Reklam
Deniz Kezer

Deniz Kezer

ZAM!

23 Ekim 2014 - 13:08

Memuru için kesenin ağzını açan devlet baba, saat başı mesai ücretini 1 lira 58 kuruştan, 1 lira 63 kuruşa yükseltti. Yapılan bu benzersiz iyileştirmenin ardından ortalama bin 400 lira maaş alan devlet memurlarının ev sahibi olmak adına emlakçılara koştuğu öğrenildi. Zam, lüks konut inşaatında da patlamaya neden oldu.

Zira asgari ücretli de eksik edilmemiş, günlük bir simitlik zam asgari ücretliyi ihya etmiş, işverenin boğazına ot tıkamıştı. Cebi delik asgari ücretlinin zam sonrası ilk defa öğle yemeğinde kursağına birşeyler gittiği görüldü. 800 TL maaşlı asgari ücretlinin “mide MR'ı” 77 milyon Türkiyeli tarafından sevinçle karşılandı.

Türkiye'de emeklinin, devlet tarafından nasıl baş tacı edildiğini bilmeyeniniz yok zaten. Her yıl 30 lira zam ile her türlü sosyal aktivitenin içinde kendisini bulan, son 13 yılda gezmediği Avrupa ülkesi kalmayan emeklimiz buna rağmen içindeki çatlak sesin önüne geçememiş, bazı kendini bilmez emekliler, utanmadan 900 lira dolayındaki maaşlarının açlık sınırının altında kaldığını iddia etmişti. Tabi ki çok sürmedi, bir elin parmağını aşmayan sayıdaki emeklinin sesi “yakılan her 1 TOMA'nın yerine alınan 10 TOMA”nın da yardımı ile bastırıldı.

Peki, ya öğretmenlere ne demeli? 2014 modelin altında otomobile binmeyen öğretmenlerin lüks yaşamı, ihtişama düşkünlüğü zaman zaman tepki görse de Cumhuriyet tarihi boyunca ay sonunu getiremeyen öğretmenin, biraz da bin 600 lira tutarındaki maaşının tadını çıkarması gerektiği görüşünde birleşildi.

Yapılan zamlar öylesine iddialıydı ki yatın bir lüks değil ihtiyaç olduğu bile dile geldi.

Türkiye'de tüm bunlar yaşanırken uzun yıllardır birçok meslek grubunun altında haklara sahip olan milletvekillerine müjdeli haber geldi. 2015'te milletvekillerinin emekli aylığı yüzde 9.5, maaşları yüzde 7 oranında artacak. Emekli aylığı alarak çalışmaya devam eden vekilin maaşı bu zam ile birlikte 23 bin 200 liraya çıkacak.

Buna rağmen yapılan zam ile 4 kişilik bir vekil ailesinin evine giren ücret, istatistiki her türlü değerin altında kalmayı sürdürdü.

YORUMLAR

  • 0 Yorum