Reklam

'İçime sinmiyor' diyen başkan, gökdelen yapılsın diye oy vermiş

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un, “İçime sinmiyor” diye karşı çıktığı Zorlu Holding’in Konak’taki gökdeleni için Büyükşehir Meclisi’nde olumlu oy verdiği ortaya çıktı.

'İçime sinmiyor' diyen başkan, gökdelen yapılsın diye oy vermiş

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un, “İçime sinmiyor” diye karşı çıktığı Zorlu Holding’in Konak’taki gökdeleni için Büyükşehir Meclisi’nde olumlu oy verdiği ortaya çıktı.

'İçime sinmiyor' diyen başkan, gökdelen yapılsın diye oy vermiş
14 Aralık 2019 - 05:43

İzmir, günlerdir Vestel’in patronu Ahmet Nazif Zorlu’ya ait Zorlu Holding’in Konak ilçesinde yapacağı gökdeleni tartışıyor. Kalearkası adı verilen bölgede, Passtel AVM ve eski tütün depolarının olduğu alanda yapılacak gökdelenin 250 metre yükseklikte ve 60 katlı olacağı iddia edilmişti. Ancak kayıtlara göre gökdelen 142 metre olacak. Yani İzmir’in ilk yüksek binası Hilton Oteli kadar.
Ayrıca Zorlu Holding, 6 dönümlük arsasının 2 bin 800 metrekaresini yeşil alan yapması için kamuya, yani Konak Belediyesi'ne terk etti.
Bu konuda da Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül bir açıklama yaparak "60 katlı değil. İster 150 kat yaparsın, istersen 2 kat yaparsın. Oradaki emsali uygulayacağız. Ama 60 kat diye bir şey yok" dedi.

zorlu2.jpgSOYER: PRENSİP OLARAK KARŞI DEĞİLİM
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de bu konuda ezber bozan bir açıklama yaptı:
"Burada yasal bir kazanım var. Bir hakkı var. Bu noktada neye karşı çıkılacak, niye karşı çıkılacak bilmiyorum. Ben olumsuz bakmıyorum. Biraz daha ince elemek gerekiyor. 7 kat otopark gözüküyor orada belki bir bölümünü aşağıya yaptırmayı düşünmek lazım, yüksekliği biraz aşağı indirmek için. Tamamı yasal hakları, kazanılmış hakları. Bu kadar büyük yatırım yapacak vatandaşı küstürmemek lazım doğrusu. Burnundan getirmemek lazım. O nedenle belki detaylı bir çalışma yapılabilir ama prensip olarak karşı çıkmayı doğru bulmuyorum."

BATUR, SOYER’İN TAM TERSİ
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise gökdelen için “İzmir’in kalbine saplanmış hançer” tanımlamasında bulundu. Bu yükseklikteki bir gökdelenin Konak’ın merkezine yapılmasını hiçbir açıdan doğru bulmadığını ve mimarlık mesleğinden gelen biri olarak içine sindiremediğini dile getiren Başkan Batur, “Kent siluetini de bozacak böyle bir projeyi biz de doğru bulmuyoruz. Bir kere İzmir’de yüksek yapılar için ayrılmış bölgeler var. Yüksek projeler için bu bölgelerin kullanılması gerekiyor. Kaldı ki Konak’ın ne alt yapısı ne de trafiği bu yoğunluktaki bir projeyi kaldırmaz" dedi.

BATUR: ENGELLEMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ
Ruhsatlandırma sürecinde yetkilerinin kısıtlı olduğunu da belirten Batur, “Ancak Konak’ı yöneten yerel yönetim olarak ben ve yerel yönetim meclisi olarak bunu engellemek için elimizden geleni yapacağız. Belediyemizin hukuk birimlerini de bu anlamda atılabilecek her türlü adımı atmaları konusunda harekete geçirdik" diyerek bunun peşini bırakmayacaklarını ve gerekli hukuki çalışmaları yaptıktan sonra meclise ve kamuoyuna bildireceklerini söyledi.

BATUR HALKI MI KANDIRIYOR?

Ancak bu sözleri söyleyen, gökdelen konusunda en sert çıkışı yapan Batur, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 10.11.2008 tarih ve 01.2044 sayılı kararını unutmuş gözüküyor. Çünkü bu tarihte yapılan meclise Narlıdere Belediye Başkanı kimliğiyle katılan Başkan Batur, o gün gündeme gelen aynı gökdelen projesine karşı çıkmamış, şerh koymamış ve “yapılsın” oyu vermiş. Nereden mi biliyorum. Tutanağa göre karar oy çokluğu ile değil oy birliğiyle geçmiş.
kararzorlu.pngAynı Batur, eğer 11 yıl önce verdiği oyu unuttuysa acaba geçen yıl yani 8 Ekim 2018’deki oylamayı da unuttu? İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, 1162 sayılı alttaki karar da oybirliğiyle geçmiş. Yani hiç itiraz eden olmamış. Keşke orada, şimdiki gibi itiraz etseydi, 'yaptırmam' deseydi. O Meclis oturumunda da şu karar geçti:
“Konak Belediye Meclisinin 02/07/2018 tarihli ve 113/2018 sayılı Kararı ile uygun görülen; Akdeniz Mahallesi, 7491 ada 1 parsel ile 7492 ada 1 parsele (Eski: 999 ada 81 parsel ile 1716 ada 1, 2, 3, 4 parseller) ilişkin yürürlükteki imar planından düzenleme sahası sınırının kaldırılmasına yönelik hazırlanan, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişiklik önerisinin oybirliği ile uygun bulunmadığına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu. (İmar ve Şehircilik Dai.Bşk.E.233649)
Komisyon Raporunun, Komisyondan Geldiği Şekilde Kabulüne Oybirliği ile Karar Verildi.”
mecliskarar.pngYukarıdaki kararla gökdelene bir kez daha onay verilmiş. Şimdi o kararda lehte el kaldıran meclis üyeleri, bugün o karara karşı çıkarsa ne kadar inandırıcılıkları olur?

Kaynakı: mansetturkiye.com