Karanlık Dost Melatonin
Reklam
Nazlı Saraç Orak

Nazlı Saraç Orak

''Naz'ca Bir Şeyler''

Karanlık Dost Melatonin

31 Mart 2015 - 19:15

''Melatonin''

Seviyorum bu kelimeyi.Tınısı güzel ve dost çağrışımı yapıyor bende.Ama ne yazık ki pek yarenlik edemiyorum kendisiyle.

Gece el ayak çekilince günün yorgunluğunu yazarak ve kitap okuyarak geçiren biri olarak karanlığı gözleri açık yaşıyorum çoğunlukla.Yazmak okumak çok güzel bir şey elbette.Ama hal böyle olunca bedenimin karanlıkla birlikteliğinden doğan Melatonin hormonundan mahrum kalıyorum.

Siz de benim gibiyseniz gelin geceye gözlerimizi kapatalım ve bakalım neler oluyormuş o zaman diliminde.

En ufak bir ışık sızıntısı dahi olmayan bir ortamda uyuduğumuzda beynimizdeki epifiz bezinden salgılanan hormonun adıdır Melatonin.Sadece karanlıkta üretimi olup anında kana karışır ve karanlık sürdükçe devam eder.

Peki bu hormon ne işe yarar?

Vucüdun bıyolojik saatini ve ritmini ayarlar.Yani hormonların ne zaman salgılanacağı gibi metabolik işlemleri düzenler.

Hücreleri yeniler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.Böbrek,göz ve bir çok organın hastalanmasını engeller.Yaşlanmayı geciktirir,kalbi rahatlatır,damar tıkanıklığını önler.Tıkanan damarlar,düzenli melatonin salgısıyla açılır.

Kanserden korunmanın ve tedavisinin desteklenmesi için Melatonin hormonunun yeterli üretilmesi çok önemlidir.Karanlıkta düzenli ve uzun uyku kansere yakalanma riskini azaltır.

Bu yüzden körlerin kanser olma olasılığı çok düşüktür.

Antioksidan özelliğiyle mucize bir hormon olan Melatonin'i bazı besinlerden de almak mümkün.Vişne,papatya çayı,rezene,anason,kızılcık,ceviz,badem ve fındıkta yüksek oranda bulunur.

Düzenli gece uykusu olmayanların bu yiyecekleri ve melatonin ilaçları almaları önerilir.Ancak en doğru ve sağlıklı olanı gece karanlıkta uyumaktır.Hiç bir çaba sarfetmeden sadece gözlerimizi kapatarak kendimizi karanlıkla gelen dostumuz Melatonine bırakmak yeterlidir.

Bu arada odanızda tv, bilgisayar gibi cihazların fişini çekmeyi unutmayın.Ayrıca perdelerin kalın ve ışığı yansıtmaması da önemli.

Eğer bu yazıyı gündüz okuyorsanız yukarıda saydığım besinlerden alabilir,gece okuyorsanız ve saat 23:00 olmuşsa yazıyı okumayı bitirince (ki az kaldı) karanlık odada uykuya dalmakta gecikmeyin lütfen.Melatonin dostunuz sadece gözünüzü kapatıp güzel bir uykuya dalmanızı bekliyor bedeninize hizmet için.

Karanlığın da bir anlamı var

Dost gibi,sağlık gibi

Geceye kapanmış kirpiklerin

Gün ışığına umudu gibi

Nazlı Saraç Orak (Naz'ca)

YORUMLAR

  • 1 Yorum