Reklam

KADİFEKALE'YE TELEFERİK, ALSANCAK'A TRAFİK MÜJDESİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gazetem İzmir İmtiyaz Sahibi Salih Erkek’in sorularını cevapladı

KADİFEKALE'YE TELEFERİK, ALSANCAK'A TRAFİK MÜJDESİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gazetem İzmir İmtiyaz Sahibi Salih Erkek’in sorularını cevapladı

KADİFEKALE'YE TELEFERİK, ALSANCAK'A TRAFİK MÜJDESİ
21 Mayıs 2019 - 10:43

Gazetem İzmir İmtiyaz sahibi Salih Erkek beraberinde Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Erkek ve Barankaya Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kaya ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yeni görevi için hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyaret sırasında Salih Erkek, Atölye Su Geleneksel Türk Sanatları Genel Koordinatörü Minyatür sanatçısı Pelin Uğur tarafından ebru zemin üzerine altın bezeme üslubuyla yapılan “Hak Yolunda Sema Eden Derviş’’ isimli özel tasarım minyatür tablosunu Başkan Soyer’e armağan etti.

Kadifekale’den Agora’ya yapılması düşünülen Teleferik Projesi’nin yanı sıra Kadifekale’de yaşayan vatandaşların TOKİ evlerine taşınması sonrası yaşanan süreç ve Konak Tramvayı nedeniyle özellikle Çankaya ve Alsancak bölgesindeki trafik sıkışlığı konularının da konuşulduğu ziyarette Başkan Soyer, teleferik projesi için çalışmalara başlanıldığı, Alsancak bölgesindeki trafiğin de yer altına alınarak hem İzmir'e yeni bir meydan kazandırılacağı hem de trafik sorununun çözüleceği mğüjdesini verdi.

Kadifekale’den Agora’ya teleferik projesi için çalışmaya başladıklarını ve bölgeyle ilgili olarak mülkiyet paftaları ve ayakların nereye basacağıyla ilgili olarak hazırlıkların tamamlandığını söyleyen Başkan Soyer, Birtek Agora’da yani Çankaya’da bulunan katlı otoparkın orada 1. Dereceden Arkeolojik bölge olduğu için küçük bir problem oluştuğunu, bunu aşmaya çalıştıklarını vurguladı.

Konak Tramvayı’nın yapımı sonrasında Çankaya ve Alsancak bölgesinde meydana gelen trafik sıkışıklığıyla ilgili olarak da çalışma hazırladıklarını ve Hocazade Camii’nden Alsancak Gar’a kadar olan bölgedeki araç trafiğini yer altına alacaklarını, böylelikle hem trafiği rahatlatacaklarını hem de gar bölgesinde 15 bin metrekareye yakın yeşil alan oluşturacaklarını söyledi.

Salih Erkek: Başkanım öncelikle davetinizden dolayı çok teşekkür ediyorum. Yılların dostu ve ağabey-kardeş olarak bizlere kapınızı açtınız, sizi yakınen tanıyorum ve siz hiçbir zaman ne oldum delisi olmadınız ve adeta küçüldünüz. Gördüğüm kadarıyla sizi sokaklarda görenler, ‘bisikletle dolaşıyor’, ‘evine de bu şekilde’ gitsin gibi söylemlerde bulunuyor. Ben Tunç Soyer’i halk adamı ve halkın sevgilisi olarak biliyorum. Tunç Soyer, boşu boşuna Tunç Soyer olmamıştır. Sizin halk insanı ve halk sevgisi kişiliğiniz nasıl gelişti?

Tunç Soyer: Bu bir vicdan ve hayata bakış meselesi. Ata’dan, dedenen, anne-babadan biz böyle gördük. Memleketimizin insanlarının kadim bir kültürün evlatları olduğunu bilerek büyüdük. Dünya’nın başka yerlerinde de yaşadım ve gördüm. Fakat bizim insanımızın, adabı, ahlakı, yaşam tarzı o kadar güzel ki, bütün mesele bunu bilmekte ve buna değer vermekte. Türkiye’de sürekli parmak sallayan, sürekli çemkiren ve sürekli üstten bakan bir siyaset dili hakim. Fakat bu memleketin insanları olarak bizler gündelik hayatında böyle bir dil kullanmayız. Misafirimiz geldiği zaman baş köşeye oturturuz, sözcüklerimize özen gösteririz, büyüğümüzün elini öpüp başımıza koyarız, biz böyle insanlarız. Biz bu dili kullandıkça aslında zenginleşiyoruz, büyüyoruz, güçleniyoruz, birlik ve beraberlik diye bir problem olmuyor zaten. Fakat sürekli parmak sallayan bir dil bizi ayrıştırıyor, ötekileştiriyor, birbirimize düşmanlaştırıyor, en kötüsü de karşılaştığımız ekonomik krizler, uluslararası krizler gibi şeyler bölüştüğümüz için bizi daha ağır tahribata götürüyor. Bu krizlerle başa çıkmanın yolu o birlik ve beraberliği yaşamaktır. O birlik beraberliği yaşatacak olan şey de kullandığımız dildir. Onun için önce dilden başlayarak değişim gerekmektedir. Gündelik hayatımızda kullandığımız güzel ve medeni dili siyasete de hakim kılmamız gerekiyor. Bizi ayrıştıran siyasi sebeplerden çok daha fazla bizi birleştiren sebepler var. Bütün mesele bunları gün ışığına çıkartmakta ve o farkların zenginlik olduğunu kabul etmekte. Bu ayrıştırmaya esir olmakta. Bunu yaptığınız zaman inanın çok güzel şeyler oluyor. Şurada bir ‘Mihriban’ türküsü çalsa senin hangi partiye oy verdiğin hiç fark etmez hepimizin kalbinde bir şeyler titrer. Fakat onu bu salonda dinleyen Amerikalısı, Fransızı, Yunan’ı olsa olsa güzel müzik der. Fakat bizim kalbimiz titret. Bizler güzel memleketin güzel insanlarıyız, yani bu memleket için bizim Atalarımız gözünü kırpmadan ayağında ayakkabısı yokken savaşa girmiş, feda etmiştir. Bu nasıl bir kültürdür ki bütün Dünya’ya ders vermiş bir milletiz biz. Emperyalizme karşı tarihin en büyük dersi vermiş bir milletin insanlarıyız hepimiz. Oradan nereye geldik. Bunu bilirseniz tüm insanları çok seversiniz.

Salih Erkek: Malum olduğu üzere seçim sürecinde Kadifekale’den Agora’ya teleferik yapılması için sizden bir proje isteğinde bulunmuştum. 16 yıldan bu yana Kadifekale Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanlığı’nı yapıyorum. O bölgeye Türkiye’nin en büyük ikinci sivil bayrağının dikilmesinde de büyük katkılarım olmuştu. Hem bu proje hakkında hem de Kadifekale’den TOKİ evlerine taşınan vatandaşlarımızla ilgili olarak sorum olacaktır. TOKİ evlerindeki vatandaşlar bırakın ana parayı ödemeye başlamayı halen faizleri bile ödeyemediler. Karabağlar Belediye Başkanımız Muhittin Selvitopu ile de görüştüğümüzde sizinle ortak bir çalışma yapacaklarını söylediler.

Tunç Soyer: TOKİ evleriyle ilgili olarak oradaki sıkıntıyı biliyoruz ve en kısa zamanda çalışmalara başlayacağız. Teleferik konusuyla ilgili olarak da sizin isteğiniz sonrasında hemen bir araştırma yaptırdım. Büyük bir ihtimalle Çankaya’da bulunan katlı otoparkın oradan başlatacağız ve tepeye bağlayacağız. Mülkiyet paftalarını ve ayakların nereye basacağıyla ilgili de çalışma yaptık. Birtek Agora’da yani Çankaya’da bulunan katlı otoparkın orada bir problem var. O bölge 1. Dereceden Arkeolojik bölge olduğu için küçük bir problem oluştu. Fakat katlı otopark yapılırken o kadar çok kazılmış ve orası hallaç pamuğu gibi atılmış ki zamanında ‘burada hiçbir şey kalmamıştır’ diyerek bir rapor yazılmış zamanında. Dolayısıyla biz o raporu gerekçe göstererek ‘Katlı otopark yapılırken büyük tahribat yapıldığı için altta korunacak bir şey kalmamıştır dolayısıyla ayakların buraya basmasında sorun yoktur’ diye bir hazırlık yapıyoruz. Orayı çözersek diğer güzergahta zaten sorun bulunmuyor.

Salih ERKEK: Başkanım tam anlamıyla rapor hazırlanmadan yapılan bir Konak Tramvayı projesi var. Bu tramvay da İzmir’in trafiğini hallaç pamuğuna çevirdi. Özellikle Alsancak ve Çankaya bölgesinde ciddi problem oluşuyor. Bununla ilgili olarak çalışmanız bulunuyor mu?

Tunç Soyer: O konuyla ilgili göreve gelir gelmez bir proje çalışmasına başladık. Hocazade Camii’nin oradan tramvay sağ tarafa doğru dönüyor. Oradan itibaren biz araç trafiğini Havagazı Fabrikası’na kadar yer altına alacağız. Bu çalışmayı yaptığımız zaman şöyle bir tablo çıkacak. Alsancak Gar’ın önünde 15 bin metre kare civarında bir yeşil alan ortaya çıkıyor. Aslında şehir yeni bir meydana kavuşacak. Böylelikle hem trafiğin akışıyla ilgili sorunu ortadan kaldırmış olacağız, hem de orada trafiği yerin altına alarak büyük bir meydan kazanmış olacağız.

Salih ERKEK: Başkanım İzmir Körfezi’yle ilgili koku sorunu halen devam ediyor. Ayrıca yüzülebilir Körfez’e İzmirliler ne zaman kavuşacak?

Tunç SOYER: Bununla ilgili çalışmaları yapmaya da başladık. Bizim öngörümüz en fazla üç yıl içinde yüzülebilir körfeze sahip olmak. Bunu başaracağımıza inanıyoruz.

Salih ERKEK: Başkanım önümüzde hem 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı var hem de Ramazan Bayramı. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Tunç SOYER: Ramazan Bayramı’yla ilgili olarak tüm İzmir’imize kardeşliğin ve barışın hatırlanacağı ve küslerin barışacağı, birlik duygularının daha çok bütünleşeceği bir bayram olmasını temenni ediyorum. 19 Mayıs tarihi de şöyle bir anlam çıkartıyor. Bir yüzyıl bitiyor ve 100. Yılı kutlamak demek yeni bir 100 yılın başlangıcı demek. Biz bunun onurunu yaşayacağız. Biz o yeni 100 yılın başlangıç noktasında olacağız. Benim içinde 19 Mayıs bunları ifade ediyor.


Ziyaret sırasında Salih Erkek, Atölye Su Geleneksel Türk Sanatları Genel Koordinatörü Minyatür sanatçısı Pelin Uğur tarafından ebru zemin üzerine altın bezeme üslubuyla yapılan “Hak Yolunda Sema Eden Derviş’’ isimli özel tasarım minyatür tablosunu Başkan Soyer’e armağan etti.
Erkek'e hediyesinden dolayı çok teşekkür ettiğini ifade eden Soyer, "Bu son derece güzel bir eseri bana hediye etmenizden dolayı çok memnun oldum. Bu nazik hediyenizden dolayı çok teşekkür ederim. Odamın en güzel kısmına bu tabloyu asacağım" ifadelerine yer verdi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum