Urla, Sibel Uyar ve Ata Tohumları!
Reklam
Ümit Bora

Ümit Bora

Çevreci-Yazar

Urla, Sibel Uyar ve Ata Tohumları!

08 Ekim 2015 - 18:22

Ege Bölgemiz insanları bir çok yararlı etkinliklerde hep bir ilki başarmışlardır!

Örneğin Çevre konusunda mücadele gücü yüksek doğa ve çevre sevdalıları hep Ege Bölgemizden çıkmış, yurdumuza öncü olmuşlardır.

2007 yılında İzmir'in Torbalı ilçesi Karaot Köyü'nde kurulan Karaot Tohum Derneği Türkiye'ye önder olmuş ve yasaklanan yüzyılların sağlıklı Ata Gıda Tohumlarını tekrar yaşatmak, yeşertmek, insanları uyandırmak için büyük bir görevi başarıyla başlatmış olup, şimdilerde sadece Anadolu değil Kıbrıs'a da bu etkinlikler yayılmaya başlamıştır.

Karaot Köyü'nün o eli öpülesi neneleri, kendilerine miras kalan Ata Tohumlarını özel torbalar ve maddeler içinde sandıklarda saklamış, korumuş günümüze taşımışlardır.

Karaot Tohum Derneği'nin kurucusu Sevgili Feray Karapınar, kendi ifadesiyle 500'e yaklaşan köyü dolaşmış, köylülerden yerli gıda tohumlarını toplamış, onları da yurt çapında takas işine yönlendirmiş büyük bir iş başarıp bize göre tarihe geçmiştir.

Okuyucularımız şimdi bize soracaklar "niye yerli Ata Tohumlarımızı takas ediyorsunuz?" diye.

2006 yılında ülkemizde yüzyılların sağlıklı yerli Ata gıda tohumlarımızın para ile alımı satımı yasaklandı, yasağa uymayanları cezaevleri bekliyordu.

Yasaklanan yerli gıda tohumlarımızın yerine ne olduğu tohumu yeşermeyen sürekli alım yapılacak, renksiz, damaklara uymayan tatsız bize göre sağlıksız yabancı gıda tohumlarının para ile alımını satımını yurdumuzda serbest bıraktılar.

Bendeniz dahil bu ne olduğu belli olmayan gıda tohumlarının meyve ve sebzelerini yiyerek malesef kanser, kısır ve şeker hastalıklarına yakalandığımızı iddia ediyoruz.

Daha önce bu kadar çok ve çeşitli hastalık ülkemiz insanlarında görülmüş müydü?

Bize göre görülmediği gibi eczacılara soruyorum “hastalananlara ilaç yetiştiremiyoruz Ümit Bey" diyorlar.

Para ile alımı satımı yasaklanan yerli sağlıklı gıda tohumlarını yaymak insanlara ulaştırmak ve cezaevine girmemek için "Takas yapma" durumunda kaldı köylüler ve çevreciler, gönüllüler.

İşte o ilk defa kurulan Karaot Köyü Tohum Derneği etkinliklerine ilk günden itibaren destek verdik, insanlarımızı doğru bildiğimiz yerli gıda tohumlarına yönlendirdik, çok sayıda haberler yaptık, paylaştık.

Bu etkinliklerin yurdumuza yayılmasında Ulusal Tohum Merkezi Üyesi Sevgili Ali Özırmak'ın büyük katkısının olduğunu görüyorum.

Ali Özırmak ve Ulusal Tohum Merkezi üyeleri takas dışında "sadece kargo masrafı ödenmesi" karşılığında yurdumuzun her köşesine istenilen tüm yerli gıda tohumlarını "asla para almadan" karşılıksız ulaştırmaya başladılar.

Bu etkinliklerin yakın zamanda Kıbrıs daha sonra başkent Ankara'da düzenleneceğini Ali Özırmak kardeşim bize müjdeledi.

Son olarak Urla Belediyesi ve Urla Kent Konseyi işbirliğinde "1. Urla Yerel Ata Tohumları Takas Etkinliği" düzenlendi. Uzun zamandır, sağlığımdan dolayı etkinliklere katılamıyorken, söz konusu yurdumun son derece sağlıklı ve damak tadımıza uygun yerli gıda tohumlarımızın takası olunca eşimle birlikte etkinliğe katıldık.

Urla Belediye Başkanı Sayın Sibel Uyar'ın konuğu olduk, ikram edilen muhteşem keşkeki yedik, güzel bir gün geçirdik.

Urla Belediyesi ve Başkan Sibel Uyar'ın yerel tohumlar konusunda çok duyarlı olmaları bizleri son derece mutlu etmiştir.

Etkinlikte bu işin uzmanı Prof.Dr. Tayfun Özkaya Hocamızın sağlıklı yerel tohumlar ve yabancı sağlıksız tohumları bilimsel olarak karşılaştırmasını etkinliğe katılanlar büyük bir memnuniyet ile izlediler, öğrendiler.

Urla'nın Malgaca Pazarı'nda düzenlenen yerel gıda tohumlarını yurdumuzun 4 bir yanından gelen üreticiler ve gönüllüler, yeni üretime başlayanlar büyük bir ilgi ile izleyip, tohumlara sahip oldular.

İnanın çok sayıda sağlıklı yerli Ata tohumlarına takasla sahip olanların yüzlerindeki gülümsemelerini unutamayız.

Daha sonra Urla'nın eski tamirhane binasında yöreye ait doğal organik meyve ve sebzeleri ile köylülerin el emeği yiyecekleri, ev yapımı börekler, tatlılar etkinliğe katılanlarca adeta kapışıldı.

Türkiye uyan ve son derece sağlıklı yerli Ata gıda tohumlarına sahip çık, etkinlikleri izle, tohumları parasız al kendinizin ve ailenizin sağlığını koruyun diye uyarıyoruz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum