu işlemlerin hepsine itirazımızı yaptık, dosyalar İzmir 1. İdare Mahkemesi’ne düştü” diye konuştu.

SÜREÇTE NELER YAŞANDI?
Menemen’de Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un ‘zimmet’ ve ‘irtikap’ suçundan tutuklanarak cezaevine gönderilmesi ve görevinden uzaklaştırılmasının ardından Menemen Belediye Meclisi’nin 1 Aralık 2020’de gerçekleştirdiği seçimde CHP’li Deniz Karakurt ile AKP’li Aydın Pehlivan başkanvekilliği için yarışmış ve oylarda eşitlik yaşanması sonucu kura çekimi yapılmıştı. Kura çekimi sonucunda CHP’li Karakurt’un başkanvekili olmasının ardından AKP tarafından kura çekiminin usule aykırı olduğu gerekçesiyle Bölge İdare Mahkemesi’ne yapılan itirazda mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar vermişti. CHP ise mahkemenin kararına hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz etse de itiraz reddedilmişti. Mahkemenin nihai kararı beklenirken İzmir Valiliği kuranın tekrarlanmasına karar verince Millet İttifakı meclis üyeleri kura çekiminin yapılacağı meclis toplantısının ilkine katılmayarak boykot etmiş, ikinci toplantıda ise kura çekimine ilişkin maddenin gündemden çıkarılmasına ilişkin önerge vererek kuranın gerçekleşmemesini sağlamıştı. Son kertede İzmir Valiliği, Vali Yardımcısı Hulusi Doğan’ı Menemen Belediye Başkanvekili olarak görevlendirerek Menemen Belediye Meclisi’nin Belediye Başkan vekilini belirlemek üzere kura çekimi için 12 Ocak Salı Günü saat 14.00’da toplanmasına karar verdi. 12 Ocak’ta yapılan kuradan çıkan AKP’li Aydın Pehlivan Menemen Belediyesi Başkanvekili oldu.