Reklam

Düğüm çözüldü... İZBAN'a iki yeni durak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD arasında ‘yer tahsisi’ tartışmalarına neden olan İZBAN’ın iki yeni durağı ile ilgili düğüm çözüldü. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Lale Mahallesi ve Katip Çelebi Üniversitesi İZBAN durakları için ihaleye çıkıyor.

Düğüm çözüldü... İZBAN'a iki yeni durak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD arasında ‘yer tahsisi’ tartışmalarına neden olan İZBAN’ın iki yeni durağı ile ilgili düğüm çözüldü. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Lale Mahallesi ve Katip Çelebi Üniversitesi İZBAN durakları için ihaleye çıkıyor.

Düğüm çözüldü... İZBAN'a iki yeni durak!
19 Ağustos 2022 - 08:38

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak şirketlerinden İzmir Banliyo Hattı üzerindeki duraklara yenileri ekleniyor. İzmir’in trafik yükünü sırtlayan Aliağa ile Selçuk arasındaki 136 kilometrelik hat üzerindeki 41 durakta hizmet veren İZBAN’da durak sayıları artıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Şube Müdürlüğü Kemer ve Buca durakları arasında kalan Lale Mahallesi ile Egekent ile Ulukent arasında Katip Çelebi durağı kurmak için ihaleye çıkma kararı aldı. İhale 12 Eylül 2022 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleşecek. Yeni durakları hayata geçmesi ile birlikte istasyon sayısı 43’e çıkacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıl Lale İstasyonu için ihaleye çıkmış ve 11 milyon 901 bin 617 lira ile ihaleyi Necmi Demir İnşaat Şirketi kazanmıştı. Ancak ihale hayata geçirilememişti.

TAHSİS KRİZİ YAŞANMIŞTI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Banliyö Hattı Lale Mahallesi İZBAN İstasyonu Yapım İşine ilişkin açıklamalarda bulunarak, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından yer tahsisi yapılmadığını söyledi. Başkan Soyer’in açıklamasında “Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları Genel Müdürü o izni verdi, sonra görevden alındı. Yeni gelen müdür 17 Ocak'tan beri çıktığımız ihalede yer teslimi yapmıyor, yapılmadı” ifadeleri yer almıştı.

TCDD’DEN YANIT GELMİŞTİ!
TCDD, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in açıklamalarına yanıt vermiş. Açıklamanın gerçeği yansıtmadığı belirtilen TCDD ifadelerinde şunlar kaydedilmişti:

“TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak olduğu iştirak şirketince işletilen İZBAN sisteminde, İzmir’de 17 bin öğrencinin öğrenim gördüğü Katip Çelebi Üniversitesi Yerleşkesi’ne banliyö durağı inşaatı için, defalarca yapılan başvurulara kayıtsız kalan İzmir Büyükşehir Belediyesi, algı operasyonu yaparak Lale İstasyonu için yer teslimi yapılmadığını belirtmektedir. TCDD olarak Büyükşehir Belediyesi ile yapılan görüşmelerde yolcu yoğunluğu çok daha fazla olan Katip Çelebi Üniversitesi ile Lale Duraklarının birlikte yapılması halinde yer teslimi yapılacağı konusunda kendilerine bilgi verilmiştir.”

BÜYÜKŞEHİR: YAPACAK GÜCE SAHİBİZ
Son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise “Tam fiziki çalışmalar başlamak üzereyken Lale Mahallesi istasyonu ile hiçbir ilgisi bulunmayan yaklaşık 25 kilometre uzakta Çiğli ilçesindeki Katip Çelebi Üniversitesi İstasyonu’nun aynı anda yapılması gerektiği yönünde bir şart ortaya konulmuştur. İzmir Büyükşehir Belediyesi, mevzuat gereği mevcut ihale edilmiş iş kapsamında Katip Çelebi İstasyonu’nun yapılması imkanı bulunmadığından bu iki istasyonun yapımlarının ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini belirtmiş, Katip Çelebi İstasyonu’nun yapımı konusuna olumlu yaklaşıldığını ve yatırım programına alındığını yazılı olarak TCDD’ye iletmiştir. Ancak, her şeyi hazır durumdaki Lale İstasyonu’nun yapımına başlanması talebimiz geri çevrilmiştir. 136 kilometrelik hat üzerindeki 41 istasyonu tek tek inşa edip günümüz rakamlarıyla milyarları bulan yatırımı hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi iki yeni istasyon daha yapacak güce ve iradeye sahiptir.

Kaynak: Metehan UD/EGEDESONSÖZ