Reklam

Ersoy'dan Çeşme açıklaması: Kanal uydurma

Hatay'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kanal Çeşme diye ortaya atılan projenin uydurma olduğunu belirtti. Bakan Ersoy, Kanal Çeşme diye ortaya atılan projenin uydurma olduğunu söyleyerek "15-20 milyar dolarlık bir turizm bölgesi ihale edeceğiz. Çeşme Otobanı altındaki bu alanda toplam kamulaştırma projenin sadece yüzde 1.98'ine denk gelecek. Kalan alan zaten kamunun. Ve bu proje yılda 4-5 milyar dolar turizm gelir yaratacak" dedi.

Ersoy'dan Çeşme açıklaması: Kanal uydurma

Hatay'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kanal Çeşme diye ortaya atılan projenin uydurma olduğunu belirtti. Bakan Ersoy, Kanal Çeşme diye ortaya atılan projenin uydurma olduğunu söyleyerek "15-20 milyar dolarlık bir turizm bölgesi ihale edeceğiz. Çeşme Otobanı altındaki bu alanda toplam kamulaştırma projenin sadece yüzde 1.98'ine denk gelecek. Kalan alan zaten kamunun. Ve bu proje yılda 4-5 milyar dolar turizm gelir yaratacak" dedi.

Ersoy'dan Çeşme açıklaması: Kanal uydurma
11 Şubat 2020 - 15:48

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Çeşme’de 15-20 milyar dolarlık bir turizm bölgesi ihale edeceklerini açıkladı. Ersoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Çeşme Otobanı altındaki bu alanda toplam kamulaştırma projenin sadece yüzde 1.98'ine denk gelecek. Kalan alan zaten kamunun. Ve bu proje yılda 4-5 milyar dolar turizm geliri yaratacak" dedi.
'KANAL ÇEŞME DİYE BİR ŞEY YOK, TAMAMEN UYDURMA’
Her defasında gelirlerin artırılması nitelikli projelerle yabancı turistlere yeni destinasyonlar kazandırılması gerektiğini yineleyen Bakan Ersoy tam bu noktada son günlerde bazı basın yayın kurullarında adı “Kanal Çeşme” projesi olarak dillendirilen konuya da değindi.
Bakan Ersoy “Öncelikle söyleyeyim bakanlığımızın böyle bir projesi yok. Tamamen uydurma. Burada bir yerli ya da yabancı grubun bir proje gerçekleştirmesi mümkün değil. Ortada ne kanal var ne başka bir şey. Hepsini çıkan haberlerden duyduk. Suudi Arabistanlı bir grup vs. böyle bir şey de yok. Tüm bölge halkının fikirleri alınıp konuyu derinlemesine anlatacağız. Zira birilerinin kendi işlerini sanki varmış gibi göstermek adına işi yaydığını düşünüyoruz. Spekülasyon da acele kamulaştırma kararından çıktı belki ama o da kadar acele değil en az 1 yıl sürüyor. Bizim Ege için Çeşme ve Didim olmak üzere 2 projemiz var. Bu projeler doğaya saygılı, geri dönüşüme duyarlı ve yatay mimari esasına dayalı olarak geliştirilecek. Bakın bugün Antalya yılda 6 milyondan 8 milyon turiste kadar çıktı. Yeni destinasyonlar yaratmazsak ileride biz Antalya’daki Rusları başka ülkelere de kaptırabiliriz. Bu noktada nitelikli yerlere ihtiyaç var. Çeşme için düşündüğümüz proje ile yılda en az 3-4 hatta 5 milyar dolarlık gelir yaratılabilir. Proje için 14 -20 milyar dolarlık bir büyüklükten bahis ediyoruz. Ege’nin turizm sezonunu 12 aya yayacak projeler bunlar. Golf, termal, kongre, etkinlik, spor, doğa, bisiklet ve benzer aktiviteleri içeren, örnek projeler. Üstelik turizm tesisleri de Antalya’da olduğu gibi denize sıfır olmayacak. Fransa'nın Cannes sahilleri gibi olacak” dedi.


(Cannes)
ÇEŞME'Yİ CANNES GİBİ YAPACAĞIZ
Çeşme’deki hazine arazisi ağırlıklı sahil bandında, Avrupa’da Cannes örneğinde olduğu gibi bir turizm merkezi yapacaklarını belirten Bakan Ersoy “Kanal Çeşme projesini basından ve sosyal medyadan öğrendim. Gücü olan bir grup değil. Muhtemelen çizip kapı kapı dolaşmışlar. Devletle alakası olmayan bir proje ve kesinlikle yanlış... Hiç bir zaman aklımıza kanal gelmedi, gelmez de... Türkiye’nin toplam yatak kapasitesinin yüzde 40’ı Marmara’da, yüzde 40 Akdeniz’de, yüzde 10’u Ege’de, yüzde 10’u da Anadolu’da. Bütün Anadolu’da olduğu gibi Ege’nin de cazibesini artırmak için Çeşme ve Didim’i merkez olarak belirledik. Antalya’ya 40 defa gelen yabancılar var. Eğer farklı alternatifler sunmazsak bir süre sonra onları kaybedeceğiz. Bu sebeple Çeşme’yi Cannes gibi yapacağız” dedi.

KAMULAŞTIRMA ALANI TOPLAM BÖLGENİN YÜZDE 1.98’İ KADAR
Ersoy proje hakkında şu bilgeleri paylaştı: “Çeşme için düşünülen projenin toplam arazi büyüklüğü 9 bin 574 hektar bunun 2 bin 990 hektarı Çeşme Otobanı’nın üzerinde kalan bölüm ve tamamı kamu alanı. Burada turizm hizmet alanları olacak. Personel lojmanları vs. Sağlık ve altyapı alanları. Çeşme Otobanı altında kalan bölümünün toplam büyüklüğü 5.956 hektar olup bunun tamamı kamu olanı. Turizm amaçlı toplam kamulaştırılan alan ise 190 hektar. Yani toplam proje alanının sadece yüzde 1.98’i kamulaştırılacak. Bu alanında büyük bir bölümü bir holding satın almış geçmişte yani kamulaştırmaya konu yer ona ait. Kalan özel mülkiyet de yüzde 4.57’lik bölüm. Burada agroturizm uygulamaları yapılmasını istiyoruz. Fırtına koparıldığı gibi büyük bir kamulaştırma yok. Proje zemin artı 2 kat planlanıyor. 100 bin lisan bilen kişinin istihdam edilmesi beklenen projede İzmir Havalimanı’nın da daha efektif çalışması sağlanacak. Bakan Ersoy her aşamada Sivil Toplum Kuruluşları ile görüş alışverişinde olacaklarını söylerken projeye yönelik ihalelerin 2021 yılının son çeyreğinde gerçekleşmesini beklediklerini belirtiyor.

Bölgede 20 adet golf sahası, nitelikli spor tesisleri, termal tesisler, sanat ve kültür etkinlik alanları, tarım turizm (agro) bölgeleri, bisiklet turizmi, sağlık merkezleri inşası planlanıyor. Bakan Ersoy, golf sahalarını da düşünerek suyun geri dönüşümünün sağlanmasına yönelik proje geliştirdiklerini ayrıca deniz suyunun da sulamada kullanılacağı tesislerin ihale edileceğini belirtti.
Ersoy şöyle konuştu: “Çok farklı yatırımcılar ihaleye girebilecek. Bir kişiye verilmeyecek. Biz konsepti belirledik. Projeye sadık kalıp ihtiyaç olan her yeri ayrı ayrı ihale edeceğiz. Burası için adını vermek istemem ama önemli film yapımcıları ile de görüşüyoruz. Sinema Platosu kurmaya imkan veren bir yer. Böyle bir yer lokantası konaklaması imkanları ile geliri hayli yüksek bir turizm potansiyeli yaratacak. Üstelik çevresi de buna imkan verecek. Halka açık içinde sınırları olmayan bir proje tasarlayacağız.” (Habertürk)