Reklam

“HALKIN VE KAMUNUN YARARINA OLAN PROJELERE İTİRAZ EDİLMEMELİ”

Başkan Batur, Konak ilçesinde yapılacak dönüşümün Şehir Plancıları Odası tarafından mahkemeye verilmesine isyan etti

“HALKIN VE KAMUNUN YARARINA OLAN PROJELERE İTİRAZ EDİLMEMELİ”

Başkan Batur, Konak ilçesinde yapılacak dönüşümün Şehir Plancıları Odası tarafından mahkemeye verilmesine isyan etti

“HALKIN VE KAMUNUN YARARINA OLAN PROJELERE İTİRAZ EDİLMEMELİ”
20 Mayıs 2022 - 08:59

Gazetem İzmir TV, Atürk TV ve Erkekçe TV ortak yayınında ekranlara gelen Salih Erkek ile Erkekçe programının konuğu Konak Belediye Başkanı Abdul Batur oldu. Konak bölgesinden aday gösterilme sebeplerimizin başında Narlıdere’deki Kentsel Dönüşüm başarımız olarak düşünüyorum diyen Batur Konak ilçesinde hayata geçirmek istedikleri dönüşüm planının Şehir Plancıları Odası tarafından mahkemeye verilmesine sitem ederek “Biz bu bölge projesini müteahhitlerin teminatına bırakmıyoruz. Teminat belediyedir. Proje başladığı gibi bitecek, vatandaş rahat edecek.  İzmir’de İtiraz edilecek yerler yok mu? Tabi ki var, örneğin Çeşme Projesi. Benimde içime sinmeyen bir proje, orda haklılar ama halkın ve kamunun yararına olan projelere edilmemeli” diye konuştu.
 
Salih ERKEK: Bugünkü yayınımızın konuğu, Doğru Yol Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi’nde kendisiyle siyaset yaptığım, değerli insan, Konak Belediye Başkanı, Mimar Abdul Batur. Sayın Başkanım, hoş geldiniz, sefa getirdiniz.
Abdul BATUR: Salih Bey hoş bulduk. Eski dostlar bir araya geldik, güzel bir program yapacağımıza inanıyorum ve davetinizden dolayı size ve tüm ekip arkadaşlarınıza teşekkür ediyor, sizlerin vasıtasıyla tüm yurttaşlarımıza saygı ve sevgilerimi sunuyorum.
Salih ERKEK: Başkanım ne çabuk geçti, dile kolay 20 yıl boyunca Narlıdere’de hizmet ettiniz.
Abdul BATUR: Zaman çabuk geçiyor tabi, bir hizmet süresiydi Narlıdere bizim için, sizde çok iyi bilirsiniz, Narlıdere’yi belli bir noktaya getirdik, sonrasında görev yerimiz değişti, tayinimiz çıktı, Sayın Genel Başkanımızın takdiriyle Konak ilçesinde görevlendirildik. Geçmiş yıllarda Sayın Özfatura döneminde ben İZBETON Genel Müdürlüydüm, sizin yakından bildiğiniz bir süreçti. O zamanlar Konak bir bütündü, ilçelere bölünmemişti ve bu sebeple bizim en fazla çalıştığımız, hizmet götürdüğümüz ilçelerin başında geliyordu. O zamanki Konak Belediye Başkanı Ahmet Sarışın ile birlikte ilçeyi karış karış gezerdik. Tanıdığımız bir bölge, geçmiş dönem belediye başkanlarımızın hizmetleri var tabii ki bizde hizmetleri ileriye götürmek adına çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz.
Salih ERKEK: Sayın Başkanım, Sayın Kılıçdaroğlu’nun sizi Konak ilçesinde değerlendirmesinin en önemli sebebi nedir?
Abdul BATUR: Narlıdere’de başarılı olduğumuz bir Kentsel Dönüşüm sistemi vardı. Sayın genel başkanımızın sanırım beni Konak ilçesinde değerlendirmesinin en önemli sebeplerinden bir tanesi Kentsel Dönüşüm. Seçim çalışması sürecinde gezdiğimiz mahallelerde bizlerden en çok kentsel dönüşüme hız vermemiz talep ediliyordu. Yıllardan beri dönüşüm bekleyen, 1 metrekare yeşil alanı, sosyal donatı alanı olmayan yerlerin yıllardır cefasını çeken insanların talepleri bu yöndeydi. Göreve başladığımız 2019 senesinde Gültepe’de 300 hektarlık alanın planlamasını yaptık, hem Konak Belediye meclisinden hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinden oybirliğiyle geçti. Buradan Konak belediye meclisinde görevli olan tüm siyasi parti temsilcisi arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür etmek istiyorum, ilçemizin önünü açacak projelerde her zaman yanımda oluyorlar. Bu projemizi 3 defa Şehir Plancılar Odası’na sunum yapmamıza rağmen hiçbir katkı koymadıkları gibi mahkemeye verdiler, mahkeme süreci yaşanıyor, mahkemenin ileri sürdüğü teknik konular var, onları düzeltiyoruz, Haziran meclisine yetiştirmeye çalışıyoruz, vazgeçmiş değiliz, oradaki vatandaşlarımızın bizden bu yönde talepleri olduğunu biliyoruz, bizde onları rahat ettirmek adına, makus kaderini değiştirmeye kararlıyız, buna hakları var, Konak Belediyesi olarak elimizden geleni yapacağız.
Salih ERKEK: Planda vatandaşların refahı adına bir eksik mi var? Neden dava açıyorlar?
Abdul BATUR: Salih kardeşim eksik olmadığı gibi fazlamız var. Şuanda 300 hektarlık alanda kişi başına düşen yeşil alan miktarı 1.86 metrekare. 2 metrekare değil. Standardı 14 metrekareyken biz bunu 16 metrekareye çıkardık, bazı kesimlerde yeşil alan neden bu kadar arttı diye sorguladı. Bölgenin yaşam standardı değişecek. Bizim Narlıdere’de yaptığımız kentsel dönüşüm dairelerini şimdi almaya çoğu insanın gücü yetmez. Öyle güzel, kaliteli, çevre düzenlemesi yapılan, yeşil alanıyla, sosyal donatısıyla cazibe yaratan dönüşüm gerçekleştirdik.
Salih ERKEK: Gültepe haricinde dönüşüm planı olan mahalleler var mı?
Abdul BATUR: Tabii ki bu meyanda da boş durmuyoruz. Beştepeler diye adlandırılan bölgemiz var, maskın tam karşısı, Hasan Özdemir Mahallesi, 19 Mayıs Mahallesi, 1. Kadriye, 2. Kadriye Mahalleleri, bu bölge Cici Park sınırına gidiyor, bir taraf Eşrefpaşa Caddesi’nde, toplamda 14 mahalle var. Bu bölgeyi de bitirdik. Planımız uygulanırsa bu bölge bana göre İzmir’in en güzel bölgesi olacak.  Bunu da özellikle ifade etmek istiyorum, bu bölgeyi de oybirliği ile geçirdik. Heyecanımız var, insanlara yararlı olacak projeleri hayata geçirmek istiyoruz. Bu dönem en azından bu projeleri başlatıp bir noktaya kadar getirmeyi heves ediyoruz ancak engellerle karşılaşıyoruz.
Salih ERKEK: Sayın Başkanım benim anlam veremediğim nokta şu; vatandaşın yararına olan bir projeye neden engel oluyorlar? Neden dava açıyorlar?
Abdul BATUR: Salih kardeşim, bu kentte bir problem çözülecekse herkes elini taşın altına koymalı. Odalarda bir kamu kurumu, gösterdik, anlattık, geçen günlerde de tekrar bir çağrı yaptım, yazıyla da soruyorum, bir öneriniz, bir fikriniz var mı diye soruyorum. Bu süreci açık ve şeffaf şekilde, halkın, kamunun yararına olacak şekilde yürütüyoruz. Gültepe olsun, Beştepeler olsun, bu bölgelerin projelerini mahalleye astık, internet sayfamızda yayınladık, mahalleli olsun olmasın, herkes girip inceleyebilir. Bu işleri kapı arkasında yaparsan olmaz dedik, herkese sunduk. Bu bölgelerin parselasyon planlarını Harita ve Mühendisler Odası’yla birlikte yapacağım. Dışarıdan birinden hizmet almak istemedim, odalarımız yapsın, şeffaf bir şekilde süreç devam etsin istedim. İzmir’de İtiraz edilecek yerler yok mu? Tabi ki var, örneğin Çeşme Projesi. Benimde içime sinmeyen bir proje, orda haklılar ama her şeye de itiraz edilmez ki. Bu projelerin teminatı da müteahhitler değil. Onların eline vatandaşı bırakma gibi bir durum da söz konusu değil. Biz insanların yararına bir iş yapmaya çalışıyoruz, bu zamana kadar kimse elini taşın altına koymamış, biz koyduk. Amacımız daha önce yaptığımız, Narlıdere’deki projeyi uygulamak. Olumsuz öneriler olmadığı sürece biz her şeye açığız, halkın yararına, kamunun yararına iş yapmaya çalışıyor iken insanları kandıracak, mal sahibini zarara uğratacak bir işin içerisinde olmanın ne gereği var.
Salih ERKEK: Başkanım odanın isteği ne?
Abdul BATUR: Salih kardeşim çok açık söylüyorum, nüfus artışı olmasın, kat sayı artışı olmasın gibi talepleri var. Bu çarpık yapılaşmayı bu şekilde çözemezsin, kentsel dönüşümü bu şekilde gerçekleştiremezsin. Biz silueti bozmayacak şekilde daha fazlasını verme hakkımız varken 2,5 emsal verdik, binalar 10 katı asla geçmiyor. Yapılacak binalar otopark sorununu çözecek, sosyal donatı alanları yapılacak, yeşil alanlar olacak. Ben bölge halkı için heyecanlıyım, başladığı gibi bitecek.
Salih ERKEK: Başkanım 3 yılı geride bıraktınız. Bu süre içerisinde yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Abdul BATUR: Göreve geldiğimiz 3 yılın yaklaşık 1 buçuk yılı pandemi sürecine denk gelse dahi biz bu süre içerisinde de durmadık. Bizim pozitif ayrımcılık verdiğimiz bir kitle var; kadınlar, çocuklar, gençler ve engelliler. Sosyal proje kısmında bunlara ağırlık verdik ve Anfi Tiyatro’nun üst kısmındaki projelere öncelik verdik. Toros Sosyal Tesis ve Pazaryeri’ni yaptık, buranın altı pazaryeri üstü Kadın Semt Merkezi, içinde iki kreşimiz var, dershanemiz var, kadınlara yönelik aşçılık mutfağımız,  düğün salonumuz gibi harika bir tesisimiz var. Bu Gültepe planları içinde kalan sosyal tesis alanımızdı, onu hayata geçirdik, verdiğimiz sözü yerine getirdik. Plan gitmeden tesisler bitmiş oldu. Gültepe’de yaptığımız bu sosyal tesis ve pazaryeri inşasının aynısını 1. Kadriye Mahallesi’nde de yapıyoruz, tahminimizce Ağustos ya da Eylül ayı gibi tamamlanacak. Bunların yanında Gültepe’de şimdiye kadar yapılan en büyük yatırımla Gültepe Atatürk Spor Tesisini tamamladık, içinde kapalı voleybol ve basketbol sahası, maçların seyredileceği 300 kişilik tribün, pilates ve fitness gibi çeşitli spor aktiviteleri için ayrılmış 3 salon, halı saha, otopark ve bisiklet parkı bulunuyor.



11 TESİSİN AÇILIŞINI GENEL BAŞKANIMIZ İLE BİRLİKTE YAPTIK

Devamını anlatacağım 11 tesisimizin açılışını Sayın Genel Başkanımız ile birlikte yaptık. En önemli projelerimiz arasında Engelsiz Yaşam Köyü var. Burada çocuklar evlerinden alınıyor, her çocuğa birebir eğitim veriliyor, fizyoterapistlerimiz var, Ege, Rabia ve Mustafa adında üç tane çocuğumuz orada yürümeyi öğrendi. Tüm masraflarını biz karşılıyoruz, vakıf sadece öğretmen maaşlarını veriyor. Bu köy 300 zihinsel engelli çocuğa özel eğitim verebilme kapasitesine sahip. Özel çocuklar için bir oyun parkının da bulunduğu tesiste, bölgede yoğun nüfusa sahip Roman vatandaşların çocuklarına yönelik, 40 öğrenci kapasiteli, iki adet okul öncesi eğitim merkezi de yer alıyor. Onların ücretsiz anaokuluna gitmesini sağlıyoruz. Bu arada şunu da söylemek istiyorum “En Roman Dostu Belediye Başkanı” olarak seçilmenin mutluluğunu da yaşıyorum. Konak ilçemizde 50 – 60 bin civarında Roman vatandaşımız yaşıyor. Pandemi döneminde büyük sıkıntı yaşadılar, eğitim konusunda sıkıntıları var, çocuklar okula gitmiyor, anaokulunu ondan açtık, çocuk anaokulundan başlarsa kaç kişi kurtarırız onu amaçladık. Uyuşturucu kullanım yaşının en düşük olduğu mahalleler bizim ilçemizde, biz orada kaç çocuğumuzu kurtarırsak bizim toplumumuz için kardır, amacımız maksimum seviyede gencimizi, çocuğumuzu sosyal tesislerimiz sayesinde sosyalleştirmeye yöneltmek ve bu illetten kurtarmaktır. Konak’ta hayata geçirdiğimiz Sosyal Destek Merkezi’miz de çok güzel oldu, vatandaşlarımız oraya gidiyor evinin ihtiyaçlarını ayrı bir yerden, kıyafet ihtiyaçlarını ayrı bir yerden yapıyor, kendilerine verdiğimiz kart ile buradan bir AVM rahatlığı içinde alışverişini yapıyor. Yine ilçemizde Sancar Maruflu’nun adını verdiğimiz bilim merkezi açtık, ilkokul ve ortaokul seviyesindeki bütün çocuklarımız oradan yararlanıyor. İlçemiz için çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz.
Salih ERKEK: İzmir Büyükşehir Belediyesi ile sorun yaşıyor musunuz?
Abdul BATUR: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer ile hiçbir sıkıntımız yok, bizlerle gayet ilgili, bizi dinleyen, proje üretiminde destek veren bir başkanımız var. Şimdi beraberdik zaten, Basmane bölgesinde yapılan çalışmaları denetledik, buraya geleceğimi biliyor, sizlere de çok selamları var. İkimizde projeci insanlarız, Konak ile alakalı götürdüğümüz projelerin hiç biri geri dönmedi. Neticede halka hizmet ediyoruz, biz kavga adamı değil hizmet adamıyız.
Salih ERKEK: Sayın başkanım, Konak ilçesinde yaptıklarınızı tanıtmakta biraz sıkıntı çekiyorsunuz sanırım. Sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız yoğun çalışıyor ve az ya da çok çalışmalarını medya aracılığıyla halka gösteriyor. Siz büyükşehir değilsiniz, çalışmalarınızı yansıtma imkanınız varken neden İzmir’deki gazetecileri, kalemi güçlü yazarları bir araya getirip yaptığınız projeleri göstermiyor, beraber yapılan işleri birlikte inceleyip yapılanları İzmir halkına “biz bunu yaptık görün” demiyorsunuz?
Abdul BATUR: Salih kardeşim biz yaptığımız işleri reklam edip, insanların gözüne sokmuyoruz ama halkımız yaptığımız işi görüyor. Lakin güzel noktaya değindin, bizim yaptığımız işleri ilçede, çevrede yaşayan insanlar görüyor. Bunları genel olarak ilçeye yansıtmamız gerekli. Üç yıllık hizmetlerimizi sizde biliyorsunuz, bunu basın aracılığı ile halkımıza göstermeye çalıştık, bundan sonraki süreçte de halkımızın yararına yapılan hizmetleri sizlerin gibi değerli basın emekçileri ile halkımıza göstermeye devam edeceğiz.
Salih ERKEK: Başkanım tarihi misyonu olan Konak ile alakalı tasarrufunuz nedir? Ve 5 tepeler alakalı bir izleyicimiz inatla parselasyon planları ne zaman başlayacak diye soruyor. Sizin de hassas olduğunuz bir konu bu.
Abdul BATUR:
Az önce konuyla alakalı açıklamalar yapmıştım, bir ay sonra oda başlayacak, şeffaf bir şekilde yürüteceğiz. Devletimizin kurumu, daha güvenli olduğunu düşünüyoruz, ondan dolayı onlar ile çalışacağız. Tarihi misyonu olan Konak ilçemizde Valiliğimiz, büyükşehir belediyemiz ile birlikte elimizden geleni yapıyoruz. Kemeraltı ve civarı için tarihi mirasa alınma bölgesi için çalışmalar yapılıyor. UNESCO tarihi mirasa alınma çevresinde çalışmalar yapılıyor. Bu noktada restorasyon çalışmalarımız daha hızlı olacak. Tunç Başkanımız ile birlikte araştırmalar yaptık, 2 Eylül’de UNESCO heyeti gelecek. Bu bizim için çok önem çünkü orada büyükşehir belediyemiz ile beraber bitirdiğimiz ve devam eden çalışamazlar var.
Salih ERKEK: Başkanım son sözleriniz nelerdir?
Abdul BATUR: Göreve geldiğimiz günden beri seçim sürecinde verdiğimiz sözlerin yüzde 75’lik kısmını gerçekleştirdik, geri kalanı dönüşümle alakalı sözlerimiz, onları da bitirmeye çalışırken ilçemize daha fazla neler yaparız onların hazırlığını yapıyoruz. Konak bildiğimiz, sevdiğimiz ve ihtiyaçlarının farkın olduğumuz bir ilçemiz. Bize güvenlerinden dolayı tüm halkımıza teşekkür ediyor, hepsine saygı ve selamlarımı iletiyorum.