CHP İzmir'in olmazsa olmazı
Reklam
Deniz Kezer

Deniz Kezer

CHP İzmir'in olmazsa olmazı

01 Aralık 2014 - 09:22

Her ne kadar yerel seçimler ile cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP'nin tercihleri İzmirliler için bir hayal kırıklığı yaratmışsa da 2015 seçimleri için bu partiye bir şans daha verilmesi gerektiği kanaatindeyim.

Tabi ki bir şartla: Üye ile ön seçim.

Adana'daki partisinin 7. bölge toplantısında (ki 8. bugün İzmir'de) bir CHP'linin ön seçim ile ilgili sözleri sonrası sinirlenen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Bu partiye demokrasiyi getiren kişiyim. Genel Başkan seçimi dahil, yüzde 33 cinsiyet kotası dahil, yüzde 10 gençlik kotası dahil, hiçbir partide olmayan demokrasi kültürünü bu partiye getirdik daha da getireceğiz” çıkışını yapmış.

Doğru ama ben Mehmet Bekaroğlu'nun cinsiyet kotasından partiye genel başkan yardımcısı olduğunu hatırlıyorum. Yerel seçimlerde MYK'den çıkan isimlerin PM'de elendiğini hatırlıyorum.

CHP Lideri, tüzükte yazanın mutlaka uygulanacağını söylüyor. Tüzükte üye ile ön seçim yazıyor. Fakat üye ile ön seçim nasıl yazılmışsa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu delege ile ön seçimin doğru olacağından bahsediyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı bence yerel seçimlerde yaşananlar dolayısıyla sabıkalı. Her ne kadar kendi inkar etse de MYK'dan çıkan isimlerle belediye başkanlığı yapmak istememesi sonuca etki etti. Birçok yerde küslükler yaşandı. Parti bazı ilçeleri sadece bu küslükler nedeniyle AKP'ye teslim etti.

Dolayısıyla Kocaoğlu'nun delege ile ön seçim ısrarına şüphe ile yaklaşıyorum. Delegelerin kararını etkilemek mümkün. Ama on binlerce üyeye aday dikte etmek imkansız. Özellikle başta İzmir olmak üzere CHP, tüzükte yazan üye ile ön seçim maddesini uygulamaya koymak adına derhal bir Parti Meclisi toplantısıyla tarih belirlemelidir. Aksi, İzmir'de kötü sonuçlara neden olur.

Gelelim İzmir'de kimlerin milletvekili olması gerektiğine...

Bayraklı Belediye Başkan aday adayı iken çalışmaları herkes tarafından beğenilmiş, iyi bir CHP'li olarak tanıdığım partinin Disiplin Kurulu eski Üyesi Murat Haluk Öncel'e olan borç ödenmeli.

Bir başka adayım, yine partinin özür borçlu olduğu isimlerden. Dikili'nin adını tüm dünyaya duyurmuş ilçenin eski başkanı Osman Özgüven. Partisi adına yürüttüğü başkanlık görevi esnasında komik bir davanın tarafı olan Özgüven yerel seçimlerde aday gösterilmedi. Fakat 2015 Genel Seçimleri’nde İzmir'i muhalefet anlayışıyla iyi temsil edebileceklerden biri kendisi. CHP örgütünce de iyi tanınan Özgüven tıpkı Öncel gibi önseçimden rahatlıkla çıkar diye düşünüyorum.

Son adayım ise partinin İzmir İl Başkan Yardımcısı Ülkümen Rodoplu. İyi bir doktor Rodoplu. Bir çok alanda çalışmalarını sürdürüyor. “Bonzai'ye hayır” da diyor. AKP'nin yıkıcı politikalarına karşı ayakta durmayı da biliyor. Örgüt üzerinde tahmin ettiğim etkiyi yaratabilmişse ön seçim kesinlikle kendisine yarayacaktır.

Gelelim mevcutlara.

Her ne kadar Genel Başkan ile arası iyi olmasa da bence partinin en etkili isimlerinden biri Birgül Ayman Güler. Birçok vekilin aksine sahada da var. Tanımayan yok. Delege ile yapılacak ön seçimde de üye ile yapılacak ön seçimde de Genel Başkan'ın iradesini delecektir. Üstelik Güler CHP'nin olmazsa olmazlarından. Kılıçdaroğlu ile aynı politikayı gütmüyor diye partiden uzaklaştırılamayacak kadar da değerli.

Bir diğer isim Aytun Çıray. Mehmet Bekaroğlu, Mustafa Sarıgül ve Mansur Yavaş gibi isimlerle karıştırılmaması gerektiği kanaatindeyim. İyi bir CHP'li. Sağın kısır politikalarını üretmiyor. O ağızdan konuşmuyor. Partinin tüzüğünde yazanları da, Parti Meclisi'nce alınan kararları da iyi okuyor. Bence mutlaka devam etmesi gereken isimlerden biri. Ön seçimi de rahatlıkla geçer.

Burada üçüncü isim konusunda biraz kararsızım.

Onun yerine olması gereken isimlere bir kişiyi daha eklemenin doğru olacağını düşünüyorum. O da Ender Yorgancılar. Rakip kurum İTO ile girdiği savaşı AKP-CHP savaşına benzetiyorum. İzmir'in iş dünyasını peşinden sürükleyebilecek bir isim Yorgancılar. O listede mutlaka olması gerekir. Ona karşı AKP'nin iş dünyasından yapacağı hiçbir transfer, sanayicinin veya işverenin üzerinde aynı etkiyi yaratamaz.

Tabi tüm bunların yanında CHP, hapse giren üniversite hocası Rennan Pekünlü'nün peşinden de koşacaktır. Rennan Hoca'yı TBMM'de CHP saflarında görmek isteyenler biraz daha kamuoyu yaratmalı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum