Reklam

Emzirmenin annenin sağlığına mucizevi faydaları!

Anne sütünün bebek için son derece önemli ve sağlıklı gelişiminde çok etkili olduğu herkesçe bilinen bir gerçek. Anneler bebeklerini emzirirken hem bebeklerinin sağlıklı gelişimine katkıda bulunur, hemde kendi sağlıklarına yarar sağlarlar. Emzirmenin oluşturduğu anne ve bebek arasındaki bu özel bağ her ikisine de çok iyi gelir.

Emzirmenin annenin sağlığına mucizevi faydaları!

Anne sütünün bebek için son derece önemli ve sağlıklı gelişiminde çok etkili olduğu herkesçe bilinen bir gerçek. Anneler bebeklerini emzirirken hem bebeklerinin sağlıklı gelişimine katkıda bulunur, hemde kendi sağlıklarına yarar sağlarlar. Emzirmenin oluşturduğu anne ve bebek arasındaki bu özel bağ her ikisine de çok iyi gelir.

Emzirmenin annenin sağlığına mucizevi faydaları!
07 Nisan 2021 - 19:53

Emzirme bebekle anne arasında çok özel ve sevgiye dayalı bir bağ kurulmasını sağlar. Ayrıca doğumdan hemen sonra emziren annelerde doğum sonrası kanama miktarınının da azaldığı gözlenir. Buna ek olarak emzirmenin annenin sağlığına olumlu etkileri mevcuttur. Anneyi göğüs kanseri, yumurtalık kanseri, kemik erimesi ve anemi gibi hastalıklardan korur, bunlara yakalanma risklerini azaltır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatmanur Hacıbaloğlu, emzirmenin anne sağlığına olan faydalarının saymakla bitemeyeceğini söyledi.

Emzirmenin annenin sağlığına faydaları -Emzirmek meme kanseri riskini azaltır. İngiltere’de yapılan bir araştırma, bir yıl süre ile emzirmenin meme kanseri riskini %4,3 azalttığını göstermiştir.

-Emzirmek, memede süt birikiminden dolayı oluşan komplikasyonları ortadan kaldırır.

-Emzirmek, doğum sonrasında rahmin toparlanmasını sağlar. Emzirme sırasında salgılanan oksitosin hormonu rahim yenilenmesini sağladığından, rahmin doğum öncesi haline dönmesini hızlandırır. Rahmin eski haline çabuk dönmesi beraberinde lohusalık kanamalarında azalmayı sağlar.

-Emzirmek, annelere kilo vermede yardımcı olur. Emzirme sırasında bazal metabolizma hızı normal dönemden daha fazladır. Bu da kilo vermeye yardımcı olur.

-Emzirmek, uykuya dalmayı kolaylaştırır.

-Emzirmek, annede görülebilecek olası yumurtalık kanseri riskini düşürür.

-Emzirmek, şeker hastası annenin günlük insülin ihtiyacını azaltır.

-Emziren annelerde romatizmal hastalıklara yakalanma riski daha azdır. İsveç’te yapılan bir araştırmaya göre; uzun süre emziren anneler, menopoz döneminden sonra daha az romatizmal hastalıklar yaşıyorlar.

-Emzirmek anneleri anemi riskinden korur. Emziren annelerin lohusalık döneminde kanamaları daha az olacağından ve emzirme döneminde adet görmeleri geciktiğinden, demir eksikliğine bağlı kansızlık oluşması azalır.

-Emzirmek bebek ile anne arasındaki en güçlü bağlardan biridir. İkisine özeldir. Emziren annelerin daha sakin olduğu gözlenmiştir. Emziren annelerde süt oluşumu ile salgılanan oksitosin hormonu, anne bebek arasındaki güçlü bağın oluşmasına katkı sağlıyor. Kadınlarda rahim kasılmalarını sağlayan, cinsel birleşme sırasında da salgılanan, rahatlatıcı özelliği ile bilinen oksitosin hormonu, süt verme sırasında keseciklerin kasılmasına ve içindeki sütün kanallara akmasına yardımcı olur.

-Bebeğini sevgiyle düşünen annede önce hipofiz bezinin arkasındaki oksitosin hormonu salgılanır ve göğüslere dolgunluk hissi ile süt akımı başlar.

-Emzirmek anneye duygusal motivasyon ve tatmin sağlar. Emziren anne, bebeğinin kendi sütüyle beslendiğini gördükçe annelik konusunda kendine duyduğu güven artar.

Anne sütünü arttıran besinler Anne sütünü arttıran besinlerin başında tabiki hayatında kaynağı olan su geliyor. Bol bol su içmek anne sütünün artmasını sağlar.

Yulaf: Besin lifi, demir ve kalsiyum bakımından zengin olan yulaf emziren anneler arasında oldukça popüler bir besindir. Kendinize yulaf püresi hazırlayabilir ve pürenin besin değerini arttırmak için fındık, süt, meyve ya da baharat eklenebilir. Siyah Susam: Kalsiyum bakımından zengin olan siyah susamın anne sütünü artırmaya yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Kalsiyum dışında bakır gibi bazı mineraller içeren susamı yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Yağlar: Zeytinyağı, keten tohumu yağı ve susam yağı gibi sağlıklı yağların emzirmeye yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Bu yağlar ayrıca annenin enerjisini artırır. Fesleğen: Sindirim sistemini düzenleyen, sakinleştirici etkisi bulunan ve buna ek olarak iyi bir K vitamini kaynağı olan fesleğen yemeklerle birlikte veya çay şeklinde tüketilebilir. Yeşil Sebzeler: Mükemmel birer vitamin ve mineral kaynağı olan fasulye, ıspanak, pancar yaprağı ve kuşkonmaz gibi yeşil sebzeler laktasyonu arttırabilir. Bu yeşillikler aynı zamanda sindirime yardımcı olur ve vücudu güçlendirir.

Rezene: dereotugillerden bir bitkidir ve anne sütünü artırır. Isırgan otu, fesleğen ve biberiye de anne sütünü artıran diğer bitkilerdir.

Kırmızı ve Turuncu Sebzeler: Beta-karoten bakımından zengin havuç, tatlı patates, pancar ve diğer kırmızı, turuncu sebzeler anne sütü kalitesini arttırmaya yardımcı olabilir. Sarımsak: Emziren annelerin kokusu nedeniyle bebeğin sevmeyeceğini düşündüğü, ancak aksine bebeğin süt emme süresini arttıran sarımsak aynı zamanda annenin de iştahını açarak süt kalitesi için gerekli vitamin ve mineralleri almasına yardımcı olur.

Arpa: Arpa ile yapılan pilav veya çorba laktasyonu artırmak için kullanılabilir. Arpanın anne sütünü artırdığı yönünde herhangi bir bilimsel araştırma sonucu bulunmamasına karşın emzirme dönemindeki anneler tarafından yüzyıllardır geleneksel olarak tüketilmektedir. Özellikle arpa ve rezene kombinasyonunun sütün kalitesini yükselttiğine inanılmaktadır. Kimyon: Süt üretimini teşvik ettiği düşünülen kimyon doğumdan sonra anneyi güçlendirmek için önemli olan demir bakımından da zengindir. Anne bebeğini kaç aylık olana kadar emzirmeli? Anne sütü, bebekler için en sağlıklı ve en doğal besindir. Anne sütü, normal haftasında doğan bebekler için en az 6 ay verilebilir. Sonrasında bebeklere verilmeye başlanan ek gıdalar eşliğinde en az 1-1.5 yaşa kadar devam edilmesi önerilir. Burada unutulmaması gereken nokta her bebeğin kendine özel olduğudur. Hiçbir bebek veya anne ile ilgili kesin yargılara ulaşılamaz. Kimi bebek 2 yaşına kadar emerken bu o annenin çok iyi bir anne olduğu anlamına gelmezken belki de hiç emziremeyen anne de asla kötü anne değildir. Bu noktada bebeğin ve annenin sağlık durumları her şeyden önemlidir ve süreç ona uygun ilerler.

YORUMLAR

  • 0 Yorum