Reklam

CHP'li Purçu'dan uyarı: Yoğun bakım servislerinde yer kalmadı

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İzmir’de yoğun bakım servislerinin kapasitelerinin yetersizliğine dikkat çekerek, bu konuda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

CHP'li Purçu'dan uyarı: Yoğun bakım servislerinde yer kalmadı

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İzmir’de yoğun bakım servislerinin kapasitelerinin yetersizliğine dikkat çekerek, bu konuda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

CHP'li Purçu'dan uyarı: Yoğun bakım servislerinde yer kalmadı
27 Ocak 2022 - 10:10

“Sağlık çalışanlarından ve meslek örgütlerinden, özellikle son zamanlarda sağlık sisteminin kapasitesinin hızla yetersiz kalmaya başladığı ve acilen önlemlerin alınması gerektiğine dair uyarıları geliyor.” diyen Purçu, İzmir’e ilişkin şu bilgileri paylaştı: “İzmir’de son 15 gün içerisinde Covid-19 hastalığına yakalanan kişi sayısı 10 kat artmıştır. Türkiye genelinde ise son iki hafta içerisinde söz konusu vakalarda 4 kat artış olduğu gözlemlenmiştir.”

“Son dönemde baskın hale gelen Omicron varyantı, Güney Afrika’dan Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) bildirildikten yaklaşık 20 gün sonra ülkemizde görülmeye başlamıştır. O dönemki açıklamalar; çok kaygı verici bir varyant olduğu, çok hızlı bulaştığı yönünde olmuştur. Tüm ülkelere tedbir alma çağrıları yapılmıştır. Dünya, pandeminin başından beri en yüksek vaka sayılarına ulaşmıştır. Bu çerçevede bilim insanlarının çok ciddi vaka artışı olabileceği, hatta sağlık sistemlerinin zora gireceğine yönelik açıklamaları üzerine dünyanın birçok ülkesinde birtakım tedbirler uygulamaya geçmiştir. Bunların başında, toplumsal hareketliliği azaltmak ve kontrolsüz kalabalıklara engel olmak adına yapılan düzenlemeler gelmektedir. Türkiye’de ise sağlık otoriteleri tarafından sürekli olarak ek tedbir almaya gerek olmadığı söylenmektedir. Mevcut tedbirlerle salgının 4 katına çıkması, alınan tedbirlerin yeterli olmadığını göstermektedir” açıklamasında bulunan İzmir Milletvekili Özcan Purçu, hükümet tarafından en kısa zamanda, olabilecek en kötü senaryoya yönelik olarak bir “Pandemiyle Mücadele Eylem Planı” nın, tamamen toplum sağlığı gözetilerek bilimsel verilere dayalı bir biçimde hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Purçu, İzmir’de Covid-19 yoğun bakım servislerinin kapasitelerinin yetersiz olmasına ilişkin verdiği soru önergesinde bakanlığa şu soruları yöneltti:

1. İzmir ilinde bulunan devlet hastanelerindeki yoğun bakım servisleri ve Covid-19 yoğun bakım servislerinin toplam yatak kapasitesi nedir?

2. Güncel olarak, İzmir ilinde bulunan devlet hastanelerinde, her kurum için ayrı ayrı belirtilmek üzere, toplam yoğun bakım servisi sayısı nedir?

3. Güncel olarak, İzmir ilinde bulunan devlet hastanelerinde, her kurum için ayrı ayrı belirtilmek üzere 1. Seviye yoğun bakım servislerinde Covid-19 nedeniyle tedavi gören hasta sayısı nedir?

4. Güncel olarak, İzmir ilinde bulunan devlet hastanelerinde, her kurum için ayrı ayrı belirtilmek üzere 1. Seviye yoğun bakım servislerindeki yatak sayısı nedir?

5. Güncel olarak, İzmir ilinde bulunan devlet hastanelerinde, her kurum için ayrı ayrı belirtilmek üzere 2. Seviye yoğun bakım servislerinde Covid-19 nedeniyle tedavi gören hasta sayısı nedir?

6. Güncel olarak, İzmir ilinde bulunan devlet hastanelerinde, her kurum için ayrı ayrı belirtilmek üzere 2. Seviye yoğun bakım servislerindeki yatak sayısı nedir?

7. Güncel olarak, İzmir ilinde bulunan devlet hastanelerinde, her kurum için ayrı ayrı belirtilmek üzere 3. Seviye yoğun bakım servislerinde Covid-19 nedeniyle tedavi gören hasta sayısı nedir?

8. Güncel olarak, İzmir ilinde bulunan devlet hastanelerinde, her kurum için ayrı ayrı belirtilmek üzere 3. Seviye yoğun bakım servislerindeki yatak sayısı nedir?

9. Söz konusu yoğun bakım servislerindeki yatak kapasitelerinin arttırılması bakanlığınızın gündeminde midir?

10. İzmir ilindeki devlet hastanelerinde, her kurum için ayrı ayrı belirtilmek üzere, Covid-19 nedeniyle tedavi gören hasta başına düşen doktor sayısı nedir?

11. Bu kurumlarda, her kurum için ayrı ayrı belirtilmek üzere, Covid-19 nedeniyle tedavi gören hasta başına düşen hemşire sayısı nedir?

12. Bakanlığınız tarafından, Covid-19 salgını döneminde olabilecek en kötü senaryolara yönelik “Pandemiyle Mücadele Eylem Planı” oluşturulması için bir çalışma yapılması öngörülmekte midir? Öngörülmekte ise bu eylem planı ne zaman hazır olacaktır?