Barış İçin Türkülerle Yıkansın Yürekler
Reklam
Erhan Eray

Erhan Eray

Barış İçin Türkülerle Yıkansın Yürekler

17 Aralık 2015 - 13:28

Evrensel bir dili olmalı barışın. Tüm yüreklere hitabeden bir dili. Arapça, İngilizce, Almanca, Türkçe, Kürtçe değil ''YÜREKÇE'' anlatılmalı barış.

Bismark, ''Büyük Almanya'yı kurmak için kolları sıvadığında yaverine döner, bana Almanya'yı Almanlara anlatacak yürekçe konuşan ozanları bulun'' talimatını verir.

Waterloo Savaşını kaybeden Napolyon sevgilisi İzabella'ya yazdığı mektubunda ''Sevgili İzeballa, savaşta yenildik. Şimdi düşmanla barış zamanı ve barışın öncüsü şarkılar olmalı'' diye müziğe sığınır.

Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşı bittiğinde, bağımsız Cumhuriyeti ilk ilan ettiği 29 Ekim 1923'ün gecesi verdiği baloda sahneye çıkan Arif Ruhi Efendinin yanına gider ''savaştan galip çıktık barışı ancak sizin meşgul ettiğiniz alan sürdürebilir kılacak'' der.

Zor günlerden geçiyoruz tüm insanlık olarak. Kan, barut ve gözyaşının hakim olduğu bir zaman dilimini yaşıyor yedi kıta, tüm dünya. Barış gelmeli. Dinmeli gözyaşı, akan kan. Barışın dili müzik olmalı, en güçlü evrensel dil müzik. Ozanlar, yorumcular haykırmalı meydanlarda sazıyla sözüyle, deyişiyle. En ''yürekçe dil'' müzik değil mi, gönülden gönüle giden yolda.

Can dost, sevgili bacı Gamze Kemeç'i dinlerken düşündüm yazdıklarımı. Billur gibi muhteşem bir sesle Anadolu deyişlerini dinlerken son albümünden. Sazı, sözü önce insan diyen genç bir Anadolu ozanı. Şahsen tanımam, bilmem ama o ses barış adına ülkeden dünyaya yayılmalı.

Amerikalılar 11 Eylül saldırısından sonra vatandaşlarına ücretsiz moral konserleri düzenledi. Sosyologlar, psikologlar ve toplum bilimci akademik kuruluşların bu konserlerin yurttaşlık bilincini artırdığını, toplumsal kenetleşmeyi tekrar sağladığını Beyaz Saraya rapor ettiler.

Kan ve gözyaşının dinmediği ülkemizde barış için müzik neden bir araç olarak kullanılmaz ki...

İşte size Gamze Kemeç gibi sesiyle, yüreğiyle onlarca bu konuda faydalanacağımız yeteneklerimiz varken. Keşke elimde o imkan olsa terörün en yoğun olduğu yere bir alan oluşturup çıkarsam sahneye Gamze Kemeç'i, haykırsa o muhteşem sesiyle barış türkülerini. İnanın çok şey değişir.

Dün bunları düşünürken eski bir milletvekili dost aradı, hal hatırdan sonra bu olayı anlattım kendisine, mutlaka ilgileneceğini söyledi. Bu tür projeler olmalı diye de ekledi.

Ülkemde kan ve gözyaşı bitsin. Çocuklar yetim kalmasın. Kürt - Türk ayrımı olmaksızın herkes huzur içinde yaşasın. Barışı elbet toplumsal uzlaşma getirecek. Toplumsal uzlaşmanın dili türküler olsun. Gamze Kemeç sesiyle çıksın Diyarbakır alanına, barışa, umuda türkülerini söylesin. Gitsin Ağrı'ya, sözüyle sazıyla yoksul anaların derdini anlatsın. Türkülerle yıkasın nefret dolu yürekleri. Yüreklere deyiş deyiş, mısramısra sevgi akıtsın. Pir Sultanca baş kaldırsın türküler açlığa, sefalete, yokluğa Gamze'nin dilinden. Yunus'ca sevdayı anlatsın, ısıtsın üşüyen yürekleri.

Yunus, Pir Sultan, Karacaoğlan, Sulari, Gülabi gibi Anadolu insanın yüreği olmuş ozanların sözü ve Gamzelerin diliyle anlatılmalı barış.

Gamze Kemeç dost yolun açık olsun. Umarım sesin barışın anahtarı olur...