Karareis'in ağaçları süper oldu!
Reklam
Ümit Bora

Ümit Bora

Çevreci-Yazar

Karareis'in ağaçları süper oldu!

03 Temmuz 2014 - 15:25

Karaburun Karareis Tatil Köyü'nün yıllık olağan genel kurulu yapıldı!

Yapılan konuşmaların birçoğu yıllar önce kesilmesini önlediğim ağaçlar ile ilgiliydi.

Yaklaşık 10 yıl öncesine gittim, geldim.

Ağaçlar ile ilgili Karareis Tatil Sitesi Yönetimi’nin o zamanlarda almaya çalıştığı karardı!

Yine bir olağan genel kurul kararı alan o zamanki yönetim, aklımda kalan 9'uncu maddeye göre "sitede bulunan görüntüyü bozan tüm ağaçların kesilmesine karar verilmesi" isteniyordu.

Çevreciydik, eylemciydik ve yazardık! (Türkiye'de hem çevre eylemcisi hem de çevre yazarı olan tek insanım.)

Bu karar maddesi beni günlerce uykusuz bıraktı!

Nasıl bırakmasın "benim ağaçlarım da dahil tam 400 yetişkin ağacın kesilmesi için karar alınacaktı.”

Kaptım kalemi yazdım ulusal, yerel basına "şu gün bu sitede toplantıda karar alınırsa 400 ağaç kesilecek, bu bir katliam olur, lütfen duyarlı insanlarımız, ulusal basınımız bu çok sayıda ağaç katliamını durdurmama yardım edin" diye yalvarıp haber yapmış paylaşmıştım.

Ertesi gün şimdi kendilerini minnetle andığım değerli yönetmen ve yazarlarımız içinde Hürriyet, Milliyet ve Posta gazetelerimizin bazısı ana manşetten haberi yayınlamışlar ve çevre adına çok büyük olay olmuştu o tarihlerde.

Genel Kurul günü geldiğinde çevre duyarlısı bir site üyesi yaptığı konuşmada hiç unutmam "bu kadar büyük çevre baskısı içinde çarşaf çarşaf ulusal gazeteler ağaçların katledilmesine yönelik haberleri yaptılar siz bu ağaç katliamı yapacak mısınız?" diye gazeteleri kürsüden göstererek sormuştu.

Sonuç olarak maddenin oylanmasına geçildi ve bir çevre devrimi gerçekleşti Karareis Tatil Sitesi'nde!

400 ağacın kesilmesine yönelik oylama yapılırken elimde fotoğraf makinesi kim elini kaldırırsa ağaçlar kesilsin diyenin resmini çekecek şekilde ayağa kalkıp bekledim.

Gururla söylüyorum bu sitede tek bir evet tek bir el havaya kalkmadı ve oy birliği ile "ağaçların sitede kesimi yasaklandı, sadece budanmasına karar verildi."

Sevincimden yumruğumu havaya kaldırıp "işte bu işte bu" dediğimi hatırlıyorum.

Dahası var!

Bu maddeyi siteye kabul ettirmek isteyen site yönetimi ilk defa genel kurul üyelerinin oyları ile düşürüldü.

Tam bir çevreci devrimdi ve ertesi gün toplantı sonucunu alan gazetelerimizden Milliyet Gazetesi manşetten "Ağaçlar Başkan Devirdi" diye haberi patlatmıştı.

Çevreci Yazar olarak en başarılı olduğum günlerden birini yaşadım ve yıllar sonra o muhteşem ulusal, yerel gazetelerimize, TV kanallarına ve internet sitelerine ayrıca o 400 ağacın kesilmemesini sadece budanması kararını alan süper çevreci site üyelerimize buradan yıllar sonra tekrar çok çok teşekkür ediyorum.

Dün bunları düşündüm ve Site Başkanı Sevgili Dursun Mehmet Kaynak’ın "ağaçların bir kısmı kökleri ile altyapıyı bozuyor kesmek zorunda kalacağız" sözlerini duymazdan gelemezdim.

Ağaçlar altyapıya zarar vermişse tabii ki zarar verenler kesilecektir, çünkü önce insan söz konusudur diyoruz.

Yoksa 400 yetişkin ağacın zevk için görüntüyü bozuyor suçlaması ile resmen çevre katliamı yapılması farklı şeylerdir.

Sonuç olarak Karareis işte o günden sonra kesilmesi yasaklanan ağaçları ile inanın yemyeşil oldu.

Üstelik "Küresel İklim Değişikliği" ile çöl iklimine geçtiğimiz bu günlerde o güzelim ağaçlar gölgeleri ve serinlikleriyle sitemize ayrı bir güzellik ve yarar sağlamaya başladılar.

Geçmişte ağaçlar görüntüyü bozuyor diye bendenizi yoldan çevirip sitemlerini belirten üyelerin tamamının o tarihten sonra ağaçların yararlarını görüp evlerinin bahçelerine çok sayıda ağaç dikmelerini, sitenin yemyeşil olmasına çalışmalarını ben anlayamadım ama çok sevindiğimi paylaşmalıyım.

Genel Kurul Toplantısı’na site üyemiz Karşıyaka Belediye Başkanı Sevgili Hüseyin Mutlu Akpınar da katıldı ve üyelerimizin ısrarı ile bir de konuşma yaptı!

Hüseyin Başkan 2003 yılında eşi ile siteye bir ziyaret yaptığını ilk önüne gelen dahil herkesin güler yüzlü "hoş geldiniz" dileklerinin çok hoşlarına gittiğini ve üye olmaya karar verdiklerini anlattı.

Hüseyin Başkan'a toplum yararına bir girişimini hatırlatıp teşekkür ederken bir başka toplum için talebimi ilettim, bekliyorum gerçekleşmesini.

Unutmadan Sevgili Hüseyin Mutlu Akpınar Başkan ile ilk tanıştığımızda Balık Çiftlikleri için bana hiç destek vermeyeceğini söylerken gün geldi haklı olduğumuzu gördü ve eylemlerimizde en önde yer aldığını, tam destek verdiğini siz çevrecilerimizle paylaşmalıyım (Hüseyin Mutlu Akpınar Başkan'dan aynı çevre duyarlılığını Karşıyaka Belediye Başkanı olarak da görmeyi arzuluyorum).

Geçen sene site yönetimi yenilenirken Denetim Kurulu’na yeni seçilen Sevgili Yavuz Deren'e "Yavuz Bey geçmiş yönetimin başkanına genel kurul önünde özel arabana site mazotu doldurup falan yere özel seyahat yaptın mı" soruma cevap verememiş orada bulunan Avukatım Rahile Horzum konuşmamın tutanaklara geçmesini istemiş başkan soruma cevap verememişti. Sizden ricam bu konu hakkında detaylı bir çalışma ile benim bu ihbarımın incelenmesini" rica etmiştim.

Genel Kurul toplantısı sırasında Denetim Kurulu raporunda "eski başkanın özel arabasına ve başka yerlere akaryakıt verdirdiği açıklandı. Hatta akaryakıt sarfiyatının 1 sene sonra yarı yarıya düştüğü" belirtilmişti.

Denetim raporunu hazırlayan ve benim talebime net cevap veren Denetimci Sevgili Metin Doğancık ve Sevgili Yavuz Deren'e çok çok teşekkürlerimi iletiyorum (resmi tutanaklara dahi geçen ihbarımla haklılığım ortaya çıktığı için çok mutlu olduğumu belirtmeliyim).

Her nerede bir yolsuzluk varsa üzerine gidilmelidir diye düşünüyorum.

Şimdi sizler merak etmişsinizdir eski başkan aleyhindeki bu rapora ne cevap verdi diye.

Denetim raporuna göre özel arabasına siteden akaryakıt aldığı açıklanan eski yönetim kurulu başkanı söz aldı ve raporu hazırlayan denetim kuruluna teşekkür etti ve "olmuştur, doğrudur, bundan sonra tedbir almışlar akaryakıt harcamaları için bundan böyle defter tutulmasına karar vermişler" demesi karşısında inanın çok yadırgadım.

Bakalım bu rapora göre sitede akaryakıt sarfiyatı yarıya düşmüşse yolsuzluk yapıldığı raporla açıklanmışsa gereği yapılacak mı?

Karareis ağaçları mı? İnanın yemyeşil oldu ve ben onlara o muhteşem dev gibi ağaçlara bakıp "sizler için iyi ki mücadele vermiş kesilmelerinizi önlemişim" diye kendimle ve onlarla konuşuyor gurur duyuyorum.

Ya yurdum yeşili doğası ve ağaçları, ormanları ne durumdalar?

Saygı ve sevgilerimle.

YORUMLAR

  • 0 Yorum