TÜRK KADIN KAHRAMANLAR
Reklam
Nazlı Saraç Orak

Nazlı Saraç Orak

''Naz'ca Bir Şeyler''

TÜRK KADIN KAHRAMANLAR

09 Mart 2015 - 13:33

Adını Türk tarihine altın harflerle yazdıran kadın kahramanlarımızın sayısı çoğumuzun tahmin edemeyeceği kadar fazladır.

Kurtuluş Savaşı'nda vatanı için cephede savaşan yüzlerce kadından bir kaçını saygıyla anmak istiyorum.

Türk kadınının ülkesi için düşmanlarla mücadelesi 93 harbinde Ruslarla yapılan savaşta NENE HATUN'la başlamıştır.

HALİDE EDİP ADIVAR gazeteci ve iyi bir hatip olarak savaş yıllarında halkı mücadeleye davette etkili olmuş ve cephede Atatürk ile yanyana görev almıştır.

Albay Hafız Halit Bey'in kızı olan Nezahat Baysel babasıyla birlikte henüz 9 yaşındayken cephede bulunmuş, bu sebeple 70.Alay kızlı alay olarak anılmıştır. ONBAŞI NEZAHAT olarak adını tarihe yazmış olan albayın kızı, Birinci İkinci inönü ve Sakarya savaşları olmak üzere bir çok savaşta cephede yer almıştır.

GÖRDES'Lİ MAKBULE henüz 1 yıllık evliyken eşiyle cepheye katılmış Akhisar Kocayayla baskınında geri çekilen arkadaşlarına cesaret vermek için öne atılınca aldığı kurşunla 20 yaşında şehit olmuştur.

ŞERİFE BACI Kurtuluş Savaşı'nda İnebolu'dan Ankara'ya cephane taşırken, cephaneliği ıslanmaması için battaniyesiyle sarmış, kendisi donarak yaşamını yitirmiştir.

KARA FATMA adını Atatürk'ün koyduğu Erzurumlu Fatma Seher Erden madalya almış kadın üsteğmenimizdir. KARA FATMA onbaşıyken sadece kadınlardan oluşan birliği ile düzenlediği saldırıyla 25 Yunan subayını esir almış,300 askeriyle İzmir'de düşmana karşı önemli mücadele vermiş ilk kadın subayımızdır.

HALİME ÇAVUŞ, ÇETE EMİR AYŞE, TAYYAR RAHMİYE ve daha yüzlerce kadınımız erkeklerle omuz omuza cephede vatanı için canı pahasına savaşmıştır.

Türk tarihine kahramanlıklarıyla damga vurmuş kadınlarımız bir asır sonra hemcinslerinin kendi milletinden hatta kendi soyundan, eşinden, babasından, abi ve yakın akrabası tarafından şiddet, taciz, tecavüz ve cinayate kurban gideceğini tahmin edebilir miydi sizce?

Onlar cephede ülkesini işgal eden düşmanla canları pahasına savaştı. Günümüz kadını ise evinde, otobüste, okulda, işyerinde, sokakta kendi ülkesinin erkeklerine karşı kurtuluş mücadelesi veriyor!

Ne yazık ki 100 yıl sonra adını tarihe acı harflerle yazdıran ÖZGECAN ASLAN'larımız anılacak!

Nazlı Saraç Orak (Naz'ca)

YORUMLAR

  • 0 Yorum