Reklam

İZMİR'İN SATIŞI AYLIK 10 BİN

Gazetem İzmir İmtiyaz Sahibi Salih Erkek’in hazırlayıp sunduğu ‘Erkekçe’ programının bu haftaki konuğu olan On Türkiye Gayrimenkul Danışmanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Kırtaş, İzmir’deki Gayrimenkul satışlarını değerlendirdi.

İZMİR'İN SATIŞI AYLIK 10 BİN

Gazetem İzmir İmtiyaz Sahibi Salih Erkek’in hazırlayıp sunduğu ‘Erkekçe’ programının bu haftaki konuğu olan On Türkiye Gayrimenkul Danışmanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Kırtaş, İzmir’deki Gayrimenkul satışlarını değerlendirdi.

İZMİR'İN SATIŞI AYLIK 10 BİN
21 Mayıs 2019 - 10:41

Gazetem İzmir İmtiyaz Sahibi Salih Erkek’in hazırlayıp sunduğu ‘Erkekçe’ programının bu haftaki konuğu On Türkiye Gayrimenkul Danışmanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Kırtaş oldu. Türkiye ve İzmir’deki konut satışı ve inşaat piyasasındaki sorunların konuşulduğu programda gündemde olan ve başvuruların devam ettiği ‘imar barışı’ konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Kırtaş, “Süreç bittikten sonra gerek belediyeler gerekse kanun koyucu tarafından çok fazla mü sama gösterileceğini düşünmüyorum. Türkiye’de çok fazla konut satışı var ama çok fazla kural dışı da yapı bulunuyor. Bunun bir şekilde önüne geçilmesi gerekiyor” dedi.
Gayrimenkul piyasası hakkındaki açıklamalarda da bulunan Kırtaş, “Türkiye’de 2018 yılında 1.2 milyon konut satışı oldu. Bu çok önemli bir sayıdır. Fakat 2017 yılına göre 2.4 oranında bir gerileme gerçekleşmiş oldu. İzmir’de ise 2018 yılı içinde 75bin 700 adet konut satışı gerçekleşti. Bu da aylık 6bin 300 civarında konut satışı demek oluyor” şeklinde konuştu.

Salih ERKEK: Bugünkü konuğumuz ON Türkiye Gayrimenkul Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Kırtaş. Sayın Kırtaş öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?
Erdal KIRTAŞ: 1976 yılında Bilecik Bozüyük ilçesinde Dünya’ya geldim ve 2 yaşında İzmir’e taşındık. İzmir Atatürk Lisesi ve sonrasında üniversite tahsilimi de İzmir’de tamamladım. Askerlik hizmetinden sonra okuduğum bölüm olan Makine ile ilgili iş yapmayı istemedim. Emlak sektörüne girmek istedim ve 2000 yılında baktığımda bu mesleği daha iyi nasıl yapabilirim şeklinde düşündükten sonra önce bu işi öğrenmek istedim. Önce inşaat ve inşaatçılığı öğrenmek adına öncelikle bir çimento firmasında pazarlama departmanında işe girdim. 2000-2003 yılları arasında İzmir’de inşaat sektörü nasıl işliyor ve müteahhitler nasıl çalışıyor diye öğrendim. 2003 yılında da pazarlamayı biraz geliştirme adına uluslararası bir ilaç firmasının tıbbı mümessili olarak 3 yılda orada görev aldım. Ondan sonra Dünya’nın en büyük gayrimenkul firmalarından birinde gayrimenkul danışmanı olarak çalışmaya başladım. 2006-2007 yılları şuanki kadar olmasa da krizin olduğu yıllardı. Fakat ben krizi fırsata çevirenlerden oldum. Disiplinli ve doğru çalışmayla eğitim odaklı mesleğe bakış o dönem bana başarılar getirdi. 2 yıl gayrimenkul danışmanlığı yaptıktan sonra kendi ofisimi açmak bana nasip oldu. İzmir’in Bayraklı ilçesinde bir ofisin sahibi olduk. Dönem içerisinde 45 çalışana kadar ulaştık. İzmir’de ve çevre illerde hizmet veren güzel bir ekip oluşturduk. Bu süreç içerisinde 2013 ve 2018 yılları arasında 5 yıl İzmir Ticaret Odası’nda Emlak Komite Başkanlığı yaptım. 8 yıllık bir futbol hakemliği geçmişim oldu. Altay Spor Kulübü’nde yöneticilik görevi aldım. STK’larda görevlerim halen devam ediyor. Bu süreç içerisinde en önem verdiğim şey hep eğitim oldu. Gerek ilaç firmasında gerekse emlak sektöründeyken nerede eğitim bulduysam gittim ve katıldım. Çok ciddi paralar ve zamanlar harcadım. Sadece emlak sektöründe 70’ün üzerinde eğitim aldım. 4 sene boyunca ofisimin karşısındaki başka bir ofisi kiralayarak bir akademi oluşturdum. Ücretsiz olarak bu mesleği yapmak isteyenlere ve meslek erbaplarına çok özel spesifik eğitimler verdim. Bu eğitimlerin çoğunu Amerika’da aldığım eğitimlerden derleyip çok güzel eğitimler verdim. Mesleğe bir çok kişi kattığımı düşünüyorum. Bununla birlikte İzmir Ticaret Odası’nda, özel dernekler ve bazı kuruluşlarda eğitimler ve danışmanlıklar yapıyorum. Kısaca Erdal Kırtaş budur diyebilirim.
Salih ERKEK: Peki Gayrimenkul sektörü hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
Erdal KIRTAŞ: Gayrimenkul hayatımızdaki en önemli unsurlarından bir tanesi. Çünkü hem beslenme, hem de barınma insanların en çok önem verdiği ve olmazsa olmaz dediği şeylerden birisidir. Türkiye bu konuda Avrupa’daki en şanslı ülkelerden bir tanesi. Portekiz ve Türkiye çok fazla gayrimenkul hareketinin olduğu 2 ülkedir. Dünya’daki bu anlamda sayılı ülkeler arasındadır. Türkiye’de 2018 yılında 1.2 milyon konut satışı oldu. Bu çok önemli bir sayıdır. Fakat 2017 yılına göre 2.4 oranında bir gerileme gerçekleşmiş oldu. İzmir’de ise 2018 yılı içinde 75bin 700 adet konut satışı gerçekleşti. Bu da aylık 6bin 300 civarında konut satışı demek oluyor. Tabi konutun dışında ofisler, ticari mülkeler, mağazalar, fabrikalar da var. Yani İzmir’in satışı aylık 10 bin adet. Bu içinde bulunduğumuz süreçte bu rakamlar biraz daha aşağılara düştü. Şu anlarda 6binlerde seyrediyor. Gayrimenkul iyi bir Pazar. Hem üretenler hem de bizim gibi aracılık yapan firmalar açısından hem de bunu yatırım aracı olarak görüp birikimlerini değerlendiren insanlar için çok önemli. Değerini kaybetmeden üstüne değer katan en önemli yatırım aracıdır gayrimenkul.

Salih ERKEK: İzmir dışından gelen yerli ve yabancılar İzmir’den daire, arazi ve otel gibi yatırımlarda bulunuyor. Bunu neye bağlıyorsunuz.
Erdal KIRTAŞ: Gayrimenkul Dünya’da herkesin ilgisini çeken önemli bir unsur. Türkiye’de farklı ülke vatandaşları farklı satın almalar yapıyorlar. Türkiye dediğim gibi Avrupa’nın en önemli ülkelerinden bir tanesi. Türkiye’de kurallar biraz daha farklıydı ama 2017 yılında hükümetimizin yaptığı bir çalışmayla 250 bin dolar bir mülk satın alırsanız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı elde etme hakkınız doğdu. Bununla beraber özellikle Arap ülkeleri Türkiye’de bir satın alma potansiyeli oluştu. Şuanda Türkiye’de 140 bin adet yabancının sahip olduğu mülk var. Bunun 36 bin 500’ü İngilizlerin, 13 bin 600 Rus’ların, 13 bin 200’de Almanların. Yani en fazla bu 3 ülke satın alma yapıyor. Son dönemde özellikle Arap ülkelerinden satın almalar yapılıyor. Bu satın almaların birçoğu vatandaşlık anlamında ama önemli bir bölümü de Türkiye’nin gerek coğrafi gerek iklim gerekse hoş bir ülke olmasından dolayı burada yaşama ihtiyacı duyan yabancılar. İzmir’de bu sayı çok fazla değil. İzmir bu anlamda daha yeni ama yükselen bir trendi var. İzmir’de şuanda 3600 tane yabancı kayıtlı mülk var. Bu sayıda her geçen gün artıyor.
Salih ERKEK: Bir imar barışı oldu ve bu imar barışıyla beraber birçok vatandaşımız mal-mülk sahibi olmaya başladılar. Bu süreçte neleri gördünüz. Bu imar barışı ne zaman bitiyor veya bu süreç uzatılacak mı?
Erdal KIRTAŞ: İmar Barışı konusu oldukça önemli bir konu. 2017 yılı son aylarında alınan bir kararla Türkiye’de gerek yerel yönetimler gerekse hükümet imar açısından problemli olan herkese ‘gelin barışalım’ dedi. Bir mutabakata varalım ve bu tarihten sonra herkes eksiğini tamamlasın ama bundan sonra da kavgaya son verip bundan sonra yanlış yapanlara mutlaka prosedürler uygulanacak, gelin barışalım diyerek ‘imar barışı’ adı altında çok güzel bir çalışma yapıldı. Bu çalışma gerek kurumlar gerekse STK’lar tarafından anlatıldı ama çok da kolay bir şey değil. 3-4 ay geçtikten sonra belirli firmalar ve danışmanlar oluşmaya başladı. Bunlar aracılığıyla barış sağlanmaya başlandı. Bakanlık, Türkiye genelinde 13 milyon kaçak yapı olduğunu tespit etmiş durumda. Bu 13 milyon ile bakanlık barışmak istiyor. İzmir’de bu sayı kayıtlı olarak 300 bin civarında ama bakıldığında 800 bin civarında kaçak yapı ve konut var. Dolayısıyla İzmir bu işin tam da göbeğinde. Şuan da yüzde 80’lik bir başvuru oldu fakat bununla ilgili olarak 15 Haziran’a kadar süreç uzatıldı. Bu sürecin tekrar uzatılmasıyla ilgili de şu anlık bir çalışma bulunmuyor. Çünkü burada 18 milyar 600 milyon TL bir geri dönüşüm ve gelir bekleniyor. Tabi bu sonlanmadığı için paranın da toplanma süreci başlamadı. Dolayısıyla bir daha uzatılmayabilir. 15 Haziran’a kadar bu konuda eksiği olan kişiler başvuruları yapması gerekiyor.

Salih ERKEK: Şuanda müracaat konusunda vatandaşa ne gibi öneriniz oluyor?
Erdal KIRTAŞ: Vatandaşlarımızla öncelikle şunu söylemek istiyorum. Bu konu aşırı derecede teknik bir konu. Bu anlamda İzmir’de birçok mühendislik firması hizmet veriyor ve mutlaka bir görüş alınmalı. Yapılan başvurularda çok fazla eksik ve yanlışlar olduğu için şuana kadar 5bin 300 tane iptal yapıldı. Dolayısıyla bu işlerde kesinlikle bir eksik yapılabiliyor. Bu anlamda vatandaşlarımız kesinlikle mühendislik bürolarındaki uzmanlardan mutlaka bilgi ve görüş alsınlar. Çünkü bu çok ciddi bir avantaj ve vatandaşlarımızın kesinlikle yararlanması gerekiyor. İnsanlarımızın gündeminde çok daha farklı şeyler olduğu için motivasyonları bu konuda düşük olabilir. Fakat mutlaka bir görüş alınıp başvuru yapılmalı. Süreç bittikten sonra gerek belediyeler gerekse kanun koyucu tarafından çok fazla mü sama gösterileceğini düşünmüyorum. Türkiye’de çok fazla konut satışı var ama çok fazla kural dışı da yapı bulunuyor. Bunun bir şekilde önüne geçilmesi gerekiyor. İyi insanlar iyi yaşam yerleri ve iyi konutlardan çıkarlar. Yani siz yaşam alanınızı ne kadar güzelleştirirseniz o kadar güzel nesiller yetiştirebilirler. Bunu kendileri için değil çocukları ve gelecekleri için yapsınlar.
Salih ERKEK: Son olarak neler söylemek istersiniz?
Erdal KIRTAŞ: Öncelikle davet ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum. İzleyen ve okuyacak olan vatandaşlarımız için oldukça güzel bir söyleşi oldu. İzmir çok değerli bir kent ve İzmir’de insanlarımız hak ettiği gibi yaşamalı. İzmir, Dünya’nın en önemli kentlerinden biri ve gayrimenkul anlamında Dünya’da 3000 yıl önce ilk sözleşme Seferihisar’da yapılmıştır. İzmir aslında her şeyin başlangıcıdır. O yüzden İzmirlilere cesur ve mücadeleci olmalarını, kararlı olmalarını, birbirlerini çok sevmelerini rica ediyorum. Farklı takımları tutabilir, farklı siyasi partilere gönül vermiş olabilirler ama her farklılığın en güzel yaşandığı kent İzmir’dir. Bütün İzmirlileri selamlayıp kucaklıyorum ve tüm İzmirlilere başarı ve mutluluklar diliyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum