Reklam

Tabip Odası Başkanı'ndan önemli açıklamalar! Bayram ikinci dalgayı tetikler mi?

Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı “Kurban Bayramı’nda tedbirler alınmazsa ikinci dalganın olabileceğini” söyledi.

Tabip Odası Başkanı'ndan önemli açıklamalar! Bayram ikinci dalgayı tetikler mi?

Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı “Kurban Bayramı’nda tedbirler alınmazsa ikinci dalganın olabileceğini” söyledi.

Tabip Odası Başkanı'ndan önemli açıklamalar! Bayram ikinci dalgayı tetikler mi?
29 Temmuz 2020 - 14:38

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, Kurban Bayramı tatili dolayısıyla yazlık beldelerde, kurban pazarlarında ve alışveriş merkezleri gibi yerlerde oluşacak kalabalıkların ve ev ziyaretlerinin ikinci dalgayı tetikleyip tetiklemeyeceği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

‘MUTLAKA TEDBİR ALINMALI’

Çamlı; “Bilim insanlarının görüşlerine göre şu anda devam eden birinci dalga söz konusu. Bu dalgada zaman zaman alevlenmeler, yeni pikler ortaya çıkmakta. Ama sonbahar aylarında bir ikinci dalganın ortaya çıkabileceği düşünülüyor. Yakında kutlayacağımız Kurban Bayramı süresince Kovid hastalığının alevlenmesine sebep olabileceği birtakım davranışlardan kaçınmak adına mutlaka bazı kurallara uyulması gerekiyor. Ramazan Bayramı sırasında pandemi ile ilgili birtakım kısıtlamalar, kurallar konulmuştu. Bu dönemde yenileşme sürecinde kurallar gevşetildi. Bu sebepten kısmi bir rehavet de söz konusu. Yetkililerin bu bayramla ilgili mutlaka birtakım tedbirler alması ve bunu da kamuoyuna duyurması gerekiyor. Özellikle topluca bir araya gelinen bir takım kutlama ve ibadet süreçlerinde dikkat edilmesi gereken kurallar var. Örneğin bayram namazının mümkünse açık alanlarda, fiziksel mesafeye dikkat edilerek ve gerekli hijyenik tedbirlere uyularak yerine getirilmesi ve namaz sonrası toplu bayramlaşma, tokalaşma gibi birtakım seramonilerin mutlaka pandemi kuralları göz önüne alınarak gözden geçirilmesi gerekiyor. O yüzden mümkün olduğunca belki aile görüşmelerinde kısa kalmak ve sonrasında sarılmak, tokalaşmak gibi bir takım yakın bayram kutlamalarının yapılmaması uygun olacaktır” ifadelerini kullandı.

‘BAYRAM ZİYARETLERİ ERTELENMELİ’

Çamlı, “Bayram sırasında seyahatler, başka şehirlere ziyaretler, turistlik geziler yapılabilmekte. Burada mutlaka toplu taşımlarda olsun, kendi araçlarıyla giderken olsun fiziksel mesafelere çok dikkat edilmesi, maske kuralının kesinlikle yerine getirilmesi ve hijyenik tedbirlere kesinlikle çok dikkat edilmesi gerekiyor. Aynı zamanda bayram ziyaretleri de yapılmakta. Bunların mümkünse ertelenmesi, özellikle ileri yaş ve kronik hastalığı olan kişilerin bu tür bayram kutlamalarına katılmamaları gerekmektedir. Telefonla ya da online görüntüleme üzerinden katılması daha uygun olacaktır. Bayram yemekleri ve bayramda bir takım bir araya gelmeler mümkünse ertelenmeli ya da açık alanda ve kısa süreli fiziksel mesafe kuralına uyarak, mutlaka maskeyle hem kendimizi hem sevdiklerimizi enfeksiyondan korumaya yönelik birtakım tedbirlerin alınması gerekiyor” dedi.

‘Kurban satışlarının yapıldığı yerlerin çok iyi denetlenmesi gerekiyor’ diyen Çamlı, “Bunların mümkün oldukça geniş alanlarda, hijyenik koşullarda olması için gerekli denetimlerin yapılması lazım. Kısacası bir bayram neşesiyle, mutluluğuyla kutlayacağımız bir sürecin korona virüs açısından yayılıma sebep olabilecek bir duruma dönmemesi için gerek yetkililerin kamuoyuna birtakım açıklamalar yapması, gerekse bir takım konulan kuralların sıkı bir şekilde denetlenmesi önemlidir diye düşünüyorum” sözlerini kullandı.