Karaburun sağlık hizmeti alamıyor!
Reklam
Ümit Bora

Ümit Bora

Çevreci-Yazar

Karaburun sağlık hizmeti alamıyor!

31 Temmuz 2014 - 13:58

Bundan 10 yıl öncesinde İzmir Karaburun ve yurdum kırsal kesimlerinde muhteşem bir sağlık sistemi vardı! Neredeyse 2 köyden 1'inde sağlık ocakları vardı.

Bu sağlık ocakları vatandaşlara çok güzel hizmet veriyor ve yetenekli doktorlar ile yeterli sağlık personeli ile donanımlıydı.

Ne olduysa son 10-12 yılda sağlık ocakları bir bir kapatıldı ve sağlık personeli neredeyse topluca çekildi, Karaburun dâhil her yerde sağlık hizmetleri yok denecek hale getirildi.

Düşünün bir bölgedesiniz iğne yaptıracaksınız, tansiyon, şekerinizi ölçtüreceksiniz tam 40-60 km yol gitmek gelmek zorundasınız (çoğu yaşlıları, hamileleri, yeni doğmuş bebeklerin durumlarını siz bir düşünün?)

Veya ekimizde açıklayacağımız gibi bulunduğunuz yere değil de 15 km öteye haftada 2,5 saat gelecek gezici hizmet verecek doktoru kollayıp ona göre hastalanacaksınız, muayene edilecek, ilaçlarınız yazılacak!

Bu sağlık hizmeti midir?

Uygulama kırsalı boşaltma ve şehirlere taşıma tarım ve hayvancılığı bitirme değil de nedir?

Dahası var!

Ambulans isteyin bakalım kaç saatte araç kapınızda olacak?

Hava ambulansı acil durumlarda gündüzleri var geceleri yok.

Ayrıca eskiden 112 ambulanslarda doktor bulunurdu şimdilerde deneyimsiz personel tıpkı bana yaptıkları gibi kalp krizi geçirenleri yürüterek araca bindirmekteler.

Hatta parmağınıza bir sayıcı takıp "bir şey olmaz amca, sen panik atak olmuşsun" teşhisi koymaktalar.

Ha unutmadan geçen sene 2013 yılının 30 Ağustos günü İzmir'de bendeniz kalp krizi geçirdiğimde Buca Devlet Hastanesi Seyfi Demirsoy'da acilde benim 100 yüz kapalı damarımı açacak doktor bulunamamış, bir özel hastaneye 112 ambulans son anda yetiştirip hayatımı kurtarmışlardı.

Yani kısaca tatil günlerinde sakın kalp krizi geçirmeye kalkmayın randevu vererek hasta olabilirsiniz diyorum.

Uzatmayayım, Karaburun Küçükbahçe Köyü'ne bağlı Karareis Mahallesi'nde yaz aylarında 5 bin nüfus tatil yapmakta ve eskilerde her hafta gelen doktor ve sitede daimi kalan sağlık personeli ile tedavi olup sağlık hizmetleri alırken şimdilerde haftada 1 gün 15 km öteye 2,5 saatliğine gelen aile doktorunun ayağına gidip sağlık hizmeti alabileceği Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Sayın Dr. Fatih Yüksekoğlu'nun Yunus Konut Yapı Kooperatifi yazısına verdiği cevaplardan anlaşılmaktadır.

Yazıda 25.01.2013 Tarih ve 28539 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan konu ile ilgili 6 madde aynen şu şekilde uygulama getirmiştir!

(3) Aile hekimlerinin gezici sağlık hizmeti sunacakları bölgelerdeki yerleşim birimlerine bir plan dâhilinde periyodik aralıklarla ulaşmaları ve hizmet vermeleri esastır. Gezici sağlık hizmetine ilişkin planlama; coğrafi durum, iklim ve ulaşım şartları ile kendisine bağlı yerleşim birimlerinin sayısı dikkate alınarak ve gezici sağlık hizmeti sunulacak yerleşim yerine ulaşmak amacıyla yolda geçen süreler hariç olmak üzere her 100 kişi için ayda iki saatten az olmamak kaydıyla o yerleşim yerinde aile hekimi tarafından yapılır. Nüfusu 250 kişiye kadar olan yerleşim yerlerine en az ayda bir kez, 250 ile 500 kişi arasında olan yerleşim yerleri için en az ayda iki kez, nüfusu 500 ve üzeri olan yerleşim yerlerine ise en az haftada bir kez gezici sağlık hizmeti verilir. Gezici sağlık hizmeti bölgesinde Bakanlığa ait sağlık tesisi var ise bu tesisler hizmet için kullanılabilir.

(4) Gezici sağlık hizmeti planlaması yapılırken, istatistikî olarak aile hekimliği birimine müracaat eden hasta yoğunluğunun en az olduğu günler için planlama yapılır. Aile hekimi gezici ve/veya yerinde sağlık hizmeti planını sözleşme döneminin ilk ayında aylık olarak yapar ve toplum sağlığı merkezine bildirir. Bu plan sözleşme döneminin sonuna kadar her ay uygulanır. Her ayın sonunda gezici/yerinde hizmet faaliyet raporunu toplum sağlığı merkezine bildirir. Zorunlu hallerde aile hekimi her türlü gezici hizmet planı değişikliğini hizmeti aksatmayacak şekilde bölgesindeki toplum sağlığı merkezine önceden bildirir. Aile hekimi; köy ve mahalle muhtarları ile kurum yetkilileri vasıtasıyla en geç bir önceki ayın son iş günü saat 12.00 ye kadar programının duyurulmasını sağlar. Aile sağlığı elemanının görev yetki ve sorumlulukları çerçevesinde, gezici/yerinde sağlık hizmetlerinin ilgili kısmı ulaşım ve tıbbi donanım imkânlarının aile hekimince sağlanması kaydıyla aile sağlığı elemanı tarafından da yapılabilir. Aile sağlığı elemanınca yapılan gezici/yerinde sağlık hizmeti süresi aile hekiminin gezici/yerinde sağlık hizmeti süresinden sayılmaz.

(5) Gezici sağlık hizmetinin verildiği günlerde tek birimli aile sağlığı merkezinin hizmete açık tutulması sağlanır.

Bu durumda sağlığımız Allah’a kalmıştır.

Son 10-12 yılda sağlık hizmeti artırılmıştır diyenlere alın size sağlık hizmetleri nasıl kırsaldan çekilmektedir görün ve ondan sonra konuşun açıklama yapın diyoruz (Karareis'e en yakın Küçükbahçe ve Balıklıova sağlık ocakları kapatıldı)

Karareis'in yaz aylarında 5.000 olan nüfusu kışın düşmektedir.

Siz bu kadar adamı her hafta perşembe günleri sadece 2.5 saat hizmet verecek gezici Aile Hekimine en yakın Küçükbahçe Köyü'ne gidiş geliş 30 km nasıl taşıyacaksınız, nasıl taşıtıp sağlık hizmeti vereceksiniz?

Bölge yazlık siteleri gönderilecek resmi sağlık personeline kalacakları hizmet binası dahi tahsis etmelerine rağmen sağlık personeli maalesef verilmemektedir.

Geçmişte 112 Ambulansının 1,5 saat sonra olay yerine gelmesi neticesi bir arkadaşımızı kaybetmiş, bu olayı günlerce gazetelerde ve TV’lerde flaş haber yapmıştım.

Sağlığımız geriye çağ atladı işte son durum bu.

İtirazı olan konuşsun.

YORUMLAR

  • 0 Yorum