Reklam

Okullar 31 Ağustos'ta açılacak mı? Bakan Selçuk'tan açıklama

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların 31 Ağustos'ta açılmasıyla ilgili olarak "Şartlar elverişli olursa 31 Ağustos'ta okulları açarız." diye konuştu.

Okullar 31 Ağustos'ta açılacak mı? Bakan Selçuk'tan açıklama

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların 31 Ağustos'ta açılmasıyla ilgili olarak "Şartlar elverişli olursa 31 Ağustos'ta okulları açarız." diye konuştu.

Okullar 31 Ağustos'ta açılacak mı? Bakan Selçuk'tan açıklama
09 Temmuz 2020 - 13:13

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda "Tabii Mobil Uygulaması Tanıtım Programı"na katıldı. Bakan Selçuk, 31 Ağustos'ta okulların açılıp, açılmayacağı tartışmalarına açıklık getirirken 'Pedegojik formasyon kalkıyor mu?' sorusuna da yanıt verdi.

Bakan Selçuk'un açıklamalarından satır başları:

Okulların açılması meselesi sadece okulu açıp, kapamak ya da bir şekilde okula öğrencilerin gelip gitmesi değil. Okulların açılması demek bir ülkenin geleceğinin açılması demek. Dolayısıyla sınıflar ne olacak, kaç sıra olacak diye meseleyi ele alırsak, bütünsel olarak görmemiş oluruz"

Hiç kimse bugünden okulların açılacağı haftada durumun ne olduğunu ve olacağını bilemez. ‘Okullar 31 Ağustos’ta açılacak mı?’ sorusu tekrar tekrar sorulduğunda anlamsızlık hissettiriyor. Biz veriye dayalı olarak karar veriyoruz.

Bir çocuk bugün sokakta oynuyorsa, alışveriş ortamlarında bulunuyorsa, tatile gidiyorlarsa onların bazı hakları vardır ve gidiyordur. Çocukların bir de eğitim hakkı var. Eğitim çocuğun en temel hakkıdır düsturundan hareket etmezsek, çocukların eğitim hakkını ellerinden almış oluruz. ‘Ne olursa olsun’ diyerek maskesini takmayan yetişkinlerden bugün bahsediyorsak bu dolaylı olarak çocuklarımızın eğitim hakkını ellerinden alıyoruz demektir

Çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin sağlığı bizim için çok önemli. Bugünden okulların açılıp açılmayacağı yönünde net bir şey söylememiz mümkün değil. Biz takvimi ortaya koyduysak bunun gerekçesi; mevzuat gereği tarihi açıklamak zorundayız. 31 Ağustos’ta açılacak dediğimizde, 31 Ağustos’ta açılacağını temenni ediyoruz.

OKULLAR 31 AĞUSTOS'TA AÇILACAK MI?

Biz aylardır hazırlanıyoruz. Bu konu bizim karşımıza yeni çıkmış değil. Sağlık Bakanlığıyla da yaptığımız çalışmalar var. Şayet okullar gerekli şartlar sağlanırsa, 'Okullar 31 Ağustos’ta açılabilir' denilirse biz okulları açarız. Eğer sağlıklı bir ortam sağlanırsa. Eğer denilirse 'Okulları açmayın', biz uzaktan eğitime devam ederiz. Eğer denilirse, 'Seyreltilmiş bir şekilde devam edin' biz buna da hazırız.

Biz ülkenin tüm çocukları için kaygılanıyoruz, ülkenin geleceği için kaygılanıyoruz. Biz verilere bakarız; Ağustos’un sonunda, Eylül’ün başında nasıl bir durum ortadaysa biz ona göre karar veririz. Her türlü imkanımız var. Biz LGS’de bir sınav verdik. Milyonlarca öğrenci ve veliyle ilgili bir uygulama yaptık ve başarılı olduk. Riski gördüğümüz anda da tedbiri ona göre alırız. Bütün velilerimiz rahat olsunlar.
Bizim ölçümüz çocukların sağlığını koruyacak ölçüde sınıflarda bulunmasını sağlamak. Biz o metre içinde sığdırmaya çalışmıyoruz. Eğer 'Çocuklar haftanın belirli günleri gelsin' denilirse biz ona göre seyreltiriz. Bu işin teknik kısmı bize ve uzmanlara ait. Lütfen emin olun; gereken her türlü tedbiri fazlasıyla alıyoruz."
PEDEGOJİK FORMASYON KALKIYOR MU? FORMASYON ALANLARIN HAKLARI KORUNACAK MI?

Bir formasyon gerektiğinde kim öğretmenlik sınavını kazanırsa biz ona bu eğitimi ücretsiz vereceğiz. Kimse buna para ödemek zorunda kalmayacak. YÖK ile uyumlu çalışma gerçekleştirildi. Bu yılın sonunda gelecek yıl başında elinde belge olanlarında hak kaybı yaşamayacağı projeyi hayata geçirdik.