Reklam

Menemen'de seçim günü! Kura çekilecek mi?

Üç kez yapılamayan Menemen Belediyesi Başkan Vekili kura çekimi için belediye meclisi bugün olağanüstü toplanacak. Saat 14:00’teki kura çekiminin yapılarak başkan vekilinin seçilmesi bekleniyor.

Menemen'de seçim günü! Kura çekilecek mi?

Üç kez yapılamayan Menemen Belediyesi Başkan Vekili kura çekimi için belediye meclisi bugün olağanüstü toplanacak. Saat 14:00’teki kura çekiminin yapılarak başkan vekilinin seçilmesi bekleniyor.

Menemen'de seçim günü! Kura çekilecek mi?
13 Ocak 2021 - 12:32

Hakkında yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un yerine geçecek başkan vekilinin belirlenmesi süreci devam ediyor.
Menemen Belediye Başkan Vekilinin belirleneceği kura çekimi daha önce üç kez ertelenmişti. İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan’ın idaresinde bugün 2. kez olağanüstü oturumda toplanacak olan Menemen Meclisi, kura çekimini gerçekleştirecek.
Başkan vekili kura çekimi saat 14.00’te Menemen Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda yapılacak.
Dün yapılan ve CHP'li meclis üyelerinin katılamaması nedeniyle meclis tam üye sayısının 3'te iki çoğunluğunun sağlanamaması nedeniyle üçüncü kez ertelenen kura çekimi için bugün salt çoğunluk aranmayacak. Meclisin 4'te birinin yani 8 üyenin mecliste yer alması yeterli olacak.
Kura çekimi için CHP’li Deniz Karakurt ile AK Partili Aydın Pehlivan yarışacak. Torbadan çıkacak isim Menemen Belediye Başkan Vekili seçilecek.
Öte yandan Karakurt, bugün gerçekeleştirilecek oturuma CHP grubundan iki katip ve 4 ya da 5 gözlemciyle birlikte toplamda 6 ya da 7 meclis üyesinin katılacağını belirtmişti.
SÜREÇTE NELER YAŞANDI?
Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un "zimmet ve irtikap" suçlarından hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırmasının ardından belediye meclisindeki oylamada 4. turda da sonuç alınamayınca yapılan kura çekiminde Belediye Başkan Vekilliği görevine CHP’li Deniz Karakurt getirilmişti.
AK Parti'nin adayı Aydın Pehlivan, seçimde cam kavanoz içinde yapılan kura çekiminin usule aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu.
Başvuruyu değerlendiren İzmir 2. İdare Mahkemesi, kura çekiminin usule aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesini durdurmuştu.
İzmir Bölge İdare Mahkemesi de CHP'lilerin yürütmenin durdurulması kararına karşı yaptığı itirazı reddetmişti.
Bunun üzerine İzmir Valiliği, mahkemenin kararına uyarak 4 Ocak tarihinde gerçekleştirilecek mecliste kuranın tekrarlanması için Menemen Belediyesi’ne yazı göndermişti.
4 Ocak'ta Menemen Belediye Başkan Vekilini belirleyecek kura çekimi gündemiyle toplanan belediye meclisine CHP ve İYİ Partili üyeler katılmayınca kura çekimi 7 Ocak’a ertelenmişti.
7 Ocak tarihinde gerçekleştirilen meclis toplantısında da kuraya ilişkin gündem maddesi CHP’nin verdiği önerge sonrası Millet İttifakı’nın oylarıyla gündemden çıkarılmış ve kura yine çekilmemişti.
Kuranın ikinci kez ertelenmesinin ardından devreye İzmir Valiliği girmişti. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, belediye kanunu gereğince kuranın yenilenmesi için Vali Yardımcısı Hulisi Doğan'ı görevlendirmişti. Dün Hulusi Doğan idaresinde olağanüstü toplanan Menemen Belediye Meclisi toplantısına Millet İttifakı adayı Deniz Karakurt ve Belediye Birinci Başkanvekili Mehmet Karabiniş dışında CHP’li meclis üyeleri katılamaması nedeniyle yeterli çoğunluk bir kez daha sağlanamamış ve kura 13 Ocak tarihine ertelenmişti.