Hayat masal olsa
Reklam
Nazlı Saraç Orak

Nazlı Saraç Orak

''Naz'ca Bir Şeyler''

Hayat masal olsa

02 Şubat 2015 - 09:03

Bir varmış bir yokmuş sevgili okurlar,

Vakti zamanında nineler masal anlatır,çocuklar bunu dinleyerek uyurlarmış.Az gidilir, uz gidilir, dere tepe düz gidilir, altı ay gece altı ay gündüz gidilirmiş. Develer tellal, pireler berber iken iyiler mutlu, kötüler cezalarını bulurmuş.

Düşler ülkesine doğru gözlerini kapatan çocuklar, mutlu ve yaratıcı uyanırlarmış.

Halk Edebiyatı kültürümüzün bir parçası olan masalların ne yazık ki günümüzde yok oluşuna tanıklık ediyoruz hepimiz. Masalsız büyüyen çocukların iyiliğin güzellikle birleştiği hayal gücü ve yaratıcılığının ne kadar elinden alındığının belki farkında bile değiliz çoğumuz.

''Bir varmış bir yokmuş'' diyen bir zekanın ürünüdür masallar.

''Zaman zaman içinde, evvel zaman içinde, kalbur saman içinde'' deyip aklımızı sıradanlığın ötesinde kullanmamıza sebep olurlar hızla.

Hızla diyorum, çünkü ardından gelen tekerlemeleri kavramak için bu hıza ihtiyacımız var. Tekerlemelerin dilimizi kullanmamızda ne denli faydalı olacağını da düşünürsek masalsız büyümenin önemli bir eksiklik olduğunun farkına varabiliriz.

Sözlü gelenek içinde nesilden nesile aktarılan masalların geçmişte kalmaması adına kitaplarda yazılı olması çok önemlidir. Bu konuda titiz ve değerli çalışmalarıyla ilk aklıma gelen araştırmacı Prof.Dr. Pertev Naili Boratav'dır.

Boratav 3000'e yakın masalı derleyip kitaplaştırarak bu kültüre büyük hizmet vermiştir. Tekerlemeleri ve akıcı anlatımıyla her bir masalı bizleri çocuksu hayal gücümüzle buluşturup, zekamızın ayak basmadığımız yerlerine gezinti yapmamızı sağlar. Yaşınız kaç olursa olsun Boratav'ın derlediği masallardan birini okumanızı öneririm.

Mesela Bürümcekli Bürce Kız'ın, Tirincekli Tirce Kadına dönüşmesi masalını, ayağına diken batan karganın dikenini emanet verip karşılığında nelere sahip olduğunu, masalın sonunda söylediği şarkının tekerlemeli sözlerini mutlaka okumalısınız.

Hatta yaratıcılığınızı kullanarak siz de masal yazabilirsiniz. Olmaz olmaz demeyin, olur.

Şiirsel bile yazabilirsiniz benim gibi.

Bir arkadaşım yeni taşındığı evinin yolunu bulamadığını anlatmıştı bir kez. Hansel ve Gretel kardeşlerin ormanda kaybolduğu masalını hatırlayarak,ona şu sözleri yazmıştım.

Ekmek kırıntısı atsaydın yollara

Dönüşte kaybolmazdın

AŞK olsun, koynuna kuşlar dolsun

Kırıntılar yolda kalsın

Kuşlar yemesin ki evini bulabilesin

Hafife alma bu masalı,

Ne çok şey öğretti bize değil mi?


Evet masallar çok şey öğretir okuyana ve dinleyene. Devler ülkesinin devleri, Parmak Çocuk, Pamuk Prenses, Beyaz Atlı Prens, Kırmızı Başlıklı Kız, Keloğlan ve bir çoğu hayallerimizin baş kahramanı oluverir bir anda. Hayat masal olur işte o zaman, en iyisi, en mutlusu, en akıllıcası ve güzelinden.

Naz'ca bir masalla size veda ederken her zaman hayallerinizin gücüyle hayata sevecen, umutlu ve iyimser bakarak yaratıcılığınızı zekanızın muhteşem hızında yaşamanızı diliyorum.


Bir varmış, birden yok olmuş

Evvel zaman içinde, sevda yürek içinde

Az gittik, uz gittik, kalp kalbe düz gittik

Binbir gece, binbir gündüz gittik

Bir de döndük arkamıza baktık ne görelim?

Bir sevgi boyu yol gitmişiz

Derken ülkelerin birinde

Peri Padişahının

Dünyalar güzeli bir kızı varmış

Beyaz Atlı Prensi beklerken

Keloğlan'ın onun için yanıp

Tutuştuğunu görmemiş

Kırmızı Başlıklı Kız ormanda kaybolmuş

Pamuk Prenses'in cadı annesi

Hep aynaya bakar dururmuş

Devler ülkesini Parmak Çocuk basmış

Nerelerde buralarda Kurbağa Prens derelerde

Prenses gelip öpmüş, kurbağa Prense dönüşmüş

Onlar ermiş muradına biz çıkalım kerevetine

Gökten üç elma düşmüş

Biri yazanın, biri okuyanın başına

Diğeri yuvarlanıp gitmiş

Nereye mi?..

O da bir dahaki masalda...

Nazlı Saraç Orak (Naz'ca)

YORUMLAR

  • 0 Yorum