Reklam

Madem çalıştırmayacaktın niye aldın?

İzmir Büyükşehir, 117 milyon euroya aldığı yolcu vapurlarından bazılarını iskeleye bağladı. Hal böyleyken İZDENİZ’in 5 adet vapur kiralamak için ihaleye çıkması işbilmezliği gözler önüne serdi.

Madem çalıştırmayacaktın niye aldın?

İzmir Büyükşehir, 117 milyon euroya aldığı yolcu vapurlarından bazılarını iskeleye bağladı. Hal böyleyken İZDENİZ’in 5 adet vapur kiralamak için ihaleye çıkması işbilmezliği gözler önüne serdi.

Madem çalıştırmayacaktın niye aldın?
31 Ekim 2018 - 10:54

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iç körfezde yolcu taşımacılığı için 117 milyon euroya satın aldığı 15 adet katamaran cinsi yolcu vapurunu çalıştırmak yerine işletme maliyeti yüksek olduğu için vapur iskelelerine bağladı. Milyonlarca liraya mal olan katamaran cinsi vapurlar, sefere çıkıp yolcu taşımak yerine Üçkuyular Vapur İskelesi'ne çekilince İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin iç körfezde yolcu taşımacılığı yapan şirketi İZDENİZ, 5 adet vapur kiralamak için ihaleye çıktı. Teklifler dün itibariyle alındı. Büyükşehir Belediyesinin milyonlarca Euro para harcayarak satın aldığı yeni nesil yolcu vapurları dururken dışarıdan kiralama yöntemini tercih etmesi skandal olarak nitelendirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2012 yılı Mayıs ayında, ekonomik ömrünü tamamlayan eski vapurların yerine iç körfezdeki yolcu taşımacılığını daha konforlu hale getirmek, seyahat sürelerini azaltmak amacıyla 15 adet yeni katamaran cinsi tekne alımı için ihaleye çıktı. O süreçte gemilerin gövdelerinin karbon kompozitten inşa edilecek olması ve diğer gemilere göre hem yakıt tüketiminin fazla hem de tamir masraflarının yüksek olması nedeniyle tartışma konusu oldu. O süreçte katamaran cinsi teknelerin İzmir Körfezi'ne uygun olmadığını öne süren meslek odaları, belediyenin ihale şartnamesini tekrar gözden geçirmesini istedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise uyarıları dikkate almadı. İhaleyi 117 milyon Euro'ya Yalova Merkezli Özata Tersanesi kazandı. 15 gemiden oluşan filonun sonuncu vapuru geçtiğimiz yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin deniz ulaşımından sorumlu şirketi İZDENİZ'E teslim edildi. Yeni gemiler teslim edilinceye kadar iç körfezdeki taşımacılık hizmeti, İZDENİZ tarafından Turyol firmasından kiralanan teknelerle sağlandı. Başkan Kocaoğlu ihale sürecinde yeni vapurlar geldikçe Turyol'a ait teknelere kademeli olarak seferden el çektirileceğini, son vapurun teslim edilmesi ile birlikte körfezde yolcu taşımacılığının tamamen mülkiyeti belediyeye ait katamaran cinsi teknelerle sağlanacağını söyledi. Birçok projede olduğu gibi bu projede de İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin öngörüleri tutmadı. Yeni vapurların hepsi filoya katılmasına rağmen bir miktarı geri gönderilse de Turyol tekneleri seferlere devam etti. Turyol'a ait tekneler körfezde yolcu taşımacılığı yaparken, Büyükşehir milyonlarca liraya mal ettiği teknelerin bir kısmını çalıştırmak yerine Üçkuyular ve Karşıyaka iskelelerine bağlamayı tercih etti. Yeni vapurların seferlere çıkartılmaması tepkileri de beraberinde getirdi.

TEKLİFLER ALINDI
Tartışmalar sürerken İZDENİZ skandal niteliğinde bir karara imza attı. İZDENİZ, 1 yıl süreyle iç körfezde yolcu taşımacılığı hizmeti almak için ihaleye çıktı. Dün başlatılan süreçte teklifler alındı. Büyükşehir'in iç körfezdeki yolcu taşımacılığını 117 milyon Euro para harcayarak imal ettirdiği yeni nesil katamaran cinsi vapurlarla yapmak yerine 1 yıl süreyle daha iç körfezde yolcu taşımak için 5 tane vapur kiralamak amacıyla ihaleye çıkması skandal olarak nitelendirildi.

60 BİN MİL CEPTE
İhaleyi kazanan firma 1 yıl süreyle daha iç körfezde yolcu taşımacılığı yapacak. 1 Ocak 2019'da başlayacak taşımacılık hizmeti 31 Aralık 2019'a kadar sürecek. Şartname uyarınca ihaleyi kazanan firmanın çalıştıracağı teknelere 60 bin mil yapma garantisi verilecek.

Kaynak: Yeni Asır


YORUMLAR

  • 0 Yorum