Reklam

EGEÇEP'ten flaş uyarı:" Ormanlarımız peşkeş çekilmeden..."

Ege Çevre Ve Kültür Platformu (EGEÇEP) artan orman yangınlarına karşı yetkilileri uyararak bir basın açıklaması yaptı.

EGEÇEP'ten flaş uyarı:" Ormanlarımız peşkeş çekilmeden..."

Ege Çevre Ve Kültür Platformu (EGEÇEP) artan orman yangınlarına karşı yetkilileri uyararak bir basın açıklaması yaptı.

EGEÇEP'ten flaş uyarı:
01 Ağustos 2020 - 08:55

EGEÇEP, ülkemizdeki orman yangınlarının, pandemi koşullarında azalmışken, son günlerde yeniden artmaya başlamasına tepki göstererek bir basın açıklaması yayımladı. Ormanlar yanmadan, uzmanların belirttiği önlemlerin alınmasının öneminden bahsedilen açıklamada, “Yıldırım, sıcaklık vb nedenlerle çıkan doğal orman yangınları, ormanların kendisini yenilemesi ve gençleşmesi açısından gerekli ve faydalı olduğu bilinmektedir. Ancak Tema tarafından yapılan açıklamaya göre, meydana gelen yangınların % 95’i insan kaynaklıdır. 2006'da çıkan orman yangınlarının 262’si meçhul, 220'si yıldırım, 138’i sigara, 107'si diğer, 66’sı çoban ateşi, 53’ü elektrik hatları, 48’i piknik ateşi, 44’ü anız, 35'i kundaklama, 8’i çöplük, 5'i alan açma, 3’ü lokomotif ve 2’si avcılık kaynaklıdır. Bu listede kayıtlara, kundaklama sigara, diğer ve meçhul olarak geçen yangın nedenlerinin önemli bir bölümünün maden alanları ve kıyı yapılaşmaları için çıkarıldığı, halk arasında yaygın bir algıdır. Her ne kadar, yasalar buna izin vermiyor dense de bu tür yerlerin bir süre sonra “orman vasfını kaybetmiş alan” statüsüne alınarak söz konusu amaçlarla kullanıldığı da görülmektedir.” ifadelerine yer verildi.
ÖNCELİKLİ NEDENLER
Yapılması gereken, yapılmakta olan ama hem yöntemi hem de kapsamı yersel ve dönemsel olarak farklılaştırılmayan iki boyutlu bir stratejinin izlenmesi, bu stratejilerin gerektirdiği veri ve bilgilerin üretilmesi ve sürekli olarak güncellenmesinin altını çizilerek, “ Hukuksal olarak “orman” sayılan yerlerin içinde ya da bitişiğindeki eski tarım arazilerindeki, örneğin zeytinliklerdeki yazlık konut, turizm, madencilik ya da enerji yatırımları; ulaşım olanaklarının artmasına koşut olarak orman ekosistemleri içinde yoğunlaşan dinlenme etkinlikleri; gerçek ve tüzel kişilerin “özel ağaçlandırma” adı altında “devlet ormanı” sayılan arazilerde özel zeytinlikler, meyvelikler oluşturabilmesinin giderek yaygınlaştırılması; başta ısınma olmak üzere iklimsel değişiklikleri artık daha önemli, öncelikli nedenler olmuştur.” denildi.
“Kısacası; orman yangınları ülkemizde de kaçınılmazdır ama hem çıkmasının hem de yol açabileceği ekolojik ve ekonomik yıkımların en aza indirilebilmesi kesinlikle olanaklıdır; orman yangınlarının ve yol açtığı yıkımlarının olağandışı boyutlar kazanması, kesinlikle tek başına iklim ve arazi koşullarıyla açıklanamaz; böylesi açıklamalar, en hafif söylemiyle kamuoyunu yanıltma, suçlanmaktan kaçınma çabalarıdır; orman yangınlarıyla mücadelede Orman Genel Müdürlüğü’nde yaşamsal önemde yönetsel yetersizlikler vardır; orman yangınlarının söndürülmesinde, çoğu durumda yoğun karmaşa yaşanmaktadır. EGEÇEP olarak, Yetkilileri Uyarıyoruz: Orman Mühendislerinin uyarılarını dikkate alarak, Ormanlar Yanmadan Önlemleri alın. Ormanlarımızın, doğa talancılarına peşkeş çekilmesini önleyin.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum