Reklam

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'yle yapılan anlaşmayla ilgili açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Cuma namazı çıkışında son dakika açıklamalar... ABD ile varılan anlaşmaya değinen Erdoğan, "Milli Savunma Bakanımla da görüştüm bunların (çekilme) başladığını söylediler. Güvenlik güçlerimiz alanı terk etmeyecek." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'yle yapılan anlaşmayla ilgili açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Cuma namazı çıkışında son dakika açıklamalar... ABD ile varılan anlaşmaya değinen Erdoğan, "Milli Savunma Bakanımla da görüştüm bunların (çekilme) başladığını söylediler. Güvenlik güçlerimiz alanı terk etmeyecek." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'yle yapılan anlaşmayla ilgili açıklama
18 Ekim 2019 - 15:21

Dolmabahçe'de açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Trump'a heyet gönderirseniz bunu iyi yere taşırız dedik" ifadelerini kullandı.

"120 saatlik süreç işliyor" diyen Erdoğan, "Terör örgütü güvenli bölgeyi terk edecek" diye konuştu.

"Heyetlerimizin görüşmeleri devam edecek. Güvenlik güçlerimiz alanı terk etmeyecek. Terör örgütü alanı terk ediyor mu etmiyor mu buna bakacağız." açıklaması yapan Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Dün de final görüşmelerini yaptık"

-Yaklaşık 9 günlük süreyi yaşadık bölgede. Öncesi var. Telefon diplomasisi ile devam eden süreç oldu. Trump ile Putin ile yaptığımız görüşmeler, çeşitli Avrupa ülkeleriyle yaptığımız görüşmeler var. Yoğunlaşan görüşmelerimizi ise dün gerçekleştirdik.

Sayın Trump ile yaptığım görüşmede bir heyetlerarası görüşme ile daha iyi yere taşıyabiliriz dedik.

Pence'in başkanlığında bir gün öncesi ve sonrası heyetler gönderdiler. Bu heyetler benim belirlediğim heyetlele ön görüşme yaptılar. Dün de final görüşmelerini yaptık. Önce Sayın Pence ile ben görüştüm. Heyetler arası görüşme neticesinde de belirlediğimiz 13 maddelik ortak bildiriyi dünya kamuoyuna açıkladı. 120 saatlik süreç işliyor.

Uzunluk itibariyle 444 kilometrelik bir uzunluk var. 120 saat içerisinde buraların boşaltılacağı konusunda mutabık kaldık.

"Sürekli irtibat halinde olacağız"

Türkiye'nin riyasetinde ve birlikte dayanışma içerisinde yapma kararı aldık. Sürekli irtibat halinde olacağız. 120 saati başarıyla bitirebilirsek... Salı günü de Sayın Putin ile görüşmem olacak. Putin ile yapacağım görüşmeyi de bu sürecin bir unsuru olarak görüyorum.

Milli Savunma Bakanımla da görüştüm bunların (çekilme) başladığını söylediler. Güvenlik güçlerimiz alanı terk etmeyecek.

Milli Savunma Bakanımdan aldığım haberle çatışma söz konusu değil. Dezenformasyonlara kulak asmayalım.

"Dezenformasyonlara kulak asmayalım"

-Bizim anlaşmamızın bir özelliği de şu, şu anda oradaki güvenlik güçlerimiz alanı terk etmeyecek. Milli Savunma Bakanımdan aldığım haberle çatışma söz konusu değil. Dezenformasyonlara kulak asmayalım. Süleymanşah Türbesi'nin yeniden taşınması söz konusu değil.

Erdoğan'dan Trump'a mektup tepkisi! Vakti gelince gereken yapılacak

Başkan Trump'ın siyasi nezaketle bağdaşmayan mektubu medyada yer aldı. Bunu unutmadık, unutmamız mümkün değil. Karşılıklı sevgi saygımız da sürekli gündemde tutmamızın önüne geçiyor. Vakti gelince gereken yapılacak.

Barış Pınarı Harekatı anlık değildir

Barış Pınarı Harekatı'nın iki amacı vardır, sınırlarımızdan PKK/YPG'yi temizlemek ve güvenli bölgeye ülkemizdeki Suriyelilerin dönüşünü sağlamak. 2 milyon kişinin dönmesini planlıyoruz. Planın ilk şartı bölgenin terörden temizlenerek güvenli hale getirilmesiydi. Güvenli bölge projemizi G20 toplantısında teklif ettim. Hepsi olumlu buldu ama adım atmaya kimse yanaşmadı. Zeytin Dalı Harekatı'ndan sonra bu konuyu yeniden gündeme getirdik. Ama istediğimiz ilerlemeyi sağlayamadık. Bunun üzerine 9 Ekim saat 16.00'da harekatı başlattı. Barış Pınarı Harekatı anlık değildir. Hazırlığı 3-4 yılı buldu. Gelişmeler anlık olmadı.

30 yerleşim yerini kontrol altına aldık

Harekattan önce Sayın Trump ile yaptığımız konuşmada harekata başlayacağımızı söyledim. Beyaz Saray açıklamasında ABD'nin askerlerini çekeceği ilan edildi. Herhangi bir engel kalmadı. Kısa sürede birkaç noktadan 30 km derinliğe ulaşınca ABD ve diğer ülkelerinin tavrı değişti. İlk 1-2 gün böyle bir başarı beklemedikleri için düşük tepki ortaya koydular. Başarıya ulaşacağı anlaşılınca tepkiler yükseldi. Biz kararlılıkla devam ettik. Resulayn ve Tel Abyad'ın da olduğu 30 yerleşim yerini kontrol altına aldık.

DEAŞ belası bu ülkeye de sıçradı

Suriye'deki hadiseler başlamadan önce iyi ilişkilerimiz vardı. Beşer Esed ile ailecek görüşecek kadar yakınlığa sahiptik. Ülkesinde insan hakları ve adaletin geliştirilmesi konusunda pek çok tavsiyede bulunduk. Kürt nüfus için adımlar atmasının önemli olduğunu söyledik. Tavsiyelerimize uymak yerine halkın üzerindeki baskıyı artırdı. Suriye halkı Esed'e karşı direnirken Irak'taki DEAŞ belası bu ülkeye de sıçradı. Ardından PKK, PYD ve YPG terör örgütü bindi. Suriyeli 6 milyon kili ülke dışına gitmişti. Bunu 4 milyonu ülkemize gelmiştir.

Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 750'yi bulduk

4 askerimiz ve 74 Suriye Milli Ordusu mensubu şehit oldu. Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 750'yi bulduk. 20 sivil vatandaşımız şehit oldu, 181 vatandaşımız yaralandı. Türk medyasıyla yaptığım toplantıda söyledim yine söylüyorum, Türkiye NATO üyesidir ama terör örgütleri ne zaman üye oldu bilmiyorum. Türkiye en başından beri Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygısını ifade etti. 30 Ekim'de Cenevre'de toplanacak anayasa komitesinin dönüm noktası olmasını temenni ediyorum.

Ellerindeki silahlar toplanacak, tahkimatlar imha edilecek

Bu harekatla DEAŞ'ın yeniden canlanacağı ve sivil katliam yapıldığı iddiası terör örgütünün yalanlarıdır. Bize harekatı durdurma çağrısı yapanlara bir teklifte bulunmuştum. Hemen bu gece terör örgütünün silah bırakıp güvenli bölgeden çıkmalarını istemiştik. 120 saatlik bir mutabakatı sağladı. 13 maddelik mutabakata göre ABD 120 saat yani 5 gün içinde teröristlerin güvenli bölge dışına çıkmasını sağlayacak. Dün akşamdan başlamak üzere Barış Pınarı'na 120 saat ara verdik. Ellerindeki silahlar toplanacak, tahkimatlar imha edilecek. Güvenli bölgeden çıkacaklar. TSK ise bölgeden çıkmayacak. Kontrol Türkiye'ye bırakıldıktan sonra Barış Pınarı Harekatı sona erecektir.


YORUMLAR

  • 0 Yorum