Reklam

Dolar çıldırdı, rekor üstüne rekor kırıyor!

Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası düşük faiz politikalarında kararlı olduklarını yinelemesiyle başlayan yükseliş bugün hiç durmadı. TL karşısında dolar ve euro bugün yüzde 17'ye yakın yükseldi. Dolar/TL 13,50 seviyesini de aştı.

Dolar çıldırdı, rekor üstüne rekor kırıyor!

Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası düşük faiz politikalarında kararlı olduklarını yinelemesiyle başlayan yükseliş bugün hiç durmadı. TL karşısında dolar ve euro bugün yüzde 17'ye yakın yükseldi. Dolar/TL 13,50 seviyesini de aştı.

Dolar çıldırdı, rekor üstüne rekor kırıyor!
23 Kasım 2021 - 14:26

ürk Lirası yeni güne kayıplarla başladı. Dolar/TL 13,50 ve Euro/TL 15,20 üzerini gördü.

Atak sonrası dolar 12,50 liranın altına inerken, euro 14,00 liranın altına çekildi.

ABD dolarının küresel bazda güç kazanması ve içeride gevşek para politikasına dair duruş, TL'nin güç kaybetmesine neden oluyor. Eylülden bu yana 400 baz puan faiz indirimi yapan TCMB'nin indirime devam edeceğininin sinyalini vermesi ve politik cepheden bu yönde mesajların devam etmesi TL'deki değer kaybının ana nedeni konumunda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün kabine toplantısı sonrası düşük faiz politikalarında kararlı olduklarını yinelemesi sonrası dolar/TL yükselişini sürdürüyor.

Erdoğan düşük faizlere ilişkin, "Bu politika ile biz ne yaptığımızı, ne için yaptığımızı, nasıl yaptığımızı hangi risklerle karşı karşıya bulunduğumuzu, sonunda ne elde edeceğimizi gayet iyi biliyoruz" derken, süreci "ekonomik kurtuluş savaşı" olarak niteledi.

Cumhurbaşkanı, faizlerin düşük tutulmasını memnuniyet verici olarak niteleyerek, TL'deki değer kaybı nedeniyle meydana gelen fiyat artışlarının yatırımları doğrudan etkilemeyeceğini ifade etti.

Dolar/TL'de tarihi zirve 13,5030'ye taşındı. Euro/TL de 15,2045 ile yeni zirvesini gördü.

Dolar/TL oldukça volatil bir seyirle işlem görürken TL'nin 3 aylık öngörülen oynaklık göstergesi spot piyasadaki satış baskısının ivme kazanmasıyla marttan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz ise 2019 başından beri ilk kez yüzde 21'i aştı ve yüzde 21.69'a kadar ulaştı.

Dolarda 1 aylık yükseliş yüzde 30'u bulurken 2021 genelinde yüzde 70'e ulaştı.

Dolar/TL meşhur krizin yaşandığı 2001 genelinde yüzde 96 yükselmişti. Tabii o dönem sabit kur uygulaması denenmiş ancak istenen sonuç elde edilememişti. Şubat 2001'de kurun serbest bırakılmasıyla dolar 2 haftada 680 bin liradan 1.2 milyon liraya tırmanmıştı.

Türkiye 5 yıllık CDS’leri 475 baz puanı aşarak, marttan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

POWELL ETKİSİ

ABD piyasaları, Başkan Biden’ın Fed Başkanı Powell’ı yeniden Fed Başkanlığına aday göstermesi sonrası sıkılaştırmacı patikanın planlandığı üzere devam edeceği yönündeki öngörülerin tahvil faizleri cephesindeki yansımaları nedeniyle satıcılı seyir izledi. Amerikan dolarına olan yönelim ivmelenirken, ABD tahvillerinde satışlar gözlendi.

Powell’ın Fed'in araçlarını ekonomiyi ve işgücü piyasasını desteklemenin beraberinde, yüksek enflasyonla mücadele etmek adına parasal araçlarını kullanacağı yönündeki söylemleri ışığında piyasalar şimdilerde Haziran ayı Fed toplantısında çeyrek puanlık faiz artırımı fiyatlıyor.

İNDİRİM ÖNCESİ 10.50 CİVARINDAYDI

Geçen hafta piyasaya Merkez Bankası'nın faiz indirimi damga vurdu. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 15'e çekti.

Bu indirime kurun tepkisi sert oldu. Karar öncesi 10.54 lira civarında olan dolar/TL kararın ardından hızla yükseldi.

ARALIK AYINDA DA İNDİRİM BEKLENİYOR

Son indirimle beraber faiz ile yüzde 19.89'luk manşet enflasyon arasındaki makas da iyice açıldı. Son Para Politikası Kurulu (PPK) karar metninde aralık ayında bir faiz indirimine daha kapının açık bırakılması da kuru etkiliyor. Metinde "Kurul, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir. Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir" ifadeleri yer almıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması öncesi piyasada aralık ayında 100 baz puanlık bir indirim geleceği yönündeki beklenti ağırlık kazanmıştı. Açıklamanın ardından ise bundan daha yüksek bir indirim gelebileceği beklentisi oluşmaya başladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum