Reklam

İZTO Şükürer’i o sözleri nedeniyle topa tuttu: Soyer’e ‘gereğini yapın’ çağrısı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısına damgasını vuran konu, geçtiğimiz günlerde, İEKK Başkanı Sıtkı Şükürer’in bir yerel gazeteye verdiği röportajda İzmir’deki muhacirleri hedef alan ve kötüleyen ifadeleri oldu. Oturumda yapılan konuşmalarda, Şükürer’in sözleri “ayrıştırıcı, aşağılayıcı ve faşist” olarak tanımlanırken hem İZTO Başkanı Mahmut Özgener’e hem de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e gereğinin yapılması konusunda çağrıda bulunuldu.

İZTO Şükürer’i o sözleri nedeniyle topa tuttu: Soyer’e ‘gereğini yapın’ çağrısı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısına damgasını vuran konu, geçtiğimiz günlerde, İEKK Başkanı Sıtkı Şükürer’in bir yerel gazeteye verdiği röportajda İzmir’deki muhacirleri hedef alan ve kötüleyen ifadeleri oldu. Oturumda yapılan konuşmalarda, Şükürer’in sözleri “ayrıştırıcı, aşağılayıcı ve faşist” olarak tanımlanırken hem İZTO Başkanı Mahmut Özgener’e hem de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e gereğinin yapılması konusunda çağrıda bulunuldu.

İZTO Şükürer’i o sözleri nedeniyle topa tuttu: Soyer’e ‘gereğini yapın’ çağrısı
27 Ocak 2022 - 09:22

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Selami Özpoyraz idaresinde gerçekleştirildi. 

Oturuma damgasını vuran konu ise geçtiğimiz günlerde, İEKK Başkanı Sıtkı Şükürer’in bir yerel gazeteye verdiği röportajda İzmir’deki muhacirleri hedef alan ve kötüleyen ifadeleri oldu. Şükürer, "İzmir'e en büyük ihanet mübadeleyle gelenlerdir. Bu kente mütemadiyen ihanet ediyorlar" demişti. Şükürer’in sözleri, kentin her kesiminden büyük tepki çekmiş, İzmir’de gerek AK Partili gerek CHP’li gerek İYİ Partili gerekse MHP’Ii siyasiler ortak görüşte birleşerek arka arkaya sosyal medyadan kınama mesajları yayınlayarak Şükürer'in sözlerinin kabul edilemez olduğunu dile getirmişlerdi.

Şükürer’in sözlerinin yankısı kentte devam ederken İZTO meclis oturumuna damgasını vuran konu da Şükürer’in ifadeleri oldu. Oturumda yapılan konuşmalarda Şükürer’in sözleri “ayrıştırıcı, aşağılayıcı ve faşist” olarak tanımlanırken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e gereğinin yapılması konusunda çağrıda bulunuldu. 

“İZMİR'DE ALDIĞI GÖREVLERİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ DİLİYORUM"

Oturumda söz alan meclis üyesi Akın Kazançoğlu, Şükürer’in Büyükşehir’deki görevlerinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti ve “İEKK Başkanı Sıtkı Şükürer İzmirler ilgili bazı söylemlerde bulundu. İnsan, yaşamaya devam etmeli Böyle aşağılayıcı bir açıklamada bu kişi rahat rahat İBB’de 12 şirketin mali müşavirliğini yapıyor. Buna göre Balkanlardan gelen insanları kötülemiş, İç Anadolu’dan güneydoğu Anadolu’dan gelen insanları kötülemiştir. Dostça yaşamaya devam ediyoruz. Ben şahsen bütün bölgelerden gelen insanlarla arkadaşlık ve ticaret yaptım. Bugün de odamızda İzmir’e hizmet etmeye çalışıyoruz. İzmir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden giden ve ülkemizin aydınlık yüzüdür. İzmir'in yıllarca lağım çukuru haline gelmiş olduğunu söyleyerek geçmişte görev yapmış belediye başkanlarına da dolaylı olarak hakaret etmiştir.  İzmir’imizde son 3 yıldır yerel yönetimlerle STK’lar arasında böylesi ahenkli bir çalışma ortamı sağlanmışken güzel İzmir’imizde dört bir yandan gelen insanlarımızı kucaklamak yerine ötekileştiren ve ayrıştıran bu kişiyi kınıyorum. Bu kişinin İzmir'de aldığı görevlerin gözden geçirilmesini diliyorum" dedi.

“KENDİSİNE BİR TANE BEYİN TAKTIRMASINI ÖNERİYORUM” 

Kazançoğlu’nun ardından konuşan meclis üyesi Metin Aztekin ise Şükürer’in İZTO’daki görevlerinin sonlandırılmasını talep etti ve “Ben Girit göçmeniyim. Bu şehirde mübadeleyle gelen çok güzel insanlar var. Bu şehirde yaşayan ve bu şehrin ekmeğini yiyen birisinin bu insanları kötülemesi hazmedilebilir bir şey değildi. Son yaptığı açıklamayı da hangi kafayla yaptığın düşünemiyorum. Neresinden tutarsanız tutun… Bu faşist ve ırkçı düşüncenin içinden çıkarak sözcüğe dökülmesidir. Özür dilemiş olması benim kelimelerimi kibar kullanmama neden oluyor. Ben inanıyorum ki bu şahsın iş yaptığı yer yüzde 90’ı göçmen olan insanlardan para kazanıyor. Eşitlik ilkesi vardır. Hiçbir şekilde hiç kimse kimseyi küçümseyemez. Bu şahsın kalbinin temiz olması gerekiyor. Kendisine şunu öneriyorum: Temiz bir kalp nakli yaptırsın. Tıp çok gelişti kendisine bir tane beyin taktırmasını öneriyorum. Kendisi bizim yönetim kurulumuza da üyeymiş. Bu konuda sayın başkanımızın da gereğini yapacağını düşünüyorum. Sayın Başkanımız Tunç Soyer’e bu sorulmuş be ‘İzmir’in gündemine böyle bir şey düştü ama bizim gündemimizde böyle bir şey yok.’ Bu ne demek? Ben bunu Tunç Soyer’e yakıştıramadım. Bu şehir bizim vergilerimizle dönüyor. Bu açıklamaya çok üzüldüm. Sayın belediye başkanından gereğinin yapılmasını rica ediyorum” diye konuştu. 

“İZTO GEREKİRSE İEKK İÇİNDE YER ALMASIN”

Meclis üyesi Koçali Al ise Şükürer’in ifadelerine karşı etkili bir tepki gösterilmesi gerektiğinin altını izdi ve “Belayı önceden keşfetmek lazım. Bu ayak seslerini ben 5-6 ay önceden duydum. Bu bir FETÖ operasyonudur! İzmir'deki Karadenizlilere, Konyalılara, Elazığlılara, Balkan Göçmenlerine çağrıda bulunuyorum. 15 Temmuz'da beceremediler, şimdi yeni bir hareket başlayacak. Her il de bir karışıklık, laf düzenlemeleri. Biz ticaret insanıyız. Ülkemizde milli değerlerimize saygılıyız. Seçim geliyor, ülkede bir karışıklık meydana gelecek. Dış güçler nasıl dolarda bir gecede yükseliş yaptırdıysa bu da aynı. Bu kişi çıkıp açıklamalarda bulunmuş. Kuva-yi Milliye hareketi başladığı zaman bu arkadaşlar Kuva-yi Milliye hareketinin içinde hiçbir İzmirli yoktu. Açın tarih sayfalarına bakın" dedi. Al'ın Sözleri sonrası ise meclis salonunda tartışmalar yaşanırken söze giren Özgener konuşmanın yanlış yerlere gittiğini vurgulaması sonrası Al sözlerini şu ifadeler ile tamamladı; "Biz bu hafta STK'lar olarak bir toplantı yapacağız ve İBB Başkanı Soyer'e bir bildiri yayınlayacağız.  ‘Eğer bu arkadaşı hem başdanışman hem de ekonomik kalkınmanın içinde bırakıyorsanız buyurun biz sizinle yokuz’ diyeceğiz. Bu konuda başkandan rica ediyorum. Siz İZTO’nun başkansınız. Eğer bu lafları İZTO yutacaksa yutsun. İEKK içinde yer almasın ve bunu Büyükşehir’e bildirsin.”

“DOSTLARIMIZ HAKLI BİR SİTEM İÇİNDEYDİLER”

Tüm meclis üyelerinin ardından konuşan Özgener, Şükürer’in ifadeleri konusunda şunları söyledi; “Birçok meclis üyemiz söz aldı ve ortak konular Sayın Sıtkı Şükürer’in ifadeleri oldu. Dostlarımız haklı bir sitem içindeydi. Bu ülkede hepimiz bir bütünüz ve ayrıştıramayız. Biz İZTO’yuz. Biz bu ülkenin en büyük ve dikkat çeken sivil toplum örgütlerinden de biriyiz. Bu ülkeyi ve kenti ilgilendiren her şey bu meclisin konusudur.”

Kaynak: TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI