İstanbul ile Yarışmak İzmir'e Yakışır
Reklam
Rifat Sait

Rifat Sait

İstanbul ile Yarışmak İzmir'e Yakışır

20 Haziran 2016 - 19:44

Türkiye'de toplam 81 il ve 957 ilçe var. Her birinin kendine özgü güzelliklerini, avantajlarını ve farklılıklarını biliyoruz. Bu aslında ülkemizin güzelliğidir. Böylesine zengin güzellikler içinde sadece birini yani İstanbul'u sahiplenir ve yalnızca İstanbul'u konuşursanız, diğer 80 vilayetimize haksızlık yapmış olursunuz. Üstelik diğer 80 vilayetin sahip olduğu güzellikleri de unutturmuş olursunuz. Oysa Türkiye 81 vilayeti ile birlikte bir ülkedir.

Sadece İstanbul'da niyet edip İstanbul'da iftar açıyoruz

Şimdi içinizden birileri neden böyle bir giriş yaptığımı merak ediyordur? Hemen anlatayım. Bilmeyenler için söyleyeyim, İzmirliyim ve İzmir'de oturuyorum. İftarda ve Sahurda televizyon kanallarını izlerken bir şey dikkatimi çekiyor. Sanki tüm Türkiye'nin ortak saati gibi, İstanbul'da iftar saati yada İstanbul için imsak saati diyerek ezan okunuyor.Sadece İstanbul'dan görüntüler veriliyor.Ardından tüm iftar ve sahur programları sona eriyor.Oysa İzmir için daha en az 15 dakika var. Anlayacağınız İstanbul ile oruca niyetleniyoruz, İstanbul ile iftar açıyoruz. Biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar demişler büyüklerimiz. Ramazan sadece sanki İstanbul'da yaşanıyor. Bu olay sadece TRT'de değil, diğer tüm kanallarda aynı şekilde.

Bütün yumurtaları aynı sepete koymak olur mu?

Geçen yazımda da yazmıştım. THY, sadece İstanbul ile bağlantılı vilayetlere uçuyor. Örneğin, İstanbul-İzmir veya İstanbul-Ankara arasında THY var. Ama Türkiye'nin ikinci büyük vilayeti ve başkent Ankara'dan üçüncü büyük İzmir'e THY yok. Varsa yoksa İstanbul. Neden, çünkü bütün şirketlerin genel merkezleri İstanbul'da.Hatta Halkbankası ve Ziraat Bankası bile daha çok İstanbul'dan yönetiliyor. Türk parasının basıldığı darphane'de İstanbul'da. Daha önce bir yazımda belirtmiştim. Bütün yumurtaları bir sepete koymak olmaz. İstanbul Allah korusun bir deprem bölgesi içinde. Bu ileride Allah korusun stratejik bir hataya sebebiyet verebilir. Üstelik bu kadar yüklenmek başta trafik olmak üzere İstanbul'a zararlar getiriyor.

Başbakan Yıldırım Türkiye ve İzmir için bir şans

Diyeceğim o ki; İstanbul'un üzerinden o yükün birazını almak gerekiyor. Alıp, mesela İzmir'e, Bursa'ya, Adana'ya, Siirt'e vermek. Bütün kültürel, sanatsal ve spor etkinliklerinin İstanbul'da olması gerekmez. Bütün özel ve resmi kurumların merkezlerin İstanbul'da olması gerekmez.Televizyon kanallarının da sadece İstanbul'u örnek göstermeleri yanlış. İzmir ile İstanbul arasında sadece 1 fark var. İstanbul 34, İzmir ise 35. İzmir milletvekilimiz olan Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım Türkiye için olduğu kadar İzmir için de büyük bir şans. Sayın Başbakan geçenlerde İzmir'de STK'lara yaptığı konuşmada : "'Ben ve arkadaşlarım 79 milyonun hükumeti olacağız. Ben hepsinin başbakanıyım’ dedim. Ama şunu herkes kabul etsin, İzmir benim göz bebeğim. Buna da herhalde milletimiz hoş görüyle bakar diye düşünüyorum... İstanbul’la yarışmak da İzmir'e yakışır. Zaten plakalar da arka arkaya. 34-35 araya kimseyi almayacağız. "demişti.Bu sözler bir İzmirli olarak açıkçası bizleri çok memnun etti.

İstanbul ülkemizin göz bebeği, İstanbul bizim tarihi değerimiz elbette. Aslında İstanbul bir şehir değil, ülke büyüklüğünde bir bölge. İstanbul'u biliyoruz ve seviyoruz. Ama İzmir ve diğer tüm illerimizin de ayrı değerleri var.Unutmamak gerek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum