Reklam

CHP’li Sertel’den iktidara ‘yangın uçağı’ çıkışı: Görünmeyen uçakları mı var?

Ülkenin güney aksında başlayarak dört bir noktasında patlak veren ve çoğunun hala kontrol altına alınmadığı yangınlar, Türk Hava Kurumu(THK)’nın yangın söndürme uçakları polemiğini bir kez daha gündeme getirdi.

CHP’li Sertel’den iktidara ‘yangın uçağı’ çıkışı: Görünmeyen uçakları mı var?

Ülkenin güney aksında başlayarak dört bir noktasında patlak veren ve çoğunun hala kontrol altına alınmadığı yangınlar, Türk Hava Kurumu(THK)’nın yangın söndürme uçakları polemiğini bir kez daha gündeme getirdi.

CHP’li Sertel’den iktidara ‘yangın uçağı’ çıkışı: Görünmeyen uçakları mı var?
02 Ağustos 2021 - 14:17

Türkiye günlerdir ülkenin dört bir yanında çıkan yangınlarla mücadele ediyor. Manavgat ve Marmaris yangınları halen kontrol altına alınamazken Tunceli, Bodrum, Çökertme ve Milas’da da yangınlar patlak verdi. Yangınlara havadan ve karadan müdahaleler devam ederken yangınlarla birlikte yangın söndürme uçakları tartışmaları bir kez daha gündeme geldi ve merkezi hükümet ile muhalefet partileri bir kez daha karşı karşıya geldi. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Türk Hava Kurumu(THK)’nın 6 adet yangın söndürme uçağının hangarda yattığını ve kayyım atandıktan sonra THK’nın tecrübeli yangın söndürme pilotlarının işine de son verildiğini söylemişti.

Sertel’in iddialarının ardından yeni bir tartışmanın kapısı açılmıştı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Türk Hava Kurumu’nun (THK) elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak yok” açıklamasını yaparken Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cuma günü Twitter hesabından paylaştığı mesajda, ülke genelindeki yangınlara 6 uçak, 9 insansız hava aracı (İHA) ve bir insansız helikopter ile müdahale ettiklerini açıklamıştı.

Yapılan çelişkili açıklamaların ardından sonra son olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Tanıtım ve Medya Başkanı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, 13 su atar uçak, 3 idari uçak ve 9 İHA ile ülke genelinde yangınlara müdahale edildiğini açıklamıştı. Yangınlar hala can yakmaya devam ederken yapılan açıklamaları değerlendiren CHP’li Sertel, yapılan açıklamalardaki çelişkileri engellemek için AK Partili yetkilileri bir araya gelip tek bir ağızdan açıklama yapmaları çağrısında bulundu.

“AKP’Lİ YETKİLİLER HEPSİ BİR ARAYA GELİP BİR AĞIZDAN KONUŞSUNLAR”
Yangılarda aktif olarak kullanılan yangın söndürme uçaklarına ilişkin bilgi kirliliğini ve yetkililer tarafından kullanılan çelişkili ifadeleri değerlendiren Sertel, yetkililere çağrıda bulundu ve “Madem uçaklar var bu yangınlar neden sönüyor? Madem THK uçaklarını kullanıyorlar neden fotoğrafları yok, niye halk bunları görmüyor, niye hala bakan canlı basın toplantısında bu uçakların içinde kuşlar yuva yapmış diyor? Öyle çelişkili ifadeler olur mu? Türkiye yanıyor bunlar ne diyeceklerini şaşırıyorlar. Şaşkın bunlar. Hepsi birbirinden kopuk açıklamalar yapıyorlar. Cumhurbaşkanı ‘Uçak yok’ diyor, bakan ‘3 Rus açığı ve 15 helikopterle yangın söndürme çalışmalarımız devam ediyor’ diyor. Şimdi de 15 uçak diyorlar. Yani Avrupa’da uçak istedik onlarla ilgili söylüyorlarsa, o uçaklar geliyorsa bilemiyorum. Onlar biliyorlar ama yanan yerlerde hem insanlar bağırıyor ‘çak yok’ diye hem belediye başkanları bağırıyor hem de biz bağırıyoruz. Bunlar da bilgi kirliliğini kendileri yaratıyor. Bence şöyle yapsınlar: Bu konuşan AKP’li yetkililer hepsi bir araya gelip bir ağızdan konuşsunlar. Ayrı ayrı konuştuklarında çelişiyor” dedi.

“ÜLKEYİ YÖNETENLERİN UTANMALARI LAZIM”
Sertel, geçtiğimiz günlerde THK’nın hangarında çalışır durumda olan uçakların kullanılmadığını söylemiş ve İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince de bu iddiaları yalanlamış ve “Bizim yangın söndürme uçaklarımız mevcuttur. Şu anda uçmayan uçak yok” yanıtını vermişti. Derince’nin ifadelerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemleri üzerinden yanıt veren Sertel, uçak varsa bunların neden görülmediğini sordu ve “Mevcut 3 tane uçakları var. Uçmayan uçakları yok. Toplamda 3 tane Rusya’dan kiralanan uçak var. Onları söylüyorsa Orman Bölge Müdürü tamam. Ama ben Orman bölge Müdürü ile muhatap olamam çünkü kendisi bir bürokrat. Cumhurbaşkanı ne diyor? ‘Uçak yok’ diyor. Orman Bakanı da ‘3 Rus uçağı var’ diyor. Şimdi 3 Rus uçağının dışında uçak uçuyorsa bölgede biz de görmüyorsak bize yazıklar olsun. Vatandaş görmüyorsa vatandaşa yazıklar olsun. Onların görünmeyen uçakları mı var? Bunlar herhalde vatandaşın aklıyla dalga geçiyorlar. Ama bu olay ciddi bir olay. Yangın Türkiye’yi sarmış, ormanlarımız yok olmuş. Bir de gerçek olan şu: Bodrum, Marmaris, Muğla, İzmir, Antalya… Ne kadar CHP’ye oy veren kesim, ormanlık alan var onları yaktılar. Ben bilinçli olarak yaktılar demiyorum ama yandı. Yandı ama müdahale olmadı. Müdahale edemediler. Çünkü müdahale uçakla, helikopterle, araçla olur. Bunları yok ederseniz… THK’yı yok ettiler, o uçakları yok ettiler, yerine yeni uçak da almadılar. İnsan şundan utanır, hakikaten utanmaları lazım. Küçücük, 11 milyon nüfuslu, battı-bitti-öldü denilen Yunanistan’da 38 yangın söndürme uçağı varsa ve kendi mallarıysa, Türkiye, 3 uçak kiralayıp yangınlara müdahale etmeye çalışıyorsa 83 milyonluk ülkeyi yönetenlerin utanmaları lazım” diye konuştu.

“GÖLGE ETMESİNLER BAŞKA İHSAN EYLEMEZ”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’li belediyelerin THK’nın kullanılmayan uçaklarını kiralamaları yönündeki formülünün üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de buna talip olduklarını açıklamıştı. Başkan Soyer’in önerisini desteklediğini ifade den Sertel, “Ben doğru buluyorum bu öneriyi. Genel Başkanımızın söylediğine katılıyorum. Eğer bunlar bu uçakları kullanmıyorlarsa bıraksınlar CHP’li belediyeler kiralasınlar, pilot da bulsunlar, bakım ekipmanlarını da kursunlar, CHP’li belediyeler müdahale etsinler yangınlara. Onlar da izlesinler. Gölge etmesinler başka ihsan eylemez” ifadelerini kullandı.