Reklam

Erdoğan'dan Libya'ya askeri destek açıklaması: 'Hazırız'

Erdoğan, TRT ortak yayınında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'dan Libya'ya askeri destek açıklaması: 'Hazırız'

Erdoğan, TRT ortak yayınında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'dan Libya'ya askeri destek açıklaması: 'Hazırız'
10 Aralık 2019 - 09:39

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'yla yapılan anlaşma ile ilgili, "Bu mutabakat muhtırasıyla Türkiye esasında uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullandı" dedi.

Recep Tayyip Erdoğan, TRT ortak yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunup soruları yanıtladı.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Libya mutabakatı

Münasır ekonomik bölgede özellikle uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımıza rağmen burada Türkiye sondaj gemilerini gezdiremez gibi yaklaşımlarla ciddi tehditler savurdular. Tabii ki biz bunları dinlemedik. 2 sondaj ve 2 sismik araştırma gemimiz var. Bir sondaj gemisi daha alacağız. Sadece Akdeniz'de değil, Karadeniz'de hatta uluslararası sularda da bu çalışmaları sürdüreceğiz. Libya'nın meşru yönetimiyle imzaladık. Hafter orada Libya'nın bir ulusal temsilcisi değildir. Türkiye uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullandı. Bu adımdan başta Yunanistan olmak üzere Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi rahatsız oldu.

Bu anlaşma ile Doğu Akdeniz'deki alanımızı maksimum seviyeye çıkardık. Ortak arama faaliyetleri gerçekleştirebileceğiz. Yunanistan, İsrail, Mısır ve GKRY onayımız olmadan adım atamaz.

Libya anlaşması ülkemizin deniz yetki alanlarımızın sınırlandırılması konusundaki hukuki tezini destekledik. Harita çok net her şeyi ortaya koyuyoruz. Tarihe kaydı düşüyoruz. İeride dışarıda bundan çok rahatsız olanlar var.

Buralarda bu çalışmaları artık bizim gemilerimiz rahatlıkla yapacak. Yunanistan'ın eli kolu bağlandı, çıldırtan da bu.

Miçotakis ile görüşme

Yunanistan ile diyalog yollarını açmaya hazır olduğumuzu ifade ettim.

Türkiye ile Libya kendi alanlarında ortak arama tarama faaliyeti yapabilir. Ya da Libya kendi alanında Türkiye'ye bu hakkı tanıyabilir. Tek taraflı adımlara izin vermeyeceğiz. Şimdi bizim kendimize ait gemilerimiz var. Bunlarla bu çalışmayı yapıyoruz.

Doğu Akdeniz çağrısı

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi hariç bölgede tüm kıyıdaş ülkelerle müzakerelere hazır olduğumuzu en başından beri vurguluyoruz. Hakça bir çözüm için tüm ülkelere diyalog çağrımız sürmektedir. Beraber bu çalışmaları yürütebiliriz. Bizim artık Libya ile birlikte bu çalışmaların başlayacağı bir süreç olacaktır. Derdimiz düşman kazanmak değil dost kazanmak.

Böylesine bir çağrı özellikle Türkiye'ye bu hakkı tanır. Biz burada ne yaptık, askeri güvenlik anlaşması yaptık. Böyle bir davet gelmesi durumunda Türkiye nasıl bir insiyatif üstleneceğine kendisi karar verecektir. Türkiye, Libya'da faaliyet gösteren gemileri, insani yardım kuruluşları koruma hakkına sahiptir. Türkiye dışına asker gönderilmesi koşulları ve buna ilişkin atılması gereken adımlar var. Libya’ya her türlü desteği vermeye hazırız.

"Putin ile bu hafta için bir görüşme olabilir"

Putin'le bu ara bir görüşme talebim var. Önümüzdeki ayın 8'inde Türkiye'de olacak. Bu hafta içinde bu görüşmelerimizi yapalım dedim. Hafter konusu aslında istiyorum ki Rusya ile münasebetlerde yeni bir Suriye doğurmasın. Rusya'da Hafter konusunda mevcut tezi gözden geçirecektir. Bunun legal bir yönü yok.