Reklam

‘Nar ekşisi görünümlü’ soslara yasak

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle nar ekşisi görünümlü sosların satışı yasaklandı.

‘Nar ekşisi görünümlü’ soslara yasak

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle nar ekşisi görünümlü sosların satışı yasaklandı.

‘Nar ekşisi görünümlü’ soslara yasak
27 Mart 2023 - 08:51

Gıda ürünlerinin içerikleri en çok tartışılan konular arasında. Piyasada adı nar ekşili sos olarak satılan ama içeriğinde nar adına herhangi bir içerik olmayan soslar bulunuyor. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi ürünler piyasada satılamayacak.

Narlı soslardaki tehlikeyi Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doc. Dr. Erdal Ağçam’a sorduk. Ağçam en büyük sorunun nar ekşisi gibi görünen ama nar ekşisi olmayan taklit ürünlerde olduğunu belirterek, “Nar ekşisi pahalı ve popüler bir ürün, bu yüzden sahteleri çok üretiliyor. Bakanlık bu konuyla ilgili aksiyon almış. Burada en önemli husus tüketicinin aldatılması. Tüketici nar ekşisi tüketmek istiyor ama bu ürünler pahalı. 7-8 kilogram narın bileşimine bağlı olarak nar suyundan ancak 1 kilogram nar ekşisi elde edilebiliyor. Bu da fiyatları yükseltiyor ve yüzde 100 nardan üretildiğinde maliyetlerin yükselmesine sebep oluyor. Dolayısıyla yüzde 100 nar ekşisini herkes yapamıyor. Bu yüzden sağlıktan öte, tüketicinin aldatılması ve ekonomik durumdan ötürü bu yasağın geldiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“Nar ekşisi olarak satılan ürünlerin de yüzde 100 nardan üretilmediğini tespit ettik” diyen Ağçam, “Tüketici bilinen, denetlenen, sertifikalı markaları tercih etmeli” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum