Reklam

Zeybekci: Yerel yönetim binalarını engelli dostu yapacağız

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası sebebiyle görme engelliler derneklerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Derneklere 40 adet beyaz baston bağışlandı.

Zeybekci: Yerel yönetim binalarını engelli dostu yapacağız

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası sebebiyle görme engelliler derneklerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Derneklere 40 adet beyaz baston bağışlandı.

Zeybekci: Yerel yönetim binalarını engelli dostu yapacağız
10 Ocak 2019 - 14:37

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası sebebiyle İzmir’deki görme engelli derneklerinin temsilcileriyle bir araya geldi. AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nda düzenlenen toplantıda görme engellilerle ilgili farkındalık oluşturmanın ve göz sağlığının önemine dikkat çekildi. Toplantıda konuşan Zeybekci "1 Nisan itibariyle şehrin yerel yönetim hizmet binalarını engelli dostu yapacağız” dedi.
'TEK AMACIM ŞEHRİ BAŞTAN SONA DOLAŞABİLMELERİ'
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, engelli olmanın kimsenin suçu olmadığını belirterek “Ülkeleri ve şehirleri tasarlarken şöyle bir özellik vardır; engelsiz olanlar, engelliler için tasarlanmış her yerde kolaylıkla hayatlarını devam ettirebilirler. Ama engellilerin sadece engelsizler için tasarlanmış bir dünyada yaşayabilmesi imkansız. Burada görev, devlete ve yerel yönetimlere düşer. Bugüne kadar engelliler için çok şey yaptık. İmkanlar en üst seviyede oldu ama bu da yeterli değil. Beyaz baston, zorunlu bir ihtiyaç ve bunun ödemesinin yapılamamış olmasını teknik bir hata olarak görüyorum. 7 yıl belediye başkanlığı yaptım, tek amacım bir ucundan bir ucuna engelli kardeşlerimin engelle karşılaşmadan şehri baştan sona dolaşabilmesiydi. Ona göre şehri tasarladık” dedi.


'İŞGALE MÜSAADE ETMEYİZ'
Zeybekci, “Hiçbir yerde, engelli arkadaşlarımızın deyişi ile ‘işgale’ müsaade etmeyiz. Hükümetimiz toplu taşıma araçlarıyla ilgi çok keskin düzenlemeler yaptı. Süreçler en kısa zamanda bitecek ama 1 Nisan'dan itibaren bu şehrin kaldırımlarında, engelli ve engelsiz herkes için bir hak olan kaldırımlarda araç parkına asla müsaade etmeyeceğiz. Yeterli otopark var mı ki diye soranlara cevabımız: Yeterli otopark imkanı 5 yıl içinde sağlanacak. Şu an şehirde yüzde 90’ı açık olmak üzere 14 bin civarında otopark imkanı var. Bunu 5 yılda 70 bine çıkaracağız ama hiçbir şey kaldırım işgalini haklı göstermez. Bunu esnaflarımızla uzlaşarak yapacağız. Bir yerel yönetimin her talep kaydedilmek şartıyla engellilere beyaz baston hediye etmesi gerekir, biz bunu yapacağız. Bunu seçim propagandalarında ayrıca yazmak ayıp gibi geliyor. Bunlar beyan edilmez, bir hak çünkü bu. 'Hakkını veriyorum senin' deyip reklam yapmak kadar yanlış bir şey yok. Bu, 'size su veriyorum, doğalgaz veriyorum' demek gibi. Bu hakların da bence siyaset üstü görülmesi ve kimse tarafından istismar edilmemesi gerekir. Sokağa çıkamıyoruz diyorsunuz. İzmir’de bir hayali gerçek yapacağız. Arabalar çıkmasın diye 30 santimetre yükseklikte kaldırım yapmak ilkelliktir. Siz modern bir şehir yaptığınız zaman bu, medeniyetin en güzel örneklerini gösterecektir. 1 Nisan itibariyle bu şehrin yerel yönetim hizmet binalarını engelli dostu yapacağız” ifadelerini kullandı.

'SGK SADECE 22 LİRA VERİYOR'
Toplantıya katılan Beyazay Derneği İzmir Şube Başkanı Salih Arıkan ise SGK’nin beyaz baston için sadece 22 lira verdiğini kayderek “7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelli Haftası sebebiyle buradayız. Bizim birkaç önerimiz olacak. Şöyle bir sıkıntı var; engelli kişi evinden çıkamıyorsa, sokaklarda rahatça yürüyemiyorsa o zaman eşit haklara ulaşması sıkıntı olacak. Bizim kaldırım işgalleri ile ilgili belediyelere şikayetleriz oluyor, bu işgaliyeler de kontrol edilemediği için kentlerimiz yürünemez halde. SGK çok düşük ödemeler yaparak beyaz baston için 22 lira alıyor. Derneklere karşı da ayrımcılık yapılıyor. Boya badanası dahil hiçbir şeyi İzmir’deki yerel belediyelere yaptıramıyoruz. Tamamen ayrımcı bir tutum var. Engeliler için çok ciddi sorunlar var. Belediye otobüslerinde ses sistemi yapılıyor ama onların da sesi kısılıyor. Toplu taşımada gelen aktarma sistemi bizim için büyük bir sorun oluyor. İzmir’de engelliler çok büyük bir kitle ve bu anlamda bu sahanın ihmal edilmemesi gerekmektedir” diye konuştu.
'BEYAZ BASTON TOPLUMSAL BAĞIMSIZLIĞIMIZIN SEMBOLÜ'
Çağdaş Görmeyenler Derneği İzmir Şube Başkanı Ufuk Özen de görme engellilerin kolaylıkla hatırlanmadığını ifade edereken "Farkındalığından dolayı AK Parti’ye teşekkür ediyorum. Görme engeliler için artık farkındalıktan da uzaklaşıp toplumun eşit birer bireyi olarak toplumsal yaşamda yer almak istiyoruz. Beyaz baston bizim toplumsal bağımsızlığımızın bir sembolü. Bunun 100 yıla yakın bir geçmişi var. BM Engelli Kişilerin Haklarına Dair Uluslararası Sözleşmeye Türkiye taraf ve buna dair ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik hakkımız var. Günümüzde sadece engelliler değil, herkes bu kaotik ortamda büyük zorluk çekiyor. Beyaz bastonun ilaç gibi Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanması gerekiyor” dedi.
Toplantının ardından ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere dernek yöneticilerine 40 adet beyaz baston verildi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum