Acentaların önünde “uygun gemi” bekliyorlar
Reklam
Ömer Dinçer

Ömer Dinçer

Acentaların önünde “uygun gemi” bekliyorlar

03 Ağustos 2015 - 08:12

Yenigün'ün haftalardır süren uyarılarının ardından ulusal TV kanallarını ve gazeteleri Basmane Meydanı'nda görmek ne kadar güzel. Defalarca kez bu sütunlardan Basmane'de mültecilerin Yunanistan'a kaçmak için hazırlık yaptığını ve her birinin elindeki siyah poşetlerin içerisinde bulunan can yeleklerinin ise onları kurtarmayacağını daha da ötesi boğacağını dile getirmiştik.

Son 1 haftada Ege'de yakalanan mültecilerin haddi hesabı yok. Tamamı önce Yunanistan adalarına ardından da Avrupa'ya geçmek için insan tacirlerine yüzlerce dolar ödüyor. Bunu açıklamakta da bir çekince görmüyorlar: “Daha iyi bir yaşam için Avrupa'ya geçmek zorundayız.”

Ülkeleri adına savaşmak istemiyorlar. IŞİD'in adına da savaşmak istemiyorlar. Dahası IŞİD'in onları boğazlamasını beklemek istemiyorlar. Son derece çaresiz bu insanların tek amacı Avrupa'ya geçmek. İzmir'de 150 binin üzerinde bir mültecinin olduğu tahmin ediliyor. İnanın tamamının hedefi bu.

Peki İzmir daha ne kadar geçiş güzergahı olarak kullanılacak?

Bu tam bir muamma.

Avrupa'ya girmeyi başaramayan veya yakalanan mülteciler tekrar İzmir'e dönüyor. Amaçları yeniden Ege'yi aşabilmek için para biriktirmek. Üstelik tek çıkar yolun Avrupa olduğuna inanan başta İstanbul olmak üzere birçok şehrimizden de önümüzdeki günlerde buraya Suriyeli akını yaşanması söz konusu. Yani bugün Basmane ve Konak civarında yoğun olarak gördüğünüz Suriyeli nüfus önümüzdeki günlerde daha da artabilir. Böyle bir nüfusa, İzmir'in ne altyapısı ne de parkları yeter. Sadece İzmir’de değil. Didim, Kuşadası, Marmaris, Bodrum, Datça, Ayvalık gibi kıyı ilçelerin tamamına Suriyeli akını var.

İş “Bugün geleyim, yarın karşıya geçerim” işi de değil. Günlerce parklarda yatıp kalkan, cami avlularında gölgelik arayan bu insanların kaçış planlarına alet olması dahi günlerce sürebilir. Tasvip etmiyorum ama akıllarından “Ege'yi aşmayı” sökmemiz imkansız gibi. Bu düşünceden onları kurtardığımızı düşünün... İzmir, İzmirlileri ne kadar ekmek veriyor ki bunu Suriyelilerle kardeş payı yapalım...

Suriyelilerin Basmane'de yaşamlarını sürdürmesi ve Basmane Meydanı'na en fazla 500 metre mesafede yatıp kalkmasının bir sebebi var. “uygun gemi” haberi Didim'den de gelebilir, Bodrum'dan da. Amaç Basmane'de bulunan seyahat acentelerine yakın olmak ve gelen haberi hemen değerlendirip geminin kalkacağı bölgeye gitmek.

Bölgedeki otel sahipleri, esnaf ve turizm firmaları halinden memnun olan tek kesim. İzmir'in imajı ile ilgili sorunları da beraberinde getiren bu mülteci akınından para kazanan tek kesim insan tacirleri değil. Barınma, yiyecek ve ulaşım giderleri Basmane bölgesinde iş yapan bu kesimi oldukça sevindirmişe benziyor.

Umarım bu insanların bölgelerinde yaşadıkları sorun hemen son bulur. Çoluk çocuk binlerce mültecinin Ege'den kötü haberlerini almayız.

YORUMLAR

  • 0 Yorum