Seçim Bitti Şimdi Ne Olacak?
Reklam
Erhan Eray

Erhan Eray

Seçim Bitti Şimdi Ne Olacak?

08 Haziran 2015 - 16:51

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonuçlarının belli olmasından sonraki bir aylık süreçte her zaman dile getirdim.''7 Haziran seçimlerinde milletin siyasal gerçek mecralarına döneceğini''.

Nitekim öyle oldu; Millet demokratik olgunlukla sandığa gidip hür iradesiyle seçimini yaptı.

Ak Parti 13 yıl sonra % 42 oya rağmen hükümeti kurmak için gerekli 276 sandalyeyi bulamadı.

Ancak 13 yıllık iktidar yorgunluğu ve yolsuzluk iddialarına rağmen ipi yinede göğüsledi.

CHP yerinde saymadı geriledi, HDP'ye elbette CHP oyu gitmiştir ama bu giden oylar zaten HDP'nin CHP'ye HEP'ten beri verdiği ödünç oyların geri dönüşüydü.

Leyla Zana'ların ilk meclise SODEP çatısı altında girdiği yıllardan kalma oylar.

Şu an Kılıçdaroğlu yönetimindeki CHP, seçimin tek kaybedenidir.

MHP ekonomik ağırlıklı programı ve kan kokmayan söylemi ile 3-4 puan fazla aldı.

HDP'nin % 13'lük oy alması herkesce sürpriz olarak nitelense de, aslında bilinen bir gerçekti. Katıldığım plotformlarda son beş aydır HDP'nin ciddi bir ivme yakaladığını ve bunun sandıkta yüzde onun üzerinde tazahür edeceğini söylediğimde bana bıyık altında gülenlerin halini de bugün merak etmiyor değilim hani..

* * * * * *

Evet geçti seçim.

Gün bugün ne olacağını anlama ve görme günü.

Aslında çok bilinmeyenli bir denklem yok. Her halukarda erken seçim gündemde. Ak Partili bir koalisyon hükümeti ne kadar zor ise CHP-MHP-HDP koalisyonuda o kadar çok zor bir ihtimal.

Geriye bir gerçeğe yönelik iki ihtimal kalır. Gerçek yeni bir genel seçim, kısa sürede. O seçime kadar MHP destekli Ak Parti azınlık hükümeti veya HDP destekli CHP-MHP Koalisyonu.

* * * * * *

Bunlar işin bilinen ya da görünen yanları. Görünmeyen siyasi gelişmeler asıl siyasal yaşamı derinden etkileyecek...

Türkiye'de yeni oluşumların olacağını herkes bilir. Bugünki siyasal oluşumların aslında yeni gelişmelere zemin hazırlayıcı olduğunu bilmeyen yok. Ne hikmetse dillendirilmiyor ne hikmetse.

Ülke merkezini yeniden inşaa edecek bir yapılanma için tam üç yıl önce başlayan hazırlıklar son merhaleye girdi. Bu iş için harcanacak para dudak uçuklatacak cinsten. Sadece lider kadronun şekillenmesi ve eğitilmesi var tam olarak sahaya inmek için.

Siyaset mutlaka şekillenecek. Hele hele HDP ve MHP gibi iki zıt kutbun ciddi anlamda yükseldiği ortamda merkez elbette boş bırakılmayacak. Ak Parti miliyetçi söyleme kaydıkça ve CHP hızla sahile sıkıştıkça ortada kalan boşluğu mutlaka genç beyinlerin önderliğindeki merkez dolduracaktır.

Bu yüzden ben liderim, daha iyi yönetirim diyenlerin iktidarı bu coğrafyada hakim olacak.

* * * * * *

Kadim siyasi kültürle modern siyasal bilincin harmanlandığı bu yeni merkez siyasal inşaası halk nezdinde ve uluslarası plotformda kabul görecektir.

Nerden mi biliyoruz?

Baykal kaseti çıkmadan, kimsenin haberi olmadan Bayraklı Belediye Meclis üyesi Baykal'ında dostu İsmail Usta Beye, böyle bir kasetin üç beş gün içinde açığa çıkacağını söylediğimiz gün söylediğimiz çıkmışsa aynı kaynaktan.

Kılıçdaroğlu'nun CHP'ye genel başkan olacağını, yazdığımız gazetede genel başkan olmadan 4 yıl önce köşemizde yazdığımızdan.

Ahmet Davutoğlu Strajik Derinlik kitabını piyasaya çıkardığı ta günlerde başbakanlığa yüreyeceğini Ulusal Kanal'da millete şahsım söylerken...

Ve daha bir çok şey...

Arşivler orada, İsmail Usta Bey hala hayatta. Arşivlere bakınız lütfen ve İsmail Usta Bey hayatta inanmıyorsanız sorun..

Not 1: Beş yıl sonra yeni bir lider ve vizyon siyasi arenada yer alacaktır. O lider kadındır ama Tansu Hanım gibi sarışın değil esmerdir. Lider olacağından belki de haberi yoktur.

Not 2: Sinan Oğan gibi geleceğin MHP lideri gözüyle bakılan vekil neden bu seçimde aday gösterilmedi? Bir gün nasipse onuda anlatırız.