Reklam

İZBAN'da kritik süreç: Sendikadan grev sinyali!

İZBAN’da 24 Ocak’ta sona erecek olan TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamazsa arabulucu süreci başlayacak. Eğer arabulucu sürecinden de sonuç alınamazsa işçiler grev kararı alacak.

İZBAN'da kritik süreç: Sendikadan grev sinyali!

İZBAN’da 24 Ocak’ta sona erecek olan TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamazsa arabulucu süreci başlayacak. Eğer arabulucu sürecinden de sonuç alınamazsa işçiler grev kararı alacak.

İZBAN'da kritik süreç: Sendikadan grev sinyali!
19 Ocak 2021 - 11:18

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) ortak şirketi ve kent içi ulaşımın can damarı olan İZBAN’da Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde sona yaklaşılırken, işveren ve işçi arasında henüz anlaşma sağlanamadı. TİS görüşmelerinde 60 günlük yasal sürecin dolmasına günler kalmasına rağmen henüz işveren tarafından bir zam teklifi yapılmadığını söyleyen Demiryolu-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, 24 Ocak’ta sona erecek olan görüşmede eğer anlaşılamazsa sürecin arabulucuya gideceğini ve arabulucu raporuyla birlikte 21 günü kapsayan sürede de sonuç alınamazsa İZBAN’da grev kararı alacaklarını söyledi. Konuya ilişkin İz Gazete’ye açıklamalarda bulunan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Giral, taleplerinin içeriğine dair konuşurken ücretler konusunda ‘eşitsizlik’ vurgusu yaptı.

‘AYNI SEVİYEYE GELMEK İSTİYORUZ’

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin diğer şirketlerinde aynı işi aynı yıllarda yapan işçilerle eşit seviyeye gelmek istediklerini belirten Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, işçilere verilen sosyal paketlerde de düzenleme istediklerini belirtti. Giral şunları söyledi: 24 Ocak’ta 60 günlük TİS görüşme süremiz doluyor. Şu ana kadar 5 toplantı yaptık, bu toplantılarda idari maddelerin birçoğunu geçtik ama ücretle ilgili herhangi bir teklif almadık. Son toplantı için Cuma Gününde karar kıldık. Şu anda 330 üyemiz var. Beş grup ücret alıyor. En yüksek gruptaki ücrette en eski 10 yıllık personel net 2 bin 719 lira alıyor, asgari ücret şu an net 2 bin 825 lira oldu. Bu ne demek? İZBAN’da çalışan 330 üyemiz asgari ücretten ücret alıyor. İlk önce şunu istiyoruz; belediyenin aynı sektördeki şirketlerinde, örneğin İZULAŞ’ta, İZELMAN’da 10 yıllık personellere verdiği ücret 5 bin liranın üzerinde. Biz burada ikramiyeyle birlikte 3 bin 500 lira alıyoruz. Ayrıca belediyenin diğer şirketlerinde sosyal paketlerden örnek verecek olursak; mesela İZBAN’da çalışan bir işçinin ilkokulda okuyan bir çocuğu için senede bir kerelik 300 lira brüt verirken bu rakam İZENERJİ’de bin 755 lira, İZULAŞ’ta bin 400 lira. Sosyal paketlerde aramızda yüzde 700 fark var. Bizim şu anki sıkıntımız; hepimiz asgari ücret alıyoruz, belediyede aynı sektörde aynı işi yapan aynı yıllarda çalışan emekçi arkadaşlarımızla aynı seviyeye gelmek istiyoruz. Sosyal paketlerimizin de düzenlenmesini istiyoruz.”

‘SOYER’İN EŞİTLİK İÇİN TALİMAT VERDİĞİNİ BİLİYORUZ’

Taleplerini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve TCDD Genel Müdürlüğü’ne ilettiklerini de ifade eden Giral, “Büyükşehir Belediye Başkanımıza da TCDD Genel Müdürlüğü’ne de bu konuyu anlattım, olumsuz yaklaşmadılar. Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu konuda talimat verdiğini, ‘belediye şirketleri arasındaki sosyal paketlerin eşitlenmesi için çalışma yapın’ dediğini biliyoruz. TCDD’ye de anlattık olumsuz bir şey yok ama burada iş genel müdürlere düşüyor. Genel müdürlerin burada ne yapılması gerekiyorsa bu konuda yetki alması gerekiyor” dedi.

‘ANLAŞAMAZSAK GREV KARARI ALACAĞIZ’

TİS ve arabulucu sürecinde anlaşma sağlanamazsa grev kararı alacaklarını belirten Giral, “24 Ocak’ta süremiz dolduğunda eğer bir ücret teklifi gelmezse yasal olarak uymazlık tutmamız lazım. Uymazlık tuttuktan sonra da 15 gün arabulucu süremiz var. Yetkili makamdan arabulucu isteme zorunluluğumuz var. 15 gün de arabulucu uzlaştırmaya çalışacak, 6 gün de arabulucu raporu süresi var. Tüm bu süre boyunca anlaşama sağlayamazsak grev kararı alacağız. Grev kararını astıktan sonra da 60 gün içerisinde istediğimiz herhangi bir tarihte, işverene 1 hafta öncesinde bildirmek kaydıyla grev tarihini belirleyebiliriz” diye konuştu.