Reklam

Menemen’de kırmızı alarm: ‘Artık tütün ekmeyi düşünüyoruz’

Menemen Ovası kuraklıkla boğuşmaya devam ediyor. İlçe tarımında ciddi su sıkıntıları yaşanması üzerine bölgedeki pamuk yetiştiriciliği ciddi ölçüde azalırken daha az su ihtiyacı olan ürünler tercih edilmeye başlandı.

Menemen’de kırmızı alarm: ‘Artık tütün ekmeyi düşünüyoruz’

Menemen Ovası kuraklıkla boğuşmaya devam ediyor. İlçe tarımında ciddi su sıkıntıları yaşanması üzerine bölgedeki pamuk yetiştiriciliği ciddi ölçüde azalırken daha az su ihtiyacı olan ürünler tercih edilmeye başlandı.

Menemen’de kırmızı alarm: ‘Artık tütün ekmeyi düşünüyoruz’
03 Mayıs 2021 - 14:34

Menemen Ovası'nın içinde bulunduğu kuraklık sıkıntısı gün geçtikçe artıyor. 2020 yılı yaz sezonunda yoğun pamuk ekiminden ayçiçeği ekimine geçilen bölgede, çiftçiler daha az su ihtiyacı olan ürünler üretmeye çalışıyor.

Bölgede yaşanan kuraklık sorunuyla birlikle, İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen’in ifadelerine göre 2020 yılı yaz döneminde ürünlerin son sulaması yapılamadığı için ciddi kayıplar oluştu.

“MENEMEN’DE YAŞANACAK KURAKLIK TÜRKİYE TARIMINI ÇOK CİDDİ SIKINTIYA SOKACAK”
2020 yazında yaşanan kuraklığın 2021'de daha ciddi boyutlara ulaşabileceğini belirten Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, “Yağmurlar yağdı İzmir’in içme suyu barajları doldu ama bizim sulama suyumuz yok. Menemen yemyeşil görünüyor ama yazın tarım yapmak için çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. Yeraltı sularımız ne kadar dayanacak bilmiyoruz. Çünkü suyu çekiyorsun bir zaman sonra aşağı düşüyor ve motorlar bu suyu çekemiyor. Bu yıl kuraklığı en çok hisseden ilçe Menemen olacak diye düşünüyoruz. Bunun sebebi ise Salihli’den salınacak 25 günlük su Menemen’e nasıl ulaşacak? Arada Salihli, Turgutlu, Ahmetli, Muradiye var. Bütün bunlar sulandıktan sonra Menemen’e gelecek. Bu gelen su, Aliağa’ya da gidiyor Foça’ya da. 200 bin dönüm sulama birliğimizin tespitli sulama yeri var. Türkiye tarımını buradaki bir kuraklık çok ciddi bir sıkıntıya sokacaktır” diye konuştu.

"TÜTÜN EKMEYİ DÜŞÜNECEK DURUMA GELDİK"
Menemen’de çiftçilerin tarım yaparken odalar ve il tarım müdürlüğü ile el ele çalışıp suya dayanıklı ürünler yetiştirme gayreti içerisinde olduğunu söyleyen Karagöl, bölgede ağırlıklı olarak ayçiçeği üretiminin 2021 yazında da gerçekleşeceğini belirterek, “Bunun dışında susam ekimi yapılacak. Hatta geçtiğimiz günlerde Virginia tütünü ekimi teklifi geldi. Biraz geç kaldı bunlar tabi, biraz daha erken gelseydi tütün ekmeyi düşünecek duruma gelmiştik. Çünkü tütün çok su istemez” dedi.

MENEMEN JEOTERMALE KARŞI SAVAŞINI KAZANDI!
Karagöl, Menemen bölgesindeki jeotermal başvurularına, çiftçiler ile birlikte karşı çıktıklarını açıklayarak, 2020 yılında başvurusu yapılan jeotermal kuyusu başvurularına karşı açtıkları davayı kazandıklarını belirtti. Karagöl, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
"Jeotermal enerji santrali kurulmasına yönelik Menemen’de 1-2 dava oldu. Odamız avukatlarıyla dava açtık ve o davayı kazandık. Aşağı yukarı 40-50 avukat arkadaşımız ücretsiz olarak bizim davalarımıza geliyor, o arkadaşlarımız geçtiğimiz günlerde davayı kazandı. Menemen’de sondaj başvurusu reddedildi. Süreç 1 yıldır devam ediyordu. Jeotermale karşı savaşımızı kazandık ama bu bitmeyecek hemen başka bir yerden firma tekrar başvuracak. Bunlar gördük. Taş ocaklarında 3 tane ayrı firma, 1’ini kazandık durdu hemen 2’ncisi başvurdu onu da kazandık 3’üncüsü başvurdu…"