Reklam

EĞİTİM HAKKI ANAYASAL HAKTIR; ÜCRETSİZ VERİLMELİDİR!

Gençlik ve Spor Konfederasyonu İzmir Onur Kurulu Başkanı (GESKON)  Hamiyet Aydın Ukrayna’da okuyan ancak savaş sebebiyle eğitime devam edemeyerek yurda dönen, başvuru yapmalarına rağmen yatay geçiş sağlayamayan öğrencilerin sorunlarını gündeme getirdi

EĞİTİM HAKKI ANAYASAL HAKTIR; ÜCRETSİZ VERİLMELİDİR!

Gençlik ve Spor Konfederasyonu İzmir Onur Kurulu Başkanı (GESKON)  Hamiyet Aydın Ukrayna’da okuyan ancak savaş sebebiyle eğitime devam edemeyerek yurda dönen, başvuru yapmalarına rağmen yatay geçiş sağlayamayan öğrencilerin sorunlarını gündeme getirdi

EĞİTİM HAKKI ANAYASAL HAKTIR; ÜCRETSİZ VERİLMELİDİR!
20 Mayıs 2022 - 09:04

Yapımcılığını ve sunuculuğunu Salih Erkek’in üstlendiği, Gazetem İzmir TV, Atürk TV ve Erkekçe TV ortak yayınıyla ekranlara gelen Salih Erkek ile Erkekçe programının konuğu Gençlik ve Spor Konfederasyonu İzmir Onur Kurulu Başkanı, Avukat Hamiyet Aydın oldu. Programda, Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edildiği günlerde Ukrayna’da öğrenim gören öğrencilerin sorunları konuşuldu. Eğitim hakkının ücretsiz ve anayasal bir hak olduğuna vurgu yapan Aydın, Ukrayna’da eğitim gören 4006 Türk vatandaşı öğrencinin savaştan kaçarak ülkesine geldikten sonra sadece 60 kişisinin Türkiye’de eğitime devam edebilme imkanı bulduğunu, diğer öğrencilerin eğitimden uzak kalmasından dolayı üzüntü içerisinde olduklarını, mağduriyetin bir an evvel giderilmesi gerektiğini dile getirdi.
Salih ERKEK: Bugün geçmiş yıllarda İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nde uzun yıllar görev yapan, vatandaşın hizmetkarı, konumunda da uzman isim, Gençlik ve Spor Konfederasyonu İzmir Onur Kurulu Başkanı Avukat Hamiyet Aydın konuğumuz oldu. Sevgili Hamiyet Hanım hoş geldin, şeref verdin.
Hamiyet AYDIN: Hoş buldum, sizlere birlikte olmak çok güzel.
Salih ERKEK: Hamiyet Hanım Gençlik ve Spor Konfederasyonu İzmir Onur Kurulu Başkanı olarak ve Ukrayna’da öğrenim gören bir öğrenci velisi olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?
Hamiyet AYDIN: Salih bey gençliğimiz bizim için çok kıymetli, Gençlik ve Spor Konfederasyonu İzmir Onur Kurulu Başkanı olarak gençlerimize bunu hissettirmek, bunu fark ettirmek için buradayım. Biz konfederasyon olarak 2030 yılında ülkeyi yönetecek gençler yetiştirmeyi hedefliyoruz ve bu hedefe ulaşmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ukrayna savaşında etkilenen çok sayıda gencimiz var, kızımda bu gençlerden bir tanesi. 21. Yüzyılda savaş çıkarmak, bu ilkel duruşu göstermek tasvip edilmeyecek bir eylemdir. Ancak maalesef ki 24 Şubat tarihinden beri dünya bu olayı izliyor. Ukrayna’da eğitim gören 4006 tane Türk öğrencimiz vardı. Bu öğrencilerimizin bir kısmı uzaktan eğitim görebildiği gibi büyük bir kısmı da eğitiminden uzak bırakıldı. Çocuklar çok mağdur oldu. 4006 öğrenciden sadece 60 öğrenci Türkiye’de öğrenim hayatına devam edebiliyor, bu konuda çok üzgünüz.



Salih ERKEK: Sizin yakından takip ettiğinizi düşündüğüm için bir şey sormak istiyorum. Ukrayna’daki savaş esnasında Türk öğrencilerin tahliyesi nasıl yapıldı?
Hamiyet AYDIN: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bu konuda çok gurur duydum. Çünkü çocuklar mağdur olmadan, burunları dahi kanamadan ülkeye getirildiler. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımıza her şeyden önce bir anne olarak minnetlerimi sunuyorum. Ancak biz öğrenci anneleri olarak çocuklarımızın psikolojik ve sosyolojik anlamda desteklenmesini bekledik fakat bunu göremedik. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilere kolaylık sağlanacağı söylenmişti, sağlanmadı. Eğitim hakkı ücretsizdir ve anayasal bir haktır. Biz veliler olarak belirli ödemeleri yapacak olmamıza rağmen çocuklarımızın ortada kalması büyük sıkıntı yaşattı. Ukrayna’da 6 yıl Tıp Fakültesi eğitimi alan bir öğrenci maalesef ki fakülteye kabul edilmedi. Bu bizleri çok üzdü.
Salih ERKEK: Bu noktada sorumlu kimdi?
Hamiyet AYDIN: Ben bunu YÖK’ten ziyade fakültelerin kendilerinden kaynaklandığını düşünüyorum, öyle de zaten. Sayın yetkililerden Avrupa İnsan Hakları sözleşme maddeleri, anayasanın ilgili maddeleri ve diğer yasa ve yönetmelikler çerçevesinde çocukların durumlarının değerlendirilmesini, tüm çocukların üniversitelere yerleştirmesini istiyoruz. Hiç kimse eğitim hakkından yoksun bırakılamaz. Şiddet olayları ve insani kriz nedeniyle eğitim ve öğretimin sürdürülemez olduğu YÖK tarafından tespit edilen ülkelerde öğrenim gören öğrenciler Türkiye’deki YÖK’lere yatay geçiş başvurusu yapabilirler. Bu mevzuatlar baz alındığında öğrenim göremeyen öğrencilerimizin fakültelerin, üniversitelerin inisiyatifine bırakılmaksızın öğrenim hayatına devam etmesi sağlanmalıdır.
Salih ERKEK: Bu konudan mustarip olan velilere tavsiyeleriniz nelerdir?
Hamiyet AYDIN: Başvuru sonrası red cevabı alan ailelerin ve öğrencilerin idari yargıda dava açması gerekiyor. Bunu ihmal etmesinler, haklarını arasınlar.
Salih ERKEK: Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer bu mağduriyet ile alakalı çözüm önerisinde bulunmadı mı?
Hamiyet AYDIN: Neden olduğunu bilemiyoruz ancak Milli Eğitim Bakanı’ndan bu konuda hiç ses çıkmadı. Sonuçta boğazları kapatarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak biz savaşı kabul etmiş durumdayız, mağdur çocuklarımızın da bu kapsamda değerlendirilmesi gerekiyor.
Salih ERKEK: Hamdiye hanım bizlere şeref verdiniz, verdiğiniz bilgiler doğrultusunda Ukrayna’da okuyan öğrencilerimize, öğrenci velilerine yön gösterdiniz. Çok teşekkür ediyorum.
Hamiyet AYDIN: Bu noktada sesimizi duyurduğunuz için bende şahsım ve kamuoyu adına size teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum.