Reklam

“KENDİ YAĞIMIZDA KAVRULABİLİYORUZ”

Bornova Belediyesi, gerçekleştirdiği tasarruf ve hizmetlerle örnek olmaya devam ediyor…

“KENDİ YAĞIMIZDA KAVRULABİLİYORUZ”

Bornova Belediyesi, gerçekleştirdiği tasarruf ve hizmetlerle örnek olmaya devam ediyor…

“KENDİ YAĞIMIZDA KAVRULABİLİYORUZ”
30 Temmuz 2020 - 17:44

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, göreve geldiği günden itibaren uyguladığı tasarruf sistemleri ve buna bağlı olarak ürettiği hizmetlerle adından söz ettirmeye devam ediyor.
‘Kendi yağında kavrulan bir belediye’ hayal ederek başladığı çalışmalarını Gazetem İzmir İmtiyaz Sahibi Salih Erkek’e anlatan Başkan Mustafa İduğ; bunu başarmanın mutluluğu içerisinde olduklarını ve özellikle pandemi sürecinde de bunu çok iyi bir şekilde gördüklerini ifade etti.
Tüm belediyelerin gelirlerinin yüzde 50’sinin devletten gelen paraya bağlı olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan İduğ, “Devlete göbekten yüzde 50 bağlısın, yüzde 30 bağlı kalırsan daha rahat edersin. Oradan gelecek para eksik de gelse sizin burada işinizi aynı şekilde yönetebiliyor olmanız lazım. Bütün iş dünyasında riskle ilgili konu hep vardır. Bu bir risk analizidir” dedi.
Belediyenin mali durumu hakkında bilgiler veren Başkan İduğ, belediyenin genel işleyişiyle ilgili olarak borçlanmayacaklarını da vurgulayarak, “Belediyemiz şuan 2020 sonuna kadar tüm maaşları ödeyecek gelir ve nakit akışına sahip. Pandemi süreci geçtikten sonra yeni yatırımlar için o miktar kadar borçlanma olabilir. Benim belediyenin şuan genel işleyişi adına bir borçlanma yapmam söz konusu değil. Öyle bir şey olmayacak” şeklinde konuştu.

Salih ERKEK: Başkanımız geçtiğimiz günlerde 1 yıllık değerlendirmenizi İzmir basınımız ile paylaştınız. O toplantıda sizde bir genel başkan, bakan hatta başbakan duruşu vardı. Tıpkı rahmetli Süleyman Demirel’in isimlerle hitap etmesi gibi siz de o toplantıda isimlerle hitap ettiniz. Bu vasfı sizde gördüm. Bu da oldukça etkili bir konuşmaydı. Bunu nasıl başardınız?
Mustafa İDUĞ: Öncelikle bu düşünceniz beni çok fazla onurlandırdı. Sivil Toplum Kuruluşlarında görev almamın büyük bir önemi var. 14 yıl Ege Otomotiv Derneği başkanlığı sürecinde önemli bir sektörü yönetme şansı yakalamıştım. Çok değerli ve nitelikli bir sektör ve orada beraber olduğum insanlar liyakatlı, sektöre ve ülkeye çok büyük değerler katan insanlar. Onlarla birlikte olduğunuzda çok şey kazanıyorsunuz. Benim en büyük kazancım o. İkincisi İzmir Ticaret Odası gibi İzmir’in tüccarlarıyla 20 yıldır aynı ortamda büyümek büyük bir kazanç sağlattı. Çocuktuk ve ustalarımız ile birlikte büyüdük diyebiliriz. Sivil toplum örgütleri insanı gerçekten geliştiriyor. Ankara- İstanbul ve İzmir gibi gittiğiniz her hazirundan illaki bir şeyler kapıyorsunuz. Ben sizle de konuşurken bir şeyler kapıyorum. Benim zenginliğim buradan başlıyor. Sivil toplum örgütlerinde kürsüye çıkmak ve hitabet, örnekler, hakimiyeti oradan alıyorsunuz. Ayrıca bunun dışında ben Yaşar Üniversitesi’nde 6 yıl öğretim üyesi olarak görev yaptım. Öğrencilerim ile konuştuğumda isimleriyle hitap ettiğimde öğrencinin derse katılımı daha çok arttı. Başka bir şey ile ilgilendiğinde ismiyle hitap edersem toparlanır ve derse katılır. İsimle hitap etme daha çok oradan kalma bir durum. Konuşma, akış ve birbiriyle toparlama da esnaflıktan gelen bir durum. Esnaflık demek halka dokunmak, alışverişte temas içerisinde olmaktır. Esneklik gerektirir, siyaset de esneklik gerektiriyor. Buradaki sivil toplum, akademi ve iş dünyası bunu getirdi. 5 yıl boyunca da meclis üyeliği yaptığım için politika da kolay değil bu durum. Dolayısıyla her gittiğiniz yerde bir avuç toprak dersek onların birikimidir.
Salih ERKEK: Sevgili Başkanım, dinledim okudum, resmen Bornova Belediyesi’ni yoktan var etmeye çalışıyorsunuz. Hem halk hizmet veriyorsunuz, hem de belediyenin kuruşunu boşa harcamamaya çalışıyorsunuz. Aksine üstüne koyuyorsunuz. Bu ticaretten mi gelme yoksa gördüğünüz lüzum üzerine mi?
Mustafa İDUĞ:
Öncelikle mevcut satın alınan bir ürünün piyasadaki aynı fiyattan biraz daha düşük olarak belediyeye alınması bir tasarruf örneği. Yani 100 TL’ye alınan bir şeyi 50- 60 TL’den almak tüm belediyelerde model olarak alınmalı. Çünkü gelirler giderek azalıyor. Ben oradaki konuşma da anlatmak istemedim ama burada büyük bir soru sordunuz ve cevap vermek gerekiyor. Belediyenin gelirlerinin yarısı devletten yarısı diğer gelirlerden olur. Devletten gelmediği takdirde yaya kalırsınız. Ben bir iş adamı olarak öncelikle kendi yağında kavrulan bir belediye hayal ettim. Devletten gelmediği takdirde ben bu belediyeyi nasıl yönetirim diye düşündüm. Risk analizini o şekilde yaptık. Ekonomi kötü gidebilir, vergiler ödenmeyebilir, siz bu durumla karşı karşıya kalırsanız belediyede nasıl bir yol izleyeceksiniz, temel ihtiyaçları nasıl karşılayacaksınız? İnsanların maaşlarını nasıl ödeyeceksiniz? İşte bu devletten gelecek olan paranın azalmasıyla ilgili bir çalışmaydı. Devlete göbekten yüzde 50 bağlısın, yüzde 30 bağlı kalırsan daha rahat edersin. Oradan gelecek para eksik de gelse sizin burada işinizi aynı şekilde yönetebiliyor olmanız lazım. Bütün iş dünyasında riskle ilgili konu hep vardır. Bu bir risk analizidir. Devlet yüzde 50 değil yüzde 20-25 ödeme yaptı, o zaman maaşları ödeyemezsin. Maaşları ödeyemezsen halk hizmet alamaz, işçi çalışmaz. İnsanlar zaten ay sonu maaşı bekliyor. Dolayısıyla bugün gelirler yüzde 50 azalmıştır Türkiye’de. Bizim Ocak ayındaki öngörümüz de birebir yerine oturdu. Fakat biz hiçbir sorun yaşamadık. Bu iş dünyasında kazandığımız kriz analizi ve öngörüsü belediyede de devam ediyor. Bu bir özellik değil olması gerekendir.

Salih ERKEK: Başkanım toplantıda borçsuz bir belediye olduğunuzu dile getirdiniz. Belediyenin mali durumu nasıl?
Mustafa İDUĞ:
Belediyemiz şuan 2020 sonuna kadar tüm maaşları ödeyecek gelir ve nakit akışına sahip. Pandemi süreci geçtikten sonra yeni yatırımlar o miktar kadar borçlanma olabilir. Benim belediyenin şuan genel işleyişi adına bir borçlanma yapmam söz konusu değil. Öyle bir şey olmayacak. Cari hesap için borçlanırsanız, belediyeyi kötü yönetiyorsunuz anlamına gelir. Dışarıdan aldığınız bir şeyin parasını belediye olarak ödeyemiyorsanız orada sıkıntı var demektir. Biz o pozisyona düşmeyeceğiz.
Salih ERKEK: Doğrudan temin yapımıyla ilgili olarak esnaf veya bölgedeki sanayicilerle aranız nasıl. Bornova Belediyesi’ne güven şuan ne derecede?
Mustafa İDUĞ:
Bu giderek artıyor. Zaten o günkü toplantıda da rekabetçi bir belediye demiştim. Bu rekabet nasıl olacak, rekabet tedarikçiyi ne kadar çok arttırırsanız onla birlikte çoğalır. Bir mal için bir yerden değil de çok yerden teklif alırsanız veya açık ihale sistemi alırsanız, hem şeffaf ve hesap verebilir hem de belediyenin lehine büyük avantaj elde etmiş olursunuz. Bizim şuan tasarruflarımızın önemli bir kısmı satın alma maliyetlerimizi düşmesiyle birlikte olmuştur. Bunu çok net söyleyebilirim.
Salih ERKEK: Başkanım Ocak ayında sizle bir görüşme imkanımız daha olmuştu. O dönemde Büyükşehir Belediyesi’nin Bornova’da çok büyük bir projeye başlatacağını ve özellikle altyapı anlamında yaşanan sorunların ciddi derecede aşılacağını dile getirmiştiniz. Pandemi sürecinde birçok çalışma ister istemez durdu. Daha önce bahsettiğiniz proje şuan ne durumda?
Mustafa İDUĞ:
Bu yıl için konuşmak çok doğru olmaz. 2021 yılının ilk çeyreği bitmeden önce kimse bu hesapları yapamaz. Çünkü bende 6 milyon TL gelir kaybı var, büyükşehirde 150 milyon TL var. 7 ayda 1 milyar TL büyükşehirin devletten gelmeyen bir parası olmayacak. Onlarda büyük yatırımları bir sonraki yıla ertelemek zorunda kalacaklardır. Bu arada Büyükşehir’in bir metro çalışması var. Buca metrosu start aldı, Narlıdere metro çalışması yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu projeler bittikten sonra bunları konuşabiliriz diye düşünüyorum. Şuan Büyükşehir Belediyesi Bornova’da 20 milyon TL maliyetiyle bir hayvan barınağı yapıyor. Buda Büyükşehir Belediyesi’nin ilçemizdeki 2’nci büyük projesi. 16 Milyon TL’lik bir havuz yapıyor bir de bu proje devam ediyor. Kendilerine çok ama çok teşekkür ediyoruz.

Salih ERKEK: Başkanım yaklaşık 36 milyon TL’lik bir araç alımı gerçekleştirerek büyük bir kira giderinden kurtulduğunuzu ve araçların kısa bir sürede kendi ücretini çıkartacağını bunun da büyük bir tasarruf olduğunu dile getirmiştiniz. Önümüzdeki süreçte yine buna benzer büyük bir tasarruf hamlesi atacak mısınız?
Mustafa İDUĞ:
Aslında o tasarruf değil, finansal bir model. Kiralama yerine satın alma modeli uyguladık. Bugünkü koşullara göre kiralamanın doğru olmadığını, satın alma modeliyle 1 senede kendini amorti eden bir model bunu herkesin uygulaması gerekiyor.
Salih ERKEK: Son olarak neler söylemek istersiniz?
Mustafa İDUĞ:
Öncelikle kadın şiddetiyle alakalı olarak Türkiye’de bu hassasiyetin artarak devamı için tüm medyaya bir çağrıda bulunmak istiyorum. Sizlerin sesi çok yüksek ve bizlerin dileklerini daha çok iletmesini arzu ediyorum. İkincisi pandeminin Eylül ayında tekrar artacağı konusunda birçok insanın endişesi var. Tedbirli olmaya devam edeceğiz. Bu bizim yaşam biçimimiz haline gelmeye başladı. Üçüncüsü de uzaktan çalışma sisteminin giderek arttığı bir dönem geçiriyoruz. Bu teknolojik altyapıya, iş dünyası ve gençlerin yatırım yapması gereken bir dönemdir. 2021 yılı daha farklı, rekabetin daha güçlü olduğu ve kârların sıkıştığı bir yıl olacak. Büyükler küçükleri yutacak demiştim. Böyle de bir dönem geliyor. İş dünyasına da buradan seslenmek istiyorum. Tedbirli olmak gerekiyor. Hükümetin iş dünyasına, iş dünyasının halkımıza sahip çıkması gerekiyor. Kurban Bayramı’nda da gerçek ihtiyaçlıya ulaşmak gerekiyor. Biz çok büyük bir hayvan tesisi kuruyoruz. Burada 1 ay değil 12 ay adaklık satışı gerçekleştirecek. Her yıl 1 kurban pazarı kurmaktansa 1 kere yapmak istiyoruz. Bornova İzmir’in en büyük hayvan sitesine kavuşacak.
Salih ERKEK: Başkanım bizi misafir ettiğiniz için teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başalarılar diliyorum.
Mustafa İDUĞ:
Ben de size ve Gazetem İzmir çalışanlarına teşekkür ediyor, görevinizde başarılar diliyorum.