Reklam

BİNLERCE KADINA İSTİHDAM SAĞLANABİLİR!

Proje Danışman ve eğitmeni Ceyda Akdemir Övez, genç kadınların eğitim ve istihdamına yönelik hazırladığı projeye destek bekliyor

BİNLERCE KADINA İSTİHDAM SAĞLANABİLİR!

Proje Danışman ve eğitmeni Ceyda Akdemir Övez, genç kadınların eğitim ve istihdamına yönelik hazırladığı projeye destek bekliyor

BİNLERCE KADINA İSTİHDAM SAĞLANABİLİR!
24 Eylül 2018 - 14:06

Proje Danışman ve eğitmeni Ceyda Akdemir Övez, Gazetem İzmir İmtiyaz Sahibi Salih Erkek’i ziyaret ederek, 20 ile 50 yaş arası üniversite ve lise mezunu genç işsiz bayanların KOSGEB ve İŞ-KUR aracılığıyla kendi istihdamlarını sağlayacak şekilde hazırladığı proje tanıttı.

Girişimcilik eğitimleri hazırladığını ve bu projeyi hayata geçirmek amacıyla sponsor veya devlet desteğine ihtiyacı olduğunu belirten Övez, “Bu projemin ana fikri özellikle 20 ile 50 yaş arası üniversite ve lise mezunu genç işsiz bayanlarımızın girişimcilik eğitimleri alarak KOSGEB ve İŞ-KUR aracılığıyla kendi istihdamlarını sağlayacakları bir mekanlarının olmasını istiyorum. Bu noktada devletin vermiş olduğu farklı hibe ve destekleri bu bağlamda bu kişilerle paylaşmak ve bu hibe ile desteklerin bilinmesine yönelik bir çalışma yapmak istiyorum” dedi.

Salih ERKEK: Ceyda hanım öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Ceyda Akdemir ÖVEZ: Ben 1965 İzmir doğumluyum. Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum ve halen daha Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Lojistik yönetimi ile İstanbul Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümlerinde okumaya devam ediyorum. 25 yıl özel sektör tecrübem bulunuyor ve ayrıca Dış Ticaret Uzmanıyım. Yaşar Holding, Star Holding, Rakkas Holding gibi firmalarda dış ticaret uzmanı olarak çalışarak ihracat ve ithalat yöneticiliği yaptım. Bu çalışmaları da çok keyif alarak yaptım. 2008 yılında emekli olduktan sonra kendi danışmanlık firmamı açtım ve özellikle firmalarla çalıştığım süreçte devlet teşvikleri ve devlete bağlı katma değer vergi iadesi konularında uzman olduğum için bu konuyla ilgili bilgi donanım ve tecrübelerimi ihtiyacı olan inşalarla paylaştım. Ondan sonra da belli bir süreçten sonra KOSGEB girişimcilik eğitimi veriyorum. Şuan KOSGEB veri tabanına kayıtlı girişimcilik eğitmeniyim. Belli STK’larda bu eğitimlerim devam ediyor. Aynı zaman İzmir’de TOBB’un kadın girişimci kurulu üyesiyim. İzmir Ticaret Odası’nda iş kadınları konsey üyesiyim. Farklı deneyimler olduğu için proje üretmeyi seviyorum. Bu noktada projelerim arasında kendimde girişimcilik kültürü ve girişimcilik eğitimiyle ilgili eğitmen olduğum için öğrencilerimle birlikte Ege Girişimciler Derneği’ni kurduk. Çok keyif aldığım bir dernek ve bu konuda eğitimlerime ek ve projelerime ilave olarak STK bünyesinde de bu çalışmalarımı devam ettiriyorum. Girişimcilik kültürü ve girişimcilik eğitimlerimden yola çıkarak ‘Genç Vizyon Akademi’ isimli projemi hayata geçirmek istiyorum.

Salih ERKEK: Bu projeniz hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Ceyda Akdemir ÖVEZ: Bu projemin ana fikri özellikle 20 ile 50 yaş arası üniversite ve lise mezunu genç işsiz bayanlarımızın girişimcilik eğitimleri alarak KOSGEB ve İŞ-KUR aracılığıyla kendi istihdamlarını sağlayacakları bir mekanlarının olmasını istiyorum. Bu noktada devletin vermiş olduğu farklı hibe ve destekleri bu bağlamda bu kişilerle paylaşmak ve bu hibe ile desteklerin bilinmesine yönelik bir çalışma yapmak istiyorum. Projemizin ana amacı bu. İşsiz gençlerimize istihdam sağlayıp kendi işlerini kurup ancak bu kendi kurdukları işletmelerde de kariyer planlaması, dış ticaret, kariyer yönetimi ve proje döngü yönetimi gibi yan eğitimlerle güçlendirip 1 yıl sonra kapatmamalarını sağlayacak bir iş kurmalarını sağlamayı hedeflemekteyiz. Bu bağlamda güzel bir proje olduğunu düşünüyorum. Ancak hayata geçirmem için bir sponsor ve ciddi anlamda yanımda bir desteğe ihtiyacım var.

Salih ERKEK: Bu noktada İzmir’imizi yönetenlere veya hükümet temsilcilerine teklifte bulundunuz mu?

Ceyda Akdemir ÖVEZ: Evet geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanımıza 2 defa projemi sundum. Ancak ülke gündemi çok yoğun olduğu için geri dönüş gerçekleşmedi. Tekrardan bu konuda Sayın Milletvekilimiz Mahmut Atilla Kaya ile görüştüm. Şuan eğitim verdiğim Selçuk Belediye Başkanı ve Selçuk Ticaret Odası başkanımızla da görüşmelerim oldu. Orada da bir takım çalışmalar yapılması gerekiyor. Selçuk, Şirince, Meryem Ana ve Efes’in bilinirliği ve tanınırlığını arttırmak için bir proje oluşturmak gerekiyor. Bu bağlamda proje yazıyorum. Bu projeyle ilgili olarak da ilgili yerel ve ilgili ticaret odası başkanlarıyla da görüştüğümde de geri dönüşler çok samimi olmadı. Böyle bir projeye olumlu bakmadıklarını gördüğüm için geri çekilmek zorunda kaldım. Bu bağlamda da bu projelerimi hayata geçirmek adına vazgeçmiş değilim. Farklı konsepte ve farklı çalışmalar yaparak ısrarcı davranıyorum.

Salih ERKEK: Yaşar Üniversitesi bu gibi konuları görüştünüz mü?

Ceyda Akdemir ÖVEZ: Selim Bey ile bu konuları henüz görüşmedim, fakat görüşmeyi düşünüyorum. Eski bir Yaşar Holding çalışanı olarak da Selim Bey’in bu konuda sıcak bakacağını, en azından Yaşar Üniversitesi ve Yaşar Holding bünyesinde yapılacak bu tarz bir projenin bilinirliliği ve kısa zamanda daha iyi bir yol kat edeceğimize inanıyorum. Selim Bey ile iletişim için başvurumu yaptım şuan geri dönüş bekliyorum.

Salih ERKEK: İzmirli bir adaşınız olan Ceyda Bölünmez Çankırı var. Kendileri bu gibi projelere özellikle de kadın olması nedeniyle çok önem veren bir milletvekilimiz. Mardinden buraya geldi ama İzmirli yerel bir çok milletvekilinden daha çok çalışkan bir milletvekilimiz. Kendilerine de ulaşmanızı tavsiye ediyorum. İnanıyorum ki Ceyda Hanım sizleri bu projenizde yalnız bırakmayacaktır. Mahmut Atilla Kaya ve Hamza Dağ’da aynı şekilde çok aktif ve çalışkan milletvekilimiz. İl Başkanı Aydın Şengül de halkımızın sorunlarına anında çözüm üretmek için çabalıyor. Fakat yerel seçimler olması nedeniyle biraz yoğunlar ama inanıyorum ki kendilerine ulaşırsanız projenize destek vereceklerdir.

Ceyda Akdemir ÖVEZ: Ceyda Hanım seçim döneminde STK’lara yönelik bir kahvaltılı toplandı düzenlemişti ve yönetim olarak oraya katılmıştık. Orada da kısa bir tanıtım yaptık ama seçim sonrasında tekrar görüşürüz diyerek notlarını aldı. Fakat henüz kendisinden bir geri dönüş olmadı. Konuyu tekrardan hatırlatma görüşmesi yapacağım. Gündem yoğun olduğu için muhtemelen unutuldu. Mahmut Atilla Kaya keza yerelde İzmir milletvekili, ben kendisinin çok da başarılı ve duyarlı olduğuna inanıyorum. Kendisinden de bir çok kez görüşme talebinde bulundum. Danışmanları 2 kere geri dönüş yaparak yoğunluğunu belirtti fakat henüz beklemekteyim. Kendisiyle görüştüğümde de vekilimizin gereken yardımı yapacağına inanıyorum.

Salih ERKEK: Eğerki projenizin hayata geçmesi konusunda ısrarcı olursanız inanıyorum ki başarılı olacaksınızdır. Çünkü TBMM Başkanımız Binali Yıldırım’ın yanı sıra Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Sn. Nükhet Hotar gibi isimler inanınki İzmir için var güçleriyle çalışıyorlar.

Ceyda Akdemir ÖVEZ: Ben projem ile ilgili ısrarcıyım. Bu konuda kesinlikle geri adım atmayacağım. Bu projemin hayata geçtiğinde birçok kişiye de ışık olacağına inancım sonsuz. Dolayısıyla da projemin sponsor ve devlet himayesi altına alınmasını da istiyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ulaşmak ne kadar zor olsa da zoru başarmaktır önemli olan. Değişik yollarla da kendilerine ulaşmaya çalışacağım.

Salih ERKEK: Son olarak neler söylemek istersiniz?

Ceyda Akdemir ÖVEZ: İzmir ve Türkiye’miz çok güzel. Çok önemli bir coğrafyada olduğumuzun farkındayım. Önemli bir coğrafya da yaşıyor olmamızın da beraberinde getirdiği sorunlarında farkındayız. Dolayısıyla bu coğrafya da yaşayan her bir birey için üzerime düşen bir çok görev vardır. Buna inanıyorum. Bende çorbada bir tuzum olsun düşüncesiyle bu projeyi hayata geçirmek istiyorum. Gerçekten gençlerimize ve İzmir’de yaşan genç kızlarımıza bu noktada ışık olacağıma inanıyorum. Bu projemi gerçekleştirmek için elimden geleni yapacağıma inanıyorum. Gençlerimize inanıyor ve güveniyorum. Ben bunu gördüğüm için bu projeyi hayata geçirmek istiyorum. Kendimde 2 çocuk annesi olarak kendi çocuklarımdan da bunu gördüğüm için gerçekten bir şeyler yapmanın önemini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Ben Sayın Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve değerli eşleri Emine Erdoğan’a buradan seslenmek istiyorum. Lütfen benim sesimi duyun ve ben geleceğimize ufak da olsa bir katkı sunmak istiyorum. Ben, vatanını ve toprağını seven milliyetçi bir insanım, başka Türkiye yok. Bu projenin amacı da her türlü eğitim şart. Eğitimin önemini bilen bir insan olarak ben bu projenin üzerinde duruyorum. Bu projeyle birlikte eğitime verilmiş olan önem de bir kez daha anlaşılmış olacaktır. Hepimizin eğitime ihtiyacı var.

Salih ERKEK: Bende buradan yurdumu yönetenlere seslenmek istiyorum. Böyle bir cevherimizi kaçırmayın demek istiyorum. Başta Sayın Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, İzmir Milletvekilimiz ve TBMM Başkanımız Binali Yıldırım’a, yine İzmir milletvekillerimiz olan Mahmut Atilla Kaya’ya, Hamza Dağ’a, Necep Nasır’a, Ceyda Bölünmez Çankırı’ya, Sanayi Odası ve Ticaret Odası’na, Esnaf Birliği’ne sesleniyorum; Lütfen Ceyda Hanım'ın bu projesini hayata geçirin. Mühim olan yurdumuzun geleceği olan gençlerimize iş kapılarını açmak ve yeni nesillere katkı koymaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum