ÇANAKKALE GEÇİLMEDİ GEÇİLEMEZ!


Çanakkale Zaferinin 100.yılını kutladığımız bugün, tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.

1915 ve 1916 yıllarında Osmanlı Devleti'yle İtilaf Devletleri arasında yapılan Çanakkale Muharebesi her iki tarafın ağır kayıplarıyla son bulmuş tarihin en kanlı savaşlarındandır.Gelibolu Yarımadası'nda kara ve denizde gerçekleşen savaş,İtilaf Devletlerinin Çanakkaleyi geçemeyeceğini anlamasıyla geri çekilmelerine sebep olmuş ve Türk Ordusu kazandığı zaferle tarihe büyük bir kahramanlık destanı yazmıştır.

Peki Çanakkale neden geçilmedi?

Geçilemeyeceğini ilk kim söyledi?

1890 yılında 2.Abdülhamid Çanakkale Boğazı'ndaki top ve bataryaları yenileyerek Çanakkale'nin hiç bir zaman geçilemeyeceğini söyleyen ilk kişidir.

Savaşın en kanlı ve çetin zamanında ise Avustralyalı bir savaş muhabiri başbakanına gönderdiği mektupta '' Çanakkale geçilemez,geri çekilin'' diye yazmıştır.

1.Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin en başarılı olduğu cephe Çanakkale cephesiydi.Dünya tarihinin en kanlı savaşı bu cephede oldu.

Osmanlı Devleti'nin 1.Dünya Savaşı'na girmesi İngilizlerin boğazlara sahip olma hevesini iyice arttırmıştı.

Dönemin en güçlü donanmasına sahip olan İngilizler yanına Fransa'nın da desteğini alarak boğazları ele geçirmek için deniz harekatıyla 28 Ocak 1915'te Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etti.Elinde teknolojik gücü olmayan,yıpranmış ve parçalanmış Osmanlı'nın yenik düşmesi kaçınılmaz bir sondu.

Ancak Türk Ordusunun başında öyle bir komutan vardı ki,ordusuz bir donanmanın boğazlara hakim olamayacağını gösterdi dünyaya.Tüm ülkelerin şaşkınlıkla izlediği savaş yönetimi ve inançlı askeriyle 18 Mart 1915'te İngiliz ve Fransa'yı yaptığı deniz saldırısında başarısızlığa uğrattı.

'' Ben size taarruzu değil,

Ölmeyi emrediyorum

Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında,

Yerimize başka kuvvetler ve komutanlar kaim olabilir.''

(M.KEMAL ATATÜRK)

HEY 15'LİLER...

Binlerce şehit verilen cephede asker sayısı o kadar azalıyordu ki 15 yaş ve üzerindeki bütün gençler muharebe alanına sevk edilmeye başlandı.

Köyde analar kına yakıp yolladı yavrusunu.Kentte eğitim gördüğü okuldan alınıp cepheye gönderildi nice evlatlar.Ve bir genç nesil yok oldu bu kanlı savaşta...

Ardından (Hicri takvime göre) 1315 doğumlu oldukları için adına 15'liler denilen gençlere yakılan ağıtlar kaldı dilimizde...

''Hey onbeşli onbeşli

Tokat yolları taşlı

Onbeşliler gidiyor

Kızların gözü yaşlı...''

Nazlı Saraç Orak (Naz'ca)