Çöp sorunu ve Körfez Geçişi


İzmir'de çöp tesisi krizi zirve yapmış durumdayken doğal olarak yetkili mercilerden de konu hakkında vatandaşın bilgilendirilmesini talep ediyoruz.

Mesela vatandaş merak ediyor:

Yamanlar gibi bakir bir alanın çöp tesisi olarak belirlenmesi doğru mu?

Buradaki çöp tesisi yer altı sularına etki eder mi?

Bertarafı sırasında hava kirliliğine neden olacak mı?

Veya neden Karşıyaka gibi diğer ilçelere oranla biraz daha turistik bir bölgede çöp tesisi yapılacak?

Şunu net bir şekilde anlattı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu;

Vahşi depolama sistemi ile hiçbir alakası olmayan bertaraf tesisleri, pis koku, pis görüntü yaymıyor. Sağlığa zararlı bir durum ortaya çıkmıyor.

Fakat odalardan gelen haberler halkın kafasında soru işaretlerine neden oluyor.

Aslında açık olan bir konu var... İzmir'de hemen hemen bütün ilçe belediyeleri çöp tesisinin kendi sınırları içerisinde yer almasını istemiyor. Doğal olarak bu ilçelerin içerisinde en haklı pozisyonda olan, İzmir'in yükünü yıllardır omuzlarında taşıyan Çiğli.

Tüm bu süreç içerisinde tablo o kadar ilginçleşti ki Başkan Kocaoğlu'nun, karşısına çıkan olumsuz tabloda çöp tesisini Manisa ve Aydın'dan kiralanacak bir araziye taşımasını isteyenler dahi oldu.

Bu ütopyayı geçecek olursak, Aziz Kocaoğlu'na yer bulmada karşısına çıkan olumsuzluklara rağmen projeyi tamamlayabilmesi bence gerçekten bir başarı olacaktır. Öte yandan odaların ve üniversitelerin sözlerini de dikkate alarak Büyükşehir Belediyesi'nin bu projeyi en doğru yerde tamamlayacağına inanıyorum.

Gelelim Körfez Geçişi'ne...

Projenin gerekliliğini tartışmayacağım. Bence İzmir'e katılan her değere, yapılan her yatırıma olumlu gözle bakmalıyız. “Önem sırasındaki yeri neydi?” Diye soracak olursanız belki “Haklısınız” derim. Ve yapılması gerekenlerin başında 'kentsel dönüşümü' gösteririm. Önem sırasındaki yeri başlarda olmasa dahi Körfez Geçişi'nin İzmir için çok mühim olduğunu düşünüyorum. Şöyle bir bakın, bu kentin simgesi ne sizce?

Yıktığımız Kordon evleri mi?

Beton yığınlarının arasında gizlenmiş Saat Kulesi mi?

Hala geleceğini tartıştığımız Kemeraltı mı?

Ne olacağı belli olmayan Kültürpark mı?

İzmir'in Saat Kulesi ardına gizlenmesini doğru bulmuyorum artık. Onun bu kent içerisindeki yeri gerçekten çok özel. Ama İzmir'e konuk olarak gelen insanların kent içerisinde dikkatini çekecek, “Aa İzmir ne kadar değişmiş” dedirtecek projelere ihtiyacımız var bizim. Sadece bu yüzden bile bu proje mutlaka yapılmalı. Ve bunu gerçekleştirdikten sonra çok uzun zamandır sürüncemede kalan kentsel dönüşüme hız kazandırmalı, İzmir'in vitrinini kurtarmalıyız.

İyi haftalar...