Türkiye'nin Mobilya Sektöründe Yurtiçi ve Yurtdışındaki Konumu
Reklam
Seyfi Dağ

Seyfi Dağ

Türkiye'nin Mobilya Sektöründe Yurtiçi ve Yurtdışındaki Konumu

16 Mart 2015 - 15:03

Dünyada Mobilya Sektörü

Dünya mobilya üretimi, dünyadaki gelir ve refah artışına paralel olarak artmaktadır. Dünya mobilya üretimi 2010 yılında 347 milyar dolar değerindedir. Bu değerin 245 milyar doları üretim yapılan ülkelerde tüketilmekte, kalan 102 milyar dolar ise uluslararası ticarete konu olmaktadır. 2000’li yılların başından itibaren mobilya sektöründe dünya genelinde yaratılan katma değerin gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru kaydığı görülmektedir. Gelişmiş ülkelerin sektörden elde edilen katma değerdeki payı 2000 yılında %86 iken, 2011’de bu oran %68’e düşmüştür. Gelişmekte olan ülkelerin aynı yıllar arasındaki payı ise %14’ten, %32’ye yükselmiştir. Dünya mobilya üretiminde ilk dört ülke olan Çin, ABD, İtalya ve Almanya’nın sektördeki payı %55’tir. Düşük işgücü maliyetleri ve gelir artışı ile birlikte artan iç talep, Çin’i mobilya üretim merkezi haline getirmiştir. ABD ve Almanya hammadde üreticisi konumlarından ve teknoloji kullanımının sağladığı avantajlardan yararlanırken, İtalya tasarımla öne çıkmaktadır.

Türkiye’de Mobilya Sektörü

Mobilya sektörü Türkiye’nin en köklü sektörlerinden biri olup son on beş yılda hızlı bir büyüme trendi yakalamıştır. Türkiye’de mobilya sektöründeki üretimin 7,5 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir. Mobilya sektöründeki işletme sayısı, imalat sanayideki işletme sayısının %10’unu oluşturmaktadır. Ancak sektörün çalışan sayısı ve ciro açısından Türkiye içindeki payı daha düşüktür. Çalışan sayısı payının düşük olması firmaların ölçeklerinin küçük olduğunu; ciro payının düşük olması ise daha katma değerli ürünlerin üretilmesi gerektiğini göstermektedir. Türkiye’nin mobilya ihracatı 2008 yılında 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, 2011 yılında 1.7 milyar dolara ulaşmıştır. 2008 yılında 681 milyon dolar olarak gerçekleşen sektör ithalatı, 2011 yılında 690 milyon dolar olmuştur. İthalat ve ihracatı birlikte değerlendirildiğinde mobilya sektöründe Türkiye’nin batılı ülkelerle yaptığı dış ticaretin ivme kaybettiği, bununla birlikte Çin, Arap ülkeleri ve komşu ülkelerle dış ticaretini geliştirdiği gözlemlenmektedir.

Türkiye’deki mobilya sektörüne ilişkin tüketim alışkanlıkları Avrupa ile yakınlık göstermektedir. Bir yandan fonksiyonel ve konforlu modern mobilyaya talep artarken, diğer yandan country ve avangart tarzda mobilyalar da ilgi görmektedir. Mobilya ve ev eşyalarına ilişkin farklı ürün gruplarının birlikte yer aldığı alışveriş merkezi konsepti İnegöl, Kayseri, Trabzon gibi illerde projelendirilmeye başlanmıştır. Zincir mobilya mağazaları dünya çapında çoğalırken, ülkemizde de bayilik sistemi yaygınlaşarak benzer bir yapı oluşmaktadır. Türkiye’deki mobilya firmaları arasında İstikbal, Bellona ve Mondi markalarına sahip Boytaş Mobilya 2012 yılında % 10’luk payla lider konumdadır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum