Reklam

Tartışılan proje için çarpıcı yorum: “Ver Çeşme’yi, al Kemeraltı’na hizmeti”

Kemeraltı Hayat Platformu, ‘Çeşme Projesi’nden elde edilecek gelirin bir kısmının Kemeraltı’na aktarılması’ yönündeki açıklamalara tepki göstererek tarihi bölgenin şirketlere teslim edilmemesini istedi.

Tartışılan proje için çarpıcı yorum: “Ver Çeşme’yi, al Kemeraltı’na hizmeti”

Kemeraltı Hayat Platformu, ‘Çeşme Projesi’nden elde edilecek gelirin bir kısmının Kemeraltı’na aktarılması’ yönündeki açıklamalara tepki göstererek tarihi bölgenin şirketlere teslim edilmemesini istedi.

Tartışılan proje için çarpıcı yorum: “Ver Çeşme’yi, al Kemeraltı’na hizmeti”
09 Temmuz 2020 - 16:18

İzmir kamuoyunu uzun süredir meşgul eden ve TMMOB’un ‘İzmir’in geleceğini yok edecek’ proje olarak tanımladığı ‘Çeşme Projesi’ tartışmalarına Kemeraltı Hayat Platformu da katıldı. Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un son İzmir ziyaretinde; ‘Çeşme Projesi’nden elde edilen gelirin bir kısmının Kemeraltı’na aktarılması’ yönündeki açıklamasına Kemeraltı Hayat Platformu Sözcüsü Cem Ceylan yanıt verdi.

‘KUYRUKLAR BAĞLANDI!’

Turizm Bakanı’nın Kemeraltı’nı ziyaret ederek Çeşme ve Kemeraltı’nın kuyruklarını birbirine bağladığını, konunun ise toplumun bir kısmında, ‘Ver Çeşmeyi, al Kemeraltı’na hizmeti!’ diye algılandığını söyleyen Cem Ceylan, İzmir burjuvası için Çeşme’de ekolojinin tahrip olmasının, zaten yetersiz olan su kaynaklarının tamamen yok olmasının, doğa ve kentin kirlenmesini hiçbir öneminin olmadığını vurguladı.

‘YERELİ KORUYALIM’

Dünyanın en fazla turist alan ve turizm sektörünün yüksek katma değer sağladığı Londra, Roma, Paris, Venedik, Prag, Berlin gibi şehirlere bakıldığında, kültürel ve doğal güzelliklerin korunması sebebiyle başarılı olunduğunu kaydeden Cem Ceylan, “Bu kentlerin hiçbiri yapay ve kendi karakterine aykırı projeler ile turizm kenti haline getirilmedi. Bu anlamda Kemeraltı ve Çeşme için de ihtiyacımız olan şey; yerel değerleri, kültürü, mimariyi, esnafı, zanaatkârı, ustayı korumak! Korumadığınız, hizmet vermediğiniz alanlara bırakın turist getirmeyi, kentinizde yaşayan insan bile gelmez.” diye konuştu.

TARKEM’E TEPKİ!

Kemeraltı’nı ‘İzmir’in toplumsal hafızası, kentin belleği ve ortak hafızası olan kamusal bir alan’ olarak tanımlayan Cem Ceylan, Kemeraltı bölgesinin iyileştirilmesi için kurulan TARKEM’in (yapının büyük ortağı %30’luk hissesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi) artık ilk yıllardaki gibi umut vermediğini söyledi. Bölgede satın alma, kiralama ve kamuya ait mallara proje yapma gibi sebeplerle esnafın TARKEM’e kuşkulu bakışının ciddi ölçüde arttığını belirtti. Ceylan, TARKEM’e bağlı şirket yetkililerinin çelişkili açıklamalarının, esnafa ve yerel değerlere üstten bakan küstah tavırlarının, adeta Kemeraltı’nın sahibi tarzındaki yaklaşımların TARKEM’e karşı tepkilerin artmasının sebepleri olduğunu ifade etti.

‘SOYER İRADE KOYMALI!’

Kamusal bir alan olan tarihi bölgenin kaderinin şirket motivasyonu ile davranan yapılara bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Cem Ceylan, “Kamu kaynakları ile kamusal alanda yapılan ancak toplum çıkarları yerine şirket ve sermayenin lehine olan girişimler sosyal adalet duygusunu incitir. Kemeraltı’nda esnafı, yaşayanı, çalışanı ve kullanıcıları ile bütünlüklü modelleri inceleyerek kamusal fayda sağlayacak çözümler bulmak zorundayız. Esnaf kooperatifi bu anlamda düşünülmesi gereken bir model olabilir. Bu model iktisadi olarak esnafı şirketlerin kucağına düşmekten koruyacak, gelişmesini sağlayacak, rekabetçi yeteneklerini arttıracak yöntemdir. TARKEM konusunda da şirketin büyük ortağı olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, iradesini ortaya koymalı, ya mutlak kontrolü sağlamalı ya da şirketteki hisselerini bırakarak bu yapıya akıtılan kamunun kaynaklarını kesmelidir.” ifadelerini kullandı.