Reklam

Son dakika... Savunma Sanayii Başkanı Demir'den CNN TÜRK canlı yayınında önemli açıklamalar

Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail Demir, CNN TÜRK canlı yayınında savunma sistemleri ve projelerle ilgili son gelişmelerle ilgili açıklamalarda...

Son dakika... Savunma Sanayii Başkanı Demir'den CNN TÜRK canlı yayınında önemli açıklamalar

Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail Demir, CNN TÜRK canlı yayınında savunma sistemleri ve projelerle ilgili son gelişmelerle ilgili açıklamalarda...

Son dakika... Savunma Sanayii Başkanı Demir'den CNN TÜRK canlı yayınında önemli açıklamalar
24 Eylül 2022 - 12:18

Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail Demir, CNN TÜRK'te "Hafta Sonu" Programında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.

İşte Savunma Sanayii Başkanı Demir'in açıklamalarından satır başları:

Türkiye'nin açılımı devam ediyor. Özbekistan'da beraberdik, NATO üyeliği varken ABD'den yaptırımlar devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın temaslarında bir ekip olarak oradayız ama 'Keşke gitseydik' gibi bir derdimiz yok. Türkiye'nin Afrika açılımı önemli. Güney Afrika biraz daha teknoloji açısından önde olan bir ülke olarak görülüyor. Çok çeşitli coğrafyalarda boy göstermeye önem veriyoruz ve o coğrafyalarda ilgi görüyoruz. Orada önemli işbirliği ve ticari imkanlar görüyoruz. Her fuarda hangi adım attı, bir sonraki aşamayı nasıl inşa ettik diye bir kavram var. Orada boy göstermiş olmak önemli. Hem Güney Afrika özelinde hem diğer ülkeler özelinde ilginin arttığını gördük.

Gerçekten çok olumlu gelişmeler oldu. Gerek Güney Afrika makamları gerekse diğer ülkeler artan bir ilgi gösterdiler. Gerçekten bulunmuş olmak önemli. Fuarlarda ürünlerimizin nasıl geniş olduğu görülüyor. O ülkelerdeki şirketleri ve heyetleri ülkemize davet ediyoruz. Türkiye artık bir teknoloji üssü olmaya başlayan bir ülke haline dönüşüyor.

Denizcilik anlamında Anadolu gemimiz servise girmiş olacak. Füzelerimiz var, bunların bir kısmı seyir füzesi, bir kısmı denizde kullanılan, onların devreye girdiğini göreceğiz. Çok sayıda aslında müşteri ve potansiyel müşteri var. Gökbey'lerin teslimatını sürdüreceğiz. Çok sayıda kara aracımız olduğu için onların çeşitli versiyonlarının devreye girdiğini göreceğiz. Muhtelif menzilde ve özellikte mühimmatların, füzelerimizin ve silahlarımız devreye girdiğini göreceğiz.

Ürünlerimizin teknolojik seviyelerini giderek artırıyoruz, dünyada S'larımızı herkes biliyor. Dünyada birçok ülke S yapıyor ama biz belirli özelliklerde öne çıkıyoruz. İlk 10 içinde olduğumuz çok sayıda saha var. Füzeler ve roketlerde orada çok önemli seviyemiz var. Deniz platformlarında bir dizi elektrik sistem ve silahlarda da önemli ölçüde yerlileşme var. Artık dünyada sayılı ülkeler arasına girme eğilimimiz var. Milli muharip uçak devreye girdiğinde havacılık alanında da dünyada ilk 5'e gireceğiz.

Bazı konularda alternatif ürünlere gidildi, ufak tefek gecikmelere sebep oldu ama çip krizi bizi çok etkilemedi.

F-35 PROGRAMI

Çıkarılma süreci tamamen bizim dışında alınmış bir karar ve haksız, hukuksuz olduğunu söylüyoruz. Çok net şekilde art niyetli ve S-400 konusunun bahane olarak kullanıldığını söyleyebilirim. Biz oturup ağlayacak değiliz ama Türkiye'ninprogramdan çıkarılmasının maliyetinin 500-600 milyon dolar civarı olduğunu söylediler. Dönersek herkes için kârlı olur ama biz önümüze bakıyoruz. Bütün görüşmelerde F-35 ve haklarımızın çok canlı tutulmasına devam edilecek. Burada bir haklılık payımız var. 

Bütün görüşmelerde bizim F-35 iddiamız, oradaki problemin masada tutulması gerekiyor. F-16 müzakeresi var diye F-35 konusunu kapatmayız.

ABD YENİ F-16'LARI NE ZAMAN VERECEK?

Benim F-16 müzakereleriyle ilgili önce kendi uçaklarımı dört dörtlük devreye sokmam lazım. Milli muharip uçağını yakın zamanda teslim edebilmek, Hürjet'i devreye almak ve Kızılelma'nın da devreye alınmasını sağlamak. Türkiye alternatifsiz değildir diyoruz. Diğer alternatifler var, Rus uçağı dahil bütün alternatifler masaya gelir. Önceliğimiz alternatifin yerine gelmesi. Biz o boşluğu dolduramadık 'Öldük, bittik' diye bakılmaması lazım. F-16 bazında bizim elimizdeki F-16'ları modernize etmek konusunda son derece iddialıyız.

Senaryoların hepsini çalışıp bir boşluk olmayacak şekilde kolları sıvamamız gerekiyor.

EGE'DE GÜÇ DENGESİ NE DURUMDA?

Biz bu zincirde, dünyada bazı şeyler çok hızlı gelişebiliyor, bunlara hazır olmamız gerekiyor. Her şey süt liman olsa bile yarın tüm gelişmelerin çok ters olacağına dair hareket etmemiz gerekiyor. Muhtemel senaryolarda olacak bütün gelişmeleri aklımızın bir kenarında tutup ona göre hareket etmemiz gerekiyor.

Senaryolar ve onlardaki muhtelif ürünlerin kullanılma şartları çok şeyi değiştirebilir. S'lardan bahsettik, çok sayıda yapan ülke var ama Türkiye'nin ürünleri öne çıkıyor. Tabii ki tüm senaryoları bizim hesaba katmamız lazım, kendimizi sürekli yenilemek zorunda olduğumuzun farkında olmalıyız. Türkiye'nin aleyhinde gibi görünen gelişmeler, bizi daha verimli hale getirebilir. Halkın toptan bir seferberlik ruhu var, o ruhu birkaç katına çıkarırız. Boşlukları dolduracak dünya kadar alternatifle geliriz. Çok daha yeni ürünler çıkacak ortaya.

MARLİN İLK KEZ CNN TÜRK'TE

İnsansız deniz araçlarında da 4 koldan yürüyoruz. Platformu ortaya çıkardıktan sonra sistemlerle ilgili eliniz bayağı geniş ve opsiyonlara sahipsiniz. Üzerine koyduğumuz sistem elektronik harp sistemleri. Bu platformların özelliği o.Dünyanın ilk elektronik harp kabiliyetine sahip SİDA'sı. Yerlilik oranı yüzde 70'in üzerinde.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK GEMİSİ: ANADOLU

Gemimiz 230 metre boyunda. Birkaç kademeden bahsedebilir: Barış zamanı, kriz zamanı ve savaş zamanı. Üzerine helikopterle konuşlanabiliyor, içinde bir havuzu var. 

Gerek Kızılelma'nın gerek Hürjet'in gemiye iniş kalkışı için gerekli modifikasyonlar yapılıyor. Bu yılın sonunda gemi devreye girecek. Çok büyük bir sistem, içindeki bir dizi sistemin testi devam edecek. Aslında büyüklük açısından bunun biraz daha küçüğü, 200 metrelik bir gemimiz var. O geminin adı da 'Derya', önümüzdeki sene devreye girecek.

İLK YERLİ DENİZ FÜZESİ: ATMACA

Bu bir seyir füzesi, bu tip füzelerin temin edildiği mekan ABD mekanlarıydı ama artık bunları artık kendimiz yapıyoruz. Atmaca'nın daha önceki modellerinde motorumuz yabancı ülkelerden geliyordu ama artık motoru da yerlileştirdik. Bu çeşitli kabiliyet ve menzillerde bunun kardeşleri gündeme geldi. Bu tür sistemler için çalışıyoruz. 

Dünyada kim hangi menzile kadar gidebiliyorsa, biz de oraya gidiyoruz. Yaptıklarımız, yapacaklarımızın göstergesidir. Bu bir yolculuk, her basamağı göreceksiniz. Bizim adımlarımızı takip etmeye devam edin.

MİLLİ MUHARİP UÇAKTA SON DURUM

Milli muharip uçak 2023 yılında hangardan çıkacak. Parça kesimleri yapıldı, imalatlar başladı. İlk uçuşu, testleri ele alacağız.

Bu uçağımızın ihtiyaçlarını karşılayacak bir motor yok dünyada. Bu uçağımızın operasyon ihtiyaçları bir tık daha yukarıda. Konuşulan ortak geliştirme meselesi. O konuda bir ara duraklama olur gibi olduysa da karşılıklı müzakere ettik. İyi bir aşamaya geldik, böyle bir projede bütün kaynaklarımızın devrede olması gerektiği yaklaşımındayız.  

HÜRJET 2023'TE UÇACAK MI?

İddiamız o. GÖKBEY'e ilk başlandığı zaman 5 yıl süre verildi. Aynı ay ve gün saatte uçtu. Uçtuğu zaman helikopterde tecrübeli olan şirketler 'siz delisiniz' dediler. Biraz da bazı konularda gözü kara gidiyoruz.

AKINCI T'DAN YENİ MÜHİMMAT ATIŞLARI

Kızıelma'nın oluşum sürecinden bahsetmiştiniz, Akıncı'da da aynı süreç oldu. Şu anda teslimatlar devam ediyor. Rakamlar konusunda net bir şey yok çünkü sürekli atıyor. Bayraktar'ın TB2'nin çok geniş bir market buldu. Ondan sonraki göz bebekleri Akıncı ve Aksungur. Bunlara da talepler artıyor.

1 buçuk ton taşıma kapasitesi olduğu için üzerine sistemler koyabiliyorsunuz. Müşterinin ihtiyacına göre ürünlerimiz genişliyor. Türkiye böyle önüne gelen her ülkeye ben sana şunu satayım diyen bir ülke değil. Genel prensibi söylüyorum; bir talep geldiğinde ihraç konusunda onaylar alındıktan sonra ancak satılabilir. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum