Reklam

‘Rezervi arttıran tek bankayız’

Bu yıl rezervini arttıran tek merkez bankasının Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası olduğunu söyleyen Şahap Kavcıoğlu, “Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden...

‘Rezervi arttıran tek bankayız’

Bu yıl rezervini arttıran tek merkez bankasının Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası olduğunu söyleyen Şahap Kavcıoğlu, “Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden...

‘Rezervi arttıran tek bankayız’
03 Aralık 2022 - 14:35

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, farklı kanallardan döviz rezervini artırdıklarını belirterek, bu yıl rezervini artıran tek merkez bankasının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) olduğunu söyledi. Kur korumalı mevduatın (KKM) döviz rezervi artırma yöntemlerinden birisi olduğunu dile getiren Kavcıoğlu, “Ben vatandaşa (Sen dövizini bana ver, Türk lirası olarak mevduatını al) diyorum. Bu bir döviz alım ihalesidir. Döviz ihalelerinde hiçbir Merkez Bankası karını açıklamaz, biz de açıklamıyoruz” dedi. Kavcıoğlu, altın rezervinin şu anda 765 ton civarında olduğunu yıl sonu hedeflerinin de 800 ton olduğunu kaydetti.

KARARLILIKLA UYGULANACAK

Kavcıoğlu enflasyonun dağılımına yönelik hesaplanan alternatif eğilim göstergesi olan medyan aylık artış oranının enflasyonda ılımlı yavaşlamaya işaret ettiğini belirterek, fiyatı artan kalemlerin fiyatı azalan kalemlere oranına ilişkin bilgi sunan TÜFE yayılım endeksinde de üçüncü çeyrekte belirgin bir gerileme olduğunu vurguladı. Kavcıoğlu, “Bu gelişmeyle birlikte enflasyonun gerileyişini sürdüreceğini ve Ekim ayı Enflasyon Raporu’ndaki tahmin patikamızla uyumlu bir seyir izleyeceğini öngörüyoruz. Orta vadeli enflasyon tahminlerimiz çerçevesinde 2023 yılında enflasyon oranının yüzde 22.3’e düşeceğini, 2024 yılında ise tek haneye gerileyerek, yüzde 8.8 oranında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Merkez Bankası olarak, fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek temel amacımız doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elimizdeki tüm araçları Liralaşma Stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

KOBİ KREDİLERİNDE REKOR

Liralaşma Strateji çerçevesinde uygulanan makroihtiyati tedbirlerin etkinliğine ilişkin önemli bir göstergenin kredi kompozisyonunda firma kredilerinin ağırlık kazanmaya başlaması olduğunu dile getiren Kavcıoğlu, “2022 yılında, önceki dönemlerin aksine, firma kredileri bireysel kredilerden daha hızlı oranda artış kaydetmiş ve tüketici kredilerinin ticari kredilere olan oranı azalmıştır. Buna ek olarak, yatırım ve ihracat kredilerinin ticari krediler içerisindeki payı oldukça güçlü bir şekilde yükselmiştir” diye konuştu. 2022 yılı Ocak-Kasım döneminde TL ticari kredi net kullanım tutarının 2021 yılı gerçekleşmesinin yaklaşık 6 katı düzeyinde olduğunu kaydeden Kavcıoğlu, “Ayrıca, söz konusu kredilerin ağırlıklı olarak KOBİ’ler tarafından kullanılmış olması, hedefli kredi politikamızın etkinliğine ilişkin bir diğer önemli gelişmedir. Ocak-Kasım döneminde, KOBİ’ler tarafından net olarak 699 milyar TL tutarında kredi kullanımı gerçekleştirilmiştir. Bu miktar, 2021 yılının aynı döneminde KOBİ’ler tarafından kullanılan 97 milyar TL tutarındaki kredinin 7 katına yakındır. Sonuç olarak, bu dönemde, KOBİ kredilerinin tutarı ve bankacılık sektörü kredileri içerisindeki payı tarihsel olarak en yüksek düzeye ulaşmıştır” dedi.

KKM MALİYETİ TARTIŞMASI

Komisyonda Merkez Bankası’nın KKM maliyetini açıklamaması tartışma çıkardı. Kavcıoğlu’nun sunumunda KKM maliyetine değinmemesi üzerine muhalefet milletvekilleri öncelikle bu konunun açıklanması gerektiğini vurguladılar. Bunun üzerine tekrar söz alan Kavcıoğlu, herhangi bir bilgi gizlemenin söz konusu olmadığını kaydetti. Kavcıoğlu, en şeffaf Merkez Bankası olduklarını söyledi. Kavcıoğlu’un KKM maliyeti ile ilgili açıklama yapmaması üzerine muhalefet milletvekilleri toplantıyı terk etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum