Kemeraltı-Agora-Kadifekale Aksı, Ölü Doğan Bir Bebek!
Reklam
Deniz Kezer

Deniz Kezer

Kemeraltı-Agora-Kadifekale Aksı, Ölü Doğan Bir Bebek!

27 Ocak 2016 - 09:09

Türkiye ve hatta dünyada eşi benzeri bulunmayan Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda işler yolunda gitmiyor. Onlarca han, havra ve kiliseye ev sahipliği yapan çarşıda henüz net bir biçimde başlatılamayan kurtarma çalışmaları çarşının kalbine bir hançer gibi saplanmış durumda. Geleceğe dair bir çok plan var. Fakat hiçbir plan uygulamaya dökülmemiş. Kemeraltı Derneği'nin elini taşın altına koyma çabası ise mali gücü bir çarşıyı kurtarmaya yetmeyecek derneğin olumlu çırpınışlarından başka bir şey değil. 116 ortak ile 19 Kasım 2012 tarihinde kurulmuş TARKEM 3 yılı aşkın süredir çarşının kaderini değiştirecek olumlu bir adım atamadı. Oysa ki Kadifekale, Basmane, Konak üçgeni arasında kalan 270 hektarlık bölgede bulunan tarihi, dini ve turistik kent değerlerinin asıllarına uygun şekilde canlandırılmasına katkı sağlayacak ve İzmir’i benzerlerine Prag, Budapeşte, Lizbon gibi Avrupa şehirlerinde rastlanan “Eski Kent” konsepti tanıştırmayı hedefliyorlardı.

Allah aşkına ortada bir Prag, Budapeşte veya Lizbon göreniniz oldu mu?

Aslında mükümmel mimari yapılarıyla eşsiz güzellikteki bu çarşıyı kurtarmak öyle zor bir iş değil. Fakat doğru hedeflere nokta atışı yapmak yerine üye kaydetme çabası içerisine girmek, gücün yanlış alanlara yönlendirilmesine neden oldu.

Bugün gelinen noktada Basmane-Alsancak-Kadifekale-Kemeraltı gibi bir aksa sahip olan İzmir elindeki gücü kullanamaz, dolayısıyla turist çekemez hale geldi. Kruvaziyer turistin uğramadığı Kemeraltı zaman zaman işportanın, zaman zaman ise AVM'lerin kurbanı oldu. Kadifekale'ye turist otobüsleri bile çıkmıyor artık. Oysa ki Kültürpark'ın içinden teleferikle gidecektik Kale'ye. Ya Agora?.. Sponsorluk işini çözdük de, turisti neden çekemiyoruz buraya? Ne oldu bizim şu Roma Tiyatrosu'na? Kültürpark için toplanan komisyonlara ne oldu? Hani geleceğine karar vereceklerdi ya... Daha kaç yıl toplanacaklar bu alan için? Basmane evleri hergün yerle bir oluyor... Hangi yetkili kişiyi gördünüz orada?

Kimse kusura bakmasın, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı TARKEM'e üye yapmak Kemeraltı'nı kurtarmayacak. Alsancak'ta, Basmane'de evlerin yıkılmasını korkuluk ile durdurmaya çalışmak turisti İzmir'e getirmeyecek. Teleferik ile çıkılmayan, surları ayağa kaldırılmayan Kadifekale'yi kimse ziyaret etmeyecek. Allah aşkına söyleyin önünde araba ile duramadığınız Agora'yı kim, ne yapsın?

Vizyon gerek vizyon...

Sadece Büyükşehir'den de beklenmemeli bunlar. Bakanlık kurtarmalı Kemeraltı'nı, Agora'yı işadamları kazmalı, teleferiği turizmci yapmalı, Basmane'yi dev firmalar ele almalı.

Dedim ya, eğer Kemeraltı'nı kurtarmak gibi bir derdiniz varsa yıllar süren toplantıların altına imza atmayacaksınız. Alacaksınız mimarları yanınıza, çizeceksiniz projeleri, çıkaracaksınız paraları...

Sahi neyi anlatıyorum ben ya...

Sanki siz bilmiyorsunuz bunları...

Bakalım toplantılarınız bittiğinde Kemeraltı'ndan geriye ne kalacak?

YORUMLAR

  • 0 Yorum