Reklam

Gaziemir'de kentsel dönüşüm tartışmalarında ‘ahlak’ gerilimi

Gaziemir Belediyesi Kasım ayı Olağan Meclisi Toplantısında ana gündem maddesi deprem ve kentsel dönüşüm olurken meclise damgasını vuran konu ise AK Parti ve CHP’li meclis üyeleri arasında ptlak veren “ahlak” tartışması oldu.

Gaziemir'de kentsel dönüşüm tartışmalarında ‘ahlak’ gerilimi

Gaziemir Belediyesi Kasım ayı Olağan Meclisi Toplantısında ana gündem maddesi deprem ve kentsel dönüşüm olurken meclise damgasını vuran konu ise AK Parti ve CHP’li meclis üyeleri arasında ptlak veren “ahlak” tartışması oldu.

Gaziemir'de kentsel dönüşüm tartışmalarında ‘ahlak’ gerilimi
02 Kasım 2021 - 09:22

Gaziemir Belediyesi Kasım ayı Olağan Meclisi Toplantısı birinci bileşimi Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma damgasını vuran konu ise deprem ve kentsel dönüşüm çalışmaları oldu.

“ÖNEMLİ OLAN DEPREMDEN ÖNCE NE YAPTIĞIMIZ”

Oturum başlangıcında söz alan bağımsız meclis Levent Çağlarsu, deprem ve Gaziemir’de depreme yönelik alınan tedbirlere ilişkin Bakan Arda’ya bazı sorular yöneltti "Önemli olan depremden sonra ne yapacağımız değil, depremden önce ne yaptığımız. Geçtiğimiz yıl deprem yaşanmadan CHP'li meclis üyesi olarak verdiğim önergede ilçemizde yer alan binaların depreme dayanıklı olup olmadığını, deprem sonrasında arama kurtarma ekibinin oluşturulması talebim vardı. Belediyemizi deprem ve afetler komisyonu belediyemizin hiçbir yetkisinin olmadığını, yetkilinin İzmir Valiliği olmasını yazmasına rağmen, çevre komisyonu afet komisyonun tam tersi bir rapor yazarak meclis gündemimize göndermiştir. Yaşadığımız depremin üzerinden 1 yıldan fazla geçti. Gaziemir Belediyesi olarak bu geçen süreçte hangi çalışmalar yapıldı? Afet planı yapıldı mı, arama kurtarma ekipler kurulabildi mi? Bugüne kadar ne yapıldı" dedi.

'KEŞKE AKP'YE SORSAYDINIZ'

Çağlarsu'ya yanıt veren Başkan Arda, toplanan deprem vergilerini işaret etti ve "335 günü sayarken keşke 22 yıldır toplanan deprem vergilerini AKP'ye sorsaydınız" diye konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM BU KENTİN GELECEĞİ”

Gündem dışı konuşmalardan söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, Aktepe Emrez bölgesi planlarına ilişkin eleştirilerde bulundu ve "Bizim sorumuz Aktepe Emrez bölgesinde plan neden yapılmadı sorusu. Siz mülkiyetleri alırsınız almazsınız bunlar başka şeyler. Siz 10 yıldır neden plan yapmadınız ben onu soruyorum. 2015 yılında Kocaoğlu döneminde yarışma yapıldı. Projeler bütüncül anlamda İBB Meclisi'nden onaylanmadı. Aktepe Emrez Belgesinde 80-90'lı yıllarda planlar geçerli. Plan olmayan yere inşaat yapamazsınız. Pazaryeri için niye bekliyorsunuz? Çünkü vatandaşa ait hiçbir yerde çözüm bulamadınız. 10 yılsonunda 2 adada plan yapmışsınız ve yüzde 3'üne başlıyorsunuz. Bu hızla 30 senede bitebilir. Deprem paraları nerde dedi başkan. Deprem paraları Malatya'da Elazığ'da… Büyükşehir Meclis toplantıları nerede yapılıyor? Kendi binanızı yenileyemediniz. Kolonlarını LGBT renklerine boyattınız 200 bin TL vererek, bu mu kentsel dönüşüm anlayışınız. Geçtiğimiz hafta Kılıçdaroğlu Uzundere'ye gitti ve orada da aynısı dendi piyasa uygun değil diye. Gaziemir için ne zaman uygun olacak? Projeleriniz yanlış, müteahhidi ve vatandaşı tatmin etmiyor projeler. Sadece Büyükşehir'i memnun ediyor bu projeler. Kentsel dönüşüm para kazanılacak yer değil. Kentsel dönüşüm bu kentin geleceği. Bir sene önce yitirdiğimiz 117 canın telafisi olmaz. Geçtiğimiz yıl yaşanan deprem İzmir depremi değil. Yansımaları bile İzmir'de bu şekilde ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.
Atmaca, ayrıca Sarnıç’taki tapu probleminin hala çözülmemesine de tepki gösterdi.

“ÇIKARDIĞINIZ YASAYA UYMADINIZ”

AK Partili Atmaca'nın eleştirilerine yanıt veren Başkan Arda, şunları söyledi; "Olaylar çarpıtmakta üstünüze yok. Korkudan ölüyorsunuz. Okları hükümetin yapamadıklarına yanıt vermek yerine okları bize çeviriyorsunuz. Geliyor gelmekte olan korkunuz bu. 20 yıldır Sarnıç’ta hiçbir şey yapmamışsınız korkunuz bu. Halil Arda geldi toplantı üstüne toplantı yaptı ancak 4706 sayılı yasayı uygulamayan sizsiniz. Bu yasa gereği pay verilmesi gerekiyordu ancak bunu istemediğimizi ben söyledim. Bu yasa kanunu ile ilgili 20 yıldır hiçbir şey yapıldı mı? Ben bu sorunun çözülmesi için ilk başta yasa değişikliği dedim. 38 parsel rezerv alan ilan edildi, ne olduğunu öğrenmek için Ankara'ya gittik. Rezerv alanların statüsünü değiştirdiğiniz rakamlar düştü mü? Ben çıkıp söyledim bu parsellerin tamamını rezerv alanına dönüştürün ben Gaziemir Belediyesi olarak bir kuruş para istemiyorum dedim. Ben korkunuzu anlıyorum, Emrez'deki durumu biliyoruz. Yasayı çıkaran sizsiniz, yasada hazine arazileri büyükşehir belediyesi bedeli karşılığında devredilir diyor. Sattınız mı? Çıkardınız yasaya uymadınız. Büyükşehir Belediyesi dava açtı. 6 yıl sürdü. 6 yıl hazine arazilerini sizin çıkardığınız yasa ile bedeli karşılığında almak istedi hep engel çıkardınız. Bu yerleri İBB parayla satın adlı. Biz orada da mücadelemizi sürdürüyoruz. Siz hükümetin yapması gereken şeyleri yaptınız mı? Kentsel dönüşümün hesabını soruyorsunuz, otogar metrosu yıllardır bekliyor hiçbir şey yapmamışsınız. Deprem paralarının hesabını verin. 22 yıldır ne yaptınız? Topladınız par ile yaptığınız şey birbirini karşılıyor mu? 20 yıldır şovu yapan sizsiniz. Rezerv alanın ilan edilmesi 637 parselin benim talebim. Arada o parası alıyorsunuz, bize 1 kuruş para vermeyeceksiniz, yapı kayıt belgesi veriyorsunuz, kendinize kaynak yaratıyorsunuz. Yapı kayıt belgesi verdiğiniz yerlere hizmeti kim götürüyor? Hizmeti bir götürüyoruz, parayı siz alıyorsunuz. Sarnıç Pazartesini benden önceki yönetim satın almak için yola çıkmış ancak alamamış. Bana diyorsunuz ki neden almıyorsunuz diye, bende kamuyum, belediye tahsis edin orasını. Neden para vereceğim oraya. Biz kaynaklarımız pazaryerinin yapımına kullanalım. Hedef saptırmaktan başka bir işiniz yok."

“BİR YILDIR HİÇBİR ADIM YOK”

Gündem dışı konuşmalarda söz alan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin 30 Ekim depreminin üzerinden kentsel dönüşüm konusunda eleştirilerde bulundu ve " 1 yıl zaman geçti depremin ardından. Bu önemli bir zaman. Yap işlet devret modeli ile havalimanları yapılıyor. İnşaat işleri para ile alakalı bir şey. Bürokrat zaten İBB ya da Gaziemir Belediyesi ya da ilçe belediyesi. Kentsel dönüşüm ile ilgili ne yapıldı diye bakarsak yapılan hiç bir şey yok. 117 insanımız depremde kaybettik. Büyükşehir'de verdiğimiz önergeler, riskli alanların tespiti yapıldı mı diye. Burada da geçtiğimiz mecliste sözlü olarak önerge verdim. Aktepe Emrez'deki kentsel dönüşüm ile ilgili hem burası hem de Büyükşehir' yazılı önerge verdik, Büyükşehir cevap verdi yapılan hiçbir şey yok. Her an bir deprem gerçeği ile karşı karşıyayız. Bunla ilgili yapılacak şey kentsel dönüşüm. Bir yıldır hiçbir adım yok. Deprem gerçeğini göz ardı etmeyelim, ilçe belediyesi olarak elimizden geleni yapalım" dedi.

“HÜKÜMETİN GÖREVİNİ İLÇE BELEDİYELERE YÜKLÜYORSUNUZ”

Şahin'in açıklamalarına yanıt veren Başkan Arda, kentsel dönüşüm konusunda merkezi iktidarın görevlerinin ilçe belediyelerinin göreviymiş gibi algı yaratıldığını ifade etti ve "Belediye hizmetlerini eksiksiz yerine getiriyoruz. Bizim ne yaptığımızı herkes biliyor. Kentsel dönüşüm ile ilgili hiçbir şey yapılmadı demek insafsızlık. Kentsel dönüşüm ile ilgili İBB'nin İZBETON ile 300 konutun startını verdiğini biliyorsunuz. Bizim dönemimizde kentsel dönüşüm ile işler yürüyor. Siz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bakın. Gaziemir Belediyesi konut mu yapacak? Bizim böyle bir maddi imkanımız var mı? Burada kararı verecek hükümet. Verin insanlara düşük faizli yüksek vadeli krediyi insanlar konutu yenilesin. Siz bakanlığın ve hükümetin yapması gereken her şeyi belediyemize yüklüyorsunuz ancak bunlar ilçe belediyelerinin görevi değil" diye konuştu.

"CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE BİR ŞEYİN DEĞİŞECEĞİNİ KABULLENEMEDİK"

AK Parti ve MHP tarafından yapılan eleştirilere yanıt veren Başkan Yardımcısı İzel Zenginobuz Derinsu ise kentsel dönüşüm hakkında bilgilendirmede bulunurken, "Uğur beyin söylemi ile yasa değişikliği ve rezerv alan ilanına değinmek isterim. Sarnıç'taki durumu her gelen vatandaşımıza anlayabileceği dille anlatıyorum. Yasa değişikliği derken bizim 2 yasamız var. Bir alan bir yasaya tabi tutulmuşsa oradaki rakamı düşürmenin tek yolu, cümle değişikliğidir ya da uygulanacak yasayı değiştirirsiniz. Burada yapılan bu. Bizim talebimiz gerçekten uygulanabilirdi. Bir alanı buradan çıkarıp rezerv alan ilan edilmek bize tuhaf geldi. Bu yüzden düşünemedik. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bir şeyin değişeceğini kabullenemedik. Yine çözüm oldu mu düştü. Nasıl düştüğünün önemi yok. Bir diğer konu Selahattin Bey'in söylemleri. Sanırım Selahattin Bey'in arkadaşı bu uçan ülkede değil, çakılan tarafta. Selahattin Bey'e ben şunu tavsiye ediyorum, Selahattin Bey bence arkadaşını Ali Bey ile tanıştırsın. En azından o pembe dünyada kendine ev alacak parayı görür. Bugün üsluba farklı noktası ile değişeceğim. Biz hukuk fakültesine girdiğimizde meslek etiği diye bir şey öğretirler bize. Mahallesel bizim meclis üyesi arkadaşlarımız siyasetin itibarını zedeliyorlar. Ben İzmir Barosu'ndan bir görüşme yaprak bu dersin meclis üyelerimize aldırılmasını rica edeceğim. Belki geç de olsa siyaset etiği oluşturabilir. Burada bir meclis başkanına defalarca 'sen' diye hitap edilmesini kabul etmedim” ifadelerini kullandı.

“OTOPARK PARALARI NEREDE?”

AK Parti meclis üyesi Ali Gönen, etik konusunda gelene eleştirilere yanıt verirken deprem vergilerine de otopark ücretleri çıkışını yaptı ve "Gaziemir Meclis üyesi olarak bir başka ilçe Belediyesi şirketlerinde görev almak etik midir sormak istiyorum. Bir meclis üyesinin Buca İlçe Belediyesi'nin bir şirketinde yönetim kurulu üyesi olduğu yönünde söylem geldi bu doğru mudur değil midir diye sormak isterim. Deprem paraları nereye gitti diye soruyorsunuz sürekli. Ben geçtiğimiz yıllarda bunları rakamlarla açıkladım 1 trilyon 300 bin lira gibi bir yatırım yapıldı geçmişten beri. Geçmişte yaşanan depremde hasar gören yollar, hastaneler ve kamu kuruluşları oldu, bunların yatırımına harcandı. İsterseniz bunu bir kez daha bir sonraki oturumda anlatabiliriz. Ancak yıllardan beri otopark parası adı altında para topluyor belediyledir, o paralar nerede, bunun hesabını ne zaman vereceksiniz" dedi.

“16 MAHALLEYİ ARKA ARKAYA SAYABİLİR Mİ?”

AK Partili Gönen'in sözleri sonrası konuşan CHP Emin Aksoy, CHP'li Belediye Meclis üyelerimiz bahsetti. Türkiye ve Gaziemir'in gündeminde çeşitli konular varken Ali Bey'e cevap vermek benim için zülh. Ali Bey ev adresini verdi. Yolumuz düşerse çay kahve içmeye gideriz. Kendisini de Gaziemir'e kahve ve çay içmeye davet ediyoruz. Sayın Ali Bey Gaziemir'deki 16 mahalleyi arka arkaya sayabilir mi" dedi.

MECLİSTE 'AHLAKSIZ' GERİLİMİ

Söze giren AK Partili Gönen ise, "Ahlaksız herif" söyleminde bulundu. Gönen'in sözlerini duyması sonrası konuşan Aksoy, 'Terbiyesiz de sensin ahlaksız da sensin" dedi. Gerginliğin yaşanması sonrası söze giren Başkan Arda, "Ben bugün bir tane olay hariç, bu akşam herkes bütün düşüncelerini güzel güzel dile getirdi. Üslubumuza dikkat ederek cevap vermeye çalıştık ancak konuşan arkadaşlar müdahale etmeyelim. Bunu ne CHP'li Ne AK Partili ne de MHP'li üyeler yapmasın. Herkes sözünü alıyor ve dinliyoruz" diye konuştu.

Sonrasında sözlerine devam eden Aksoy, "Evet Buca Belediyesi'nde çalışıyorum. Ben emekçi bir adamım Belediye meclis üyesi olmak için inşaat sektöründe mi olmak lazım. Karabağlar'da arkadaşımın 70 milyonluk yatırımı varmış diyerek verdiği karardan vaz mı geçmek gerekiyor. İnsan üslubu ile kendini belli ediyor. Yönetim kurulu üyesi değil, emekçiyim bununla da gurur duyuyorum.

"SÖZ HAKKI OLMAYAN PERSONELİMİZE SÖZ ETTİRMEM"

Son olarak söz alarak üslup ile ilgili tartışmalar hakkında konuşan Başkan Arda, "Üslup konusu çok önemli burada bu mecliste kimsenin sözünü kesmeden meclisi yönetmeye çalıştım. yanlış giden yerlerde müdahalede bulunduk. Burada bütün belediye meclis üyelerimizin söz hakkı var. Kimseye müdahale etmiyoruz. En ağır eleştiriler yapılıyor sabırla dinliyoruz ancak hakaret ile ilgili kısmında sıkıntı yaşıyoruz. Lütfen bundan sonra konuştuklarınıza dikkat edelim. içinizden geçen şeyi çok güzel kelimeler ile ifade edip yine söyleyeceğini söyleyebilirsiniz. Cuma günü bir daha meclisimiz var oraya gelip şu an cevap veremediğiniz şeyle ile ilgili cevap verebilirsiniz. Kimse burada söz hakkı olmayan belediye personelimize, başkan yardımcılarımız müdürlerimiz ve çalışanlarımıza bir laf edemez. Belediyecilik hizmetleri eleştirilebilir ancak hiç kimseye burada liyakatsiz diye kimse konuşmaz. Buna müsaade etmem. Liyakatsiz dediğiniz insanlar yüksek lisans yapmış, hukuk fakültesini derece ile bitirmiş insanlar. Eksik kaldığı konular varsa söyleyebilirsiniz ancak söz hakkı olmayan personelimize söz ettirmem" dedi.