İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Eshot'a kadro verilecek mi?


30 Mart yerel seçim öncesi, İzmir Büyükşehir belediyesine bağlı İzelman A.Ş de yaşanan ihale krizinden sonra,yerel seçimlere yakın AK parti İzmir il teşkilatı ve milletvekillerinin, Aziz Kocaoğlu’na al kadroya olsun eleştirilerine karşı, CHP İzmir Milletvekilleri ve meclis üyeleri arasında yaşanan tartışmalardan ve Kocaoğlu’nun ihale yasalarını eleştirip kendi şirketlerime ihale veremiyorum demiş, bürokratlarda hükümetin taşeronda norm kadroyu tıkadığını, norm kadro yetersizliğinden hizmet alım ihalelerinde belediyelerin sıkıntı yaşadığını dile getirmiş aynı dönemde sendikalı işçiler birçok kez eylem yapmış ve işlerini kaybetme ile karşı karşıya gelmişti.

Yerel seçimlerin bitmesinden sonra seçime yakın birçok eski belediye başkanının belediyelere işçi alımı yaptığı seçilen belediyeler tarafından da eleştiri konusu olmuş yeni seçilen mevcut başkanlar toplu iş çıkışları yapmıştı. Yaşanan gelişmelerden sonra azda olsa mağduriyetleri gidermeye çalışan Ak Parti hükümeti 10 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazetede Türkiye’nin tüm İl ve İlçelerine Norm işçi kadrosu ve memur kadrosu verdi. Bu çerçevede İzmir büyükşehir belediyesine 6588 memur 3294 işçi, Eshot genel müdürlüğüne 1200 norm işçi kadrosu verildi. Aynı zamanda bir konuda büyükşehir belediyesine açılmış tahmini 300 civarı İzelman işçilerinin muvazaa davalarında norm kadro yetersizliği mahkemede konu edilmiş kadro olsaydı verilirdi, olmadığından hizmet alım yolunda işçi temini yapıyoruz denmiş, ancak yeni yaptığım Eshot yetkilileri ile olan görüşmemde verilen mevcut kadroların ne olacağı ve kullanılıp kullanılmayacağı ile ilgili konuda bu günlerde büyükşehir meclisinin konuyu gündemine alacağı, kendilerinin bir yaptırımı olmayıp büyükşehir belediyesine bağlı olduklarını ve olumlu karar çıktığı taktirde alım yapılacağını vurgulamıştır.

Toplamda Büyükşehir ve Eshot’un 4494 Norm işçi kadrosunun kullanılıp kullanılmaması tamamen büyükşehir belediye meclisinde görünüyor. Zira Eshot’ta 2002 yılı 7500 olan kadro 2007 yılın 3301 olmuş, bu da meclis kararıyla dondurulmuş. Daha sonrası çıkan norm kadro yasasından sonra Büyükşehir’in norm kadrolarıda yok olmuştu. Şimdi bu önemli karar tekrar İzmir büyükşehir belediyesi meclisinde. Umarım yaşanan tüm taşeron sorunlarında, ben de 4494 arkadaşımızın en azından kurtarılmasını diliyorum. Özellikle açılan muvazaa davalarında işçi barışının sağlanması, bu işçilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi ilk temennim. Sayın Kılıçdaroğlu’nun medyada her fırsatta taşerona karşı olduğunu beyan etmesi ve sosyal belediyecilikte İzmir’i örnek göstermesinden olumlu karar çıkacağına inanıyorum. Umarım sendikalarda az çok demeden buna karşı durmaz, kapalı kapılar arkasından, çünkü her fırsatta taşerona karşı olduklarını meydanlarda eylem yaparak göstermişlerdir. Dilerim bu kadrolar içinde çalışmalar yapıp olumlu karar çıkması yönünde görüşmelerle, işçi sınıfına müjdeli bir haber verip tüm Türkiye ’de de taşeron yasası çıkmadan, ki bu yasa taşeronu yasalaştıracaktır, eylem planları hazırlayıp beklenenin taşeronun tamamen bu ülkeden yok edilmesi taleplerini kanuni çerçevede başlatıp karayolları işçisi ve sendikası gibi hak arayışı içinde olurlar. Özellikle işçi sınıfı içinden gelip Milletvekili olan kokteyl, açılış, davet ve konusu dışında bir çok etkinliklere gitmeyi bırakıp, nerden ve niçin o makamda olduklarını unutmayıp kamu ve özel sektördeki, tüm taşeron kardeşlerimizin hakları içinde, Hem TBMM’de Kanun teklifi, Basında ve Kamuoyunda sürekli gündeme getirmeleri gibi bir çok etkinlik ve kampanya başlatıp hazırlamaları gereklidir.Buradan da kendilerinden ricada bulunuyorum. Tüm bu konularında takipçisi olacağımı. Siz değerli ve kıymetli vergisini peşin ödeyen amme hizmeti veren, her zaman sömürülen işçi ve emekçi kardeşlerime söz veriyor, saygı ve selamlarımı sunuyorum. Gözler artık mecliste...